În următoarea perioadă de programare a fondurilor europene se merge pe simplificarea procedurii de absorbţie a banilor de la UE, până acum, problemele identificate fiind, în primul rând, birocraţia şi achiziţiile publice, potrivit Claudiei Ionescu, Şeful Departamentului Promovare Regională şi Investiţii din cadrul Agenţiei pentru Dezvoltare Regională Bucureşti-Ilfov (ADRBI).
Domnia sa a menţionat că deja au fost luate câteva măsuri foarte utile pentru microîntreprinderi. Claudia Ionescu ne-a precizat: "Au fost identificate măsuri de simplificare a rambursărilor. La primul apel, deschis în 2008, se solicita ca potenţialul beneficiar să vină cu o cofinanţare de circa 40%. În 2008, când a venit criza, multe proiecte bune nu au avut din ce să se cofinanţeze, iar beneficiarii au fost nevoiţi să renunţe. Ulterior, pentru cel de-al doilea apel s-a luat decizia, la nivel naţional, ca IMM-urile şi microîntreprinderile să fie susţinute 100%, astfel încât să nu mai trebuiască să vină cu o parte din finanţare".
Claudia Ionescu ne-a precizat că sunt peste 600 de astfel de proiecte, aflate la al doilea apel, din care circa 270 au fost contractate şi 193 - finalizate.
Doamna Ionescu a subliniat că, în regiunea Bucureşti-Ilfov, au fost evaluate toate aceste proiecte, fiind dezvoltate diverse afaceri din fonduri europene, atât în domeniul medical, cât şi în sectorul echipamentelor şi nu numai. "Anul acesta am avut mult mai multă activitate, pentru că am avut mult mai multe proiecte depuse şi trecute pe lista de rezervă. Toate proiectele aflate pe lista de rezervă au fost evaluate şi cele mai bune au fost contractate", ne-a precizat domnia sa.
În urma perioadei de implementare a programului Regio 2007-2013, s-a recurs la simplificarea birocraţiei în etapele de depunere şi implementare a proiectelor, simplificarea legislaţiei privind achiziţiile publice şi creşterea nivelului de pregătire a consultanţilor şi a membrilor echipelor de management care implementează proiectele Regio.
Pentru următorul buget european, Programul Operaţional Regional (POR) este în discuţii la CE, urmând ca dezbaterile să fie reluate la nivelul ţării noastre, etapă în care se vor produce anumite corecturi înainte ca bugetul pentru acest program să fie aprobat de către Comisie.
Pe Axele 4 şi 5 din cadrul POR, în perioada 2007-2013, au fost depuse, în regiunea Bucureşti-Ilfov, 1250 de proiecte, fiind contractate 456 şi finalizate 601.