CONFLICTUL CLIENŢI-BĂNCI CONTINUĂ Asociaţia Română a Băncilor angajează o casă de avocatură

VIVIANI MIRICĂ
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 10 septembrie 2010

Asociaţia Română a Băncilor angajează o casă de avocatură

Conflictul dintre clienţi şi bănci nu pare să se încheie prea curând. În timp ce primii ameninţă că vor apela la instanţă pentru a-şi cere drepturile, Asociaţia Română a Băncilor (ARB) anunţă că apelează la o casă de avocatură pentru a tranşa maniera de transpunere a Directivei Europene 48/CE/2008 în legislaţia naţională, respectiv modul în care se aplică OUG 50 privind contractele de credit.

ARB arată, într-un comunicat: "Comunitatea bancară a dezbătut problemele privind demersurile întreprinse până în prezent de către Consiliul de Administraţie al ARB pe linia sus-ţinerii propunerilor de modificare a unor prevederi cuprinse în OUG 50/2010 privind creditele pentru consumatori, luând totodată hotărârea angajării unei case de avocatură în vederea obţinerii unei opinii juridice privind maniera de transpunere în legislaţia naţională a Directivei Europene 48/CE/2008".

ARB a calculat că, în cazul înlocuirii ratelor de referinţă practicate de bănci cu indicii Euribor/ Libor/Euribor fără posibilitatea de a modifica marjele fixe, pierderile din sistem vor ajunge până la 900 de milioane de euro.

Ieri, surse guvernamentale au declarat pentru "Mediafax" că Guvernul îşi va asuma în Parlament doar analiza OUG 50, nu angajamentul de a revizui actul, după ce, anterior acestei informaţii, apăruse ştirea că "Guvernul îşi menţine angajamentul de a modifica Ordonanţa 50 privind creditele consumatorilor".

Scrisoarea suplimentară la acordul cu Fondul Monetar Internaţional, redactată în limba engleză, prevede angajamentul Executivului de a revizui ordonanţa astfel încât să fie asigurată legislaţia europeană, în special în ceea ce priveşte non-retroactivitatea. Surse guvernamentale au declarat, însă, că traducerea oficială în limba română a scisorii FMI va fi transmisă Parlamentului într-o formă în care Guvernul îşi asumă doar analiza ordonanţei şi nu, în mod obligatoriu, revizuirea actului normativ.

Samuel Calotă, vicepreşedintele ANPC, ne-a spus: "Referitor la afirmaţiile reprezentanţilor sistemului bancar din România cu privire la aplicarea retroactivă a acestui act normativ, menţionăm că Ordonanţa produce efecte de la data intrării în vigoare, pentru viitor, creditorilor nefiindu-le impuse obligaţii de recalculare transparentă a dobânzilor percepute în trecut.

Conform Constituţiei României, < Cetăţenii sunt egali în faţa legii şi a autorităţilor publice, fără privilegii şi fără discriminări."

Reprezentantul Autorităţii a subliniat că aplicarea prevederilor actului normativ în discuţie numai pentru contractele care se încheie de la data intrării sale în vigoare, ar însemna că toţi cei care au contractat credite până la data de 21 iunie 2010 să nu beneficieze de aceleaşi drepturi ca şi cei care care au încheiat sau vor încheia contracte după această dată, mai ales ca un contract de credit se derulează pe perioade de până la 30 de ani.

"În ceea ce priveşte ştirea publicată de Mediafax cu privire la faptul că, în scrisoarea de intenţie a Guvernului transmisă FMI se precizează ca OUG nr. 50/2010 va fi modificată < în special în ceea ce priveşte non-retroactivitatea >, menţionăm că nu avem încă o poziţie oficială a Guvernului, transmisă ANPC, referitoare la necesitatea modificării actului normativ în acest sens şi nici nu suntem în posesia scrisorii de intenţie transmisa FMI. Autoritatea îşi menţine poziţia referitore la aplicarea Ordonanţei în forma adoptată de Guvern, acest act normativ fiind susţinut".

Miercuri, senatorii au aprobat actul normativ fără amendamente.

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb