Dezvoltarea anumitor sectoare economice, tranziţia către energia verde şi inflaţia care va persista sunt elemente ce vor spori cererea de mărfuri, lucru care va duce la creşterea preţurilor în următorii ani, este de părere Ole Hansen, Head of Commodity Strategy în cadrul Saxo Bank.
Strategul Saxo a spus: "Mărfurile sunt input-ul la tot ceea ce facem şi am văzut impactul acestui lucru în ultimii ani, în special după pandemie, când a avut loc un raliu masiv al preţurilor mărfurilor, urmat de o perioadă de consolidare, iar acum, în ultimele două-trei luni, mărfurile merg din nou în sus. Top trei performeri sunt cuprul, argintul şi aurul, ceea ce cred că reflectă bine lumea în care trăim. O lume tot mai fragmentată, cu bariere comerciale, avem riscuri geopolitice, conflicte, situaţie ce duce la creşterea cererii pentru câteva mărfuri. În piaţa acţiunilor sunt câteva teme care au performat. Inteligenţa artificială este una dintre acestea, securitatea cibernetică este alta, de asemenea acţiunile din industria de apărare. Acestea reprezintă motivul pentru care preţul mărfurilor creşte şi ne aşteptăm ca acest lucru să continue în lunile următoare".
Ole Hansen a adăugat: "Vorbim despre tranziţia verde, care va necesita mult cupru în anii următori, iar preţurile deja încep să reflecte aceste aşteptări privind cererea, într-o perioadă în care companiile miniere se străduiesc să găsească rezerve suplimentare. De asemenea, cred că evoluţia preţului aurului reflectă bine lumea fragmentată în care trăim, în măsura în care investitorii sunt îngrijoraţi nu doar de riscuri geopolitice, ci şi de nivelul ridicat al datoriilor acumulate de marile companii şi ţări din lume".
La cele enumerate mai sus se adaugă inflaţia care, în urmă cu câţiva ani, atinsese cel mai ridicat nivel din ultimele decenii, iar acum coboară, a punctat Ole Hansen, completând: "Întrebarea este dacă, în acest mediu, inflaţia va reveni la nivelurile din trecut. Noi credem că inflaţia va deveni mai persistentă, ceea ce înseamnă că, să zicem, în Statele Unite nu se va întoarce la 2%, ci probabil se va stabili în jurul nivelului de 3%, poate chiar mai sus. Or, asta necesită ca investitorii să caute modalităţi de acoperire a inflaţiei pe termen lung. Istoric, mărfurile şi-au dovedit utilitatea în acest sens".
Strategul Saxo a afirmat că banca centrală a Statelor Unite probabil va tăia ratele dobânzilor mai târziu în acest an, dar nu atât de mult cu cât se aşteptau pieţele în trecut.
"Reducerea ratelor dobânzilor va stimula acumularea de mărfuri în industrii care le vânduseră în anii trecuţi, deoarece costurile deţinerii lor fizice erau prea ridicate. Prin urmare, pe măsură ce dobânzile scad, este posibil să apară o nouă cerere pentru mărfuri", a spus Ole Hansen, care a conchis: "Toate acestea ne fac să credem că va exista o cerere structurală pentru mărfuri în următorii ani, inclusiv pe fondul unei oferte mai restrânse. Astfel, credem că sectorul mărfurilor va creşte".