România cere în mod oficial Uniunii Europene să devină mai activă în gestionarea conflictelor din zona Mării Negre, potrivit unui comunicat de presă emis de Ministerul Afacerilor Externe.
Potrivit documentului citat, ministrul de resort, Bogdan Aurescu, a cerut, ieri, prin intermediul unei scrisori oficiale trimisă lui Josep Borrell, Înaltul Reprezentant pentru Afaceri Externe şi Politica de Securitate al Uniunii Europene, ca pe agenda viitoarei şedinţe a Consiliului Afaceri Externe să se afle şi soluţionarea conflictelor prelungite din regiunea Mării Negre.
Unul dintre aceste conflicte este cel din Transnistria, zona separatistă din Republica Moldova, unde Moscova staţionează trupe sub pretextul menţinerii păcii. Din cauza situaţiei din Transnistria, Republica Moldova nu poate emite pretenţii pentru aderarea la NATO şi UE, structuri care nu permit apartenenţa unor state cu conflicte teritoriale nerezolvate.
Scrisoarea, iniţiată de ministrul român al afacerilor externe şi semnată de mai mulţi miniştri de externe ai statelor membre ale Uniunii, pune accentul pe necesitatea ca UE să acorde o atenţie sporită soluţionării paşnice şi durabile a conflictelor prelungite din vecinătate, printr-o angajare mai activă şi vizibilă în sprijinul eforturilor de reglementare derulate în cooperare cu alţi parteneri internaţionali, în cadrul formatelor multilaterale abilitate, aceasta fiind o precondiţie pentru o voce puternică şi credibilă a UE pe scena internaţională. Co-semnatarii scrisorii arată că discuţia miniştrilor de externe din UE ar trebui să vizeze mai cu seamă "instrumentele şi posibilităţile de punere în aplicare de o manieră integrată a formatelor şi instrumentelor disponibile, astfel încât Uniunea Europeană să fie capabilă să ofere un răspuns mai eficient obiectivelor sale de promovare a păcii, stabilităţii şi prosperităţii în vecinătatea imediată".
Aceste aspecte cu privire la provocările actuale de securitate şi consolidarea posturii aliate de descurajare şi apărare pe Flancul Estic au fost ridicate, ieri, de ministrul Bogdan Aurescu în cadrul discuţiei telefonice pe care a avut-o cu secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg. Conform unui comunicat de presă al MAE, "şeful diplomaţiei române a subliniat nevoia menţinerii în atenţia NATO a situaţiei de securitate din regiunea Mării Negre, care este marcată de numeroase tensiuni şi intensificarea activităţilor militare". Bogdan Aurescu susţine că este necesară continuarea asigurării unei posturi aliate consolidate în regiune, temă care va fi discutată în luna decembrie în cadrul reuniunii ministeriale a NATO, la care vor participa şi miniştrii de externe din Ucraina şi Georgia.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 20.11.2020, 12:10)
Mda , se plange de intensificarea actiunilor militare ale "unora " si vrea calmarea prin cosolidarea posturii aliate . Un fel de "De vis pacem para bellum " , sau " tropaim . tropaim " exclamat de soricel !
2. includeti Moldova in UE si NATO
(mesaj trimis de Vali în data de 21.11.2020, 12:03)
Informatii anticipate extrem de importante:
exista prezumptia refacerii partiale a URSS pana in 2025 (in prezent jocurile sunt facute activ in Bielorusia si pasiv in Kazakhstan).
NATO si UE sa fie foarte atente cat de aproape stau fata de Ucraina si Georgia (nu consider ca ar trebui sa stea prea aproape , nu e sanatos)
Romania sa se uneasca cu Moldova - fara Transnistria ! - pana in 2024 (Rep. Moldova trebuie bagata urgentissimo sub umbrela UE si NATO in arcul de timp 2020-2024).
Exista risc (scazut-mediu, ce-i drept 25-35%) de conflict militar in 2024-2026.
Nu se compara cu riscul extrem de inalt (cod rosu 90-100%) de conflict militar din axa de timp Nov 2020-Nov 2021 in Orientul Mijlociu (inclusiv Turcia, sau mai ales Turcia).
In interiorul actualului arc de timp (Nov 2020-Nov2021) discern clar initierea energiilor de razboi in Iran in perioada 14-15-16-17 Aprilie 2021.
Iranul sa se abtina de la a raspunde oricarei provocari interne sau externe.
Sa fie efectiv un miel bland (pentru binele sau pe timp lung).
2.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2)
(mesaj trimis de anonim în data de 21.11.2020, 15:19)
Oau....
2.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2)
(mesaj trimis de anonim în data de 21.11.2020, 16:05)
de data asta vali nu te aude nimeni si mai avem o problema, oare Romania vrea conflict armat cu rusii sub umbrela NATO si sa ajungem varza ca ucrainienii ???
nu avem nimic dpdv tehnico-militar ci doar oameni sa moara pentru nimic...
2.3. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2.2)
(mesaj trimis de Vali în data de 21.11.2020, 21:43)
"de data asta vali nu te aude nimeni"
zici? :)
mai vedem.
cuvantul meu are o forta incredibila.
e o chestiune de timp pana si ceilalti o observa.
2.4. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2.3)
(mesaj trimis de anonim în data de 22.11.2020, 12:45)
Eu va multumesc pentru postarile dumneavoastra.Va astept cu un cometariu privind evolutia Bursei pe termen scurt si mediu.
2.5. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2.4)
(mesaj trimis de Vali în data de 22.11.2020, 13:39)
ei, lasa pluralul de politete :)
eu sunt Vali :)
Bursa va urmari W-ul proiectat in cazul evolutiei economiei reale.
Probabil vom avea un varf in ianuarie 2021 dupa care trimestrele 1 si 2 / 2021 vor fi de coborare (inclusiv pe piata americana, cea asiatica si europeana, deci si cea romaneasca)
Va exista o oarecare asemanare de dinamica intre sem.1 /2020 si sem.1 /2021.
Mai apoi avem urcare in sem.2 /2021 dar nu cu un nou varf (higher high) , urmeaza apoi o coborare de corectie (val 2 in teoria elliott) si din perioada dec 2021 - apr 2022 incepe super-decolarea la nivel mondial (si in Romania).
Nu uita ca bursa in dinamica ei are capacitate de anticipare de 3-6 luni fata de economia reala.
daca economia reala decoleaza din aprilie 2022 e probabil ca vedem bursele incepand sa toarca frumos ca pisicile cam din nov/dec 2021.
2.6. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2.5)
(mesaj trimis de anonim în data de 22.11.2020, 23:15)
din ce imi amintesc cam asta a fost evolutia si dupa criza din 1929, nu-i exclus sa vedem o evolutie asemanatoare