Congresul american a adoptat, vineri, planul de relansare economică în valoare de 787 miliarde de dolari, astfel că documentul urmează să fie promulgat de preşedintele Barack Obama.
Democraţii sunt de părere că acest plan este vital pentru ieşirea din recesiune a economiei SUA, cea mai mare din lume.
Vineri seară, Senatul american a aprobat planul de relansare cu 60 de voturi pentru şi 38 împotrivă, după votul din Camera Reprezentanţilor, care a avut loc în cursul după-amiezii şi care a arătat astfel: 246 de voturi pentru şi 183 împotrivă.
Pachetul cuprinde reduceri de taxe şi cheltuieli guvernamentale, şi reprezintă prima victorie legislativă a preşedintelui Obama.
"Preşedintele Obama are acum un proiect de lege pe care să îl semneze, care va crea milioane de locuri de muncă bine plătite şi va ajuta familiile şi companiile să rămână pe linia de plutire din punct de vedere financiar", a declarat senatorul democrat Max Baucus, unul dintre autorii planului.
În Senat, majoritatea democrată a beneficiat de voturile a trei republicani, astfel că pachetul nu a putut fi blocat de opoziţie.
În Camera Reprezentanţilor, însă, niciun republican nu a votat în favoarea planului, opoziţia criticând costurile prea ridicate prevăzute de acesta.
Obama declară că adoptarea planului de către Congres nu reprezintă decât începutul acţiunilor sale menite să refacă economia SUA.
Preşedintele Camerei Reprezentanţilor, Nancy Pelosi, a dat asigurări că textul planului de relansare, care va ajunge astăzi pe biroul preşedintelui Obama, poate fi rezumat la un singur cuvânt: "slujbe".
Pelosi a sunliniat: "Vor fi create noi locuri de muncă pentru cei 3,6 milioane de americani care au fost concediaţi de la începutul recesiunii".
Mai bine de o treime din planul de redresare a economiei constă în măsuri fiscale, iar restul în cheltuieli pentru infrastructură, sănătate, ştiinţă şi tehnologie, educaţie şi dezvoltarea energiei din surse regenerabile.