Consiliul ASF a aprobat înfiinţarea Direcţiei de rezoluţie în cadrul Fondului de Garantare a Asiguraţilor

Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 25 ianuarie 2016

Consiliul ASF a aprobat înfiinţarea Direcţiei de rezoluţie în cadrul Fondului de Garantare a Asiguraţilor

Actualizare 16:12 Mişu Negriţoiu: "Formula de calcul a primei RCA trebuie afişată pe site-urile asigurătorilor"

Norma RCA ar trebui să prevadă şi obligativitatea ca asigurătorii să afişeze pe site-ul propriu metoda de calcul a primei, în condiţiile în care "suntem deja la 20 de ani de asigurări şi nu se ştie cum se calculează daunalitatea", a declarat asăzi preşedintele Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF), Mişu Negriţoiu, la lucrările comisiei reunite de Buget - Finanţe a Camerei Deputaţilor şi Senatului, pe tema modificării legislaţiei asigurărilor şi a Normei RCA, potrivit unor surse din presă.

"Una dintre prevederile normei noastre trebuie să fie aceea ca, obligatoriu, asigurătorii să pună pe site metoda de calcul a primei RCA. Eu nu concep ca după 20 de ani de asigurări (Legea 136 din 1995), noi să nu ştim formula de calcul sau cum se calculează daunalitatea. Acum mai mult de un an, când ne-am întâlnit la Camera Deputaţilor pe tema RCA pentru persoane fizice, ne-am angajat să facem cu Asociaţia Română de Actuariat un model de calcul, o formulă de calcul şi chiar un preţ de referinţă. A trecut un an, îl avem acum, nu este în forma comercială pe care să o dăm publicităţii. De asemenea, faţă de transportatori ne-am angajat să constituim un sistem de prime de referinţă bazate pe calcule actuariale independente. În mod normal, rolul Uniunii Naţionale a Societăţilor de Asigurare şi Reasigurare din România (UNSAR), care este aici de faţă, şi al nostru, este să recredibilizăm activitatea de asigurare", a menţionat Negriţoiu.

Preşedintele ASF a subliniat că sunt formule multiple de calcul a primei RCA. "Noi nu putem face o medie a calculelor actuariale ale societăţilor de asigurări. Avem rezultatele diverselor modele de calcul actuarial şi devierile. Depăşirile nu sunt aşa de mari. Evident că majoritatea ajung până în 50%", a mai spus Negriţoiu.

La rândul său, preşedinte Federaţiei Operatorilor Români de Transport (FORT), Augustin Hagiu, a declarat că nu se cunoaşte cât reprezintă Carte Verde în poliţa RCA.

"Degeaba s-a schimbat Norma RCA aşa cum am solicitat noi, să scoatem Cartea Verde din transportul local, din moment ce nu se cunoaşte formula de calcul, cât înseamnă această Carte Verde din poliţa RCA. În momentul de faţă, asigurătorii ne persiflează şi ne spun: e un formular, îl decupăm de acolo, nu vă scădem cu nimic poliţa", a spus Hagiu, la Parlament, pe tema modificării legislaţiei asigurărilor şi a Normei RCA.

(S.A.)

----------

Consiliul Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF) a aprobat, în această săptămână, înfiinţarea Direcţiei de rezoluţie în cadrul Fondului de Garantare a Asiguraţilor (FGA), structură specializată necesară exercitării de către această instituţie a atribuţiilor stabilite prin Legea 246/2015, potrivit unui comunicat remis vineri.

Prin mecanismul de rezoluţie se doreşte o intervenţie a autorităţii în cazul în care o companie de asigurare nu poate îndeplini cerinţele legale, înainte de a intra în faliment.

De asemenea, Consiliul ASF a analizat situaţia societăţii de asigurare Carpatica şi gradul de îndeplinire a măsurilor din planul de redresare.

Totodată, Consiliul ASF a aprobat proiectul de Normă privind modificarea Normei 23/2014 privind asigurarea obligatorie de răspundere civilă pentru prejudicii produse prin accidente de vehicule.

"Modificările urmăresc reducerea barierelor de intrare în piaţa asigurărilor RCA din România a jucătorilor locali şi a celor din alte state UE, în vederea stimulării unui cadru mai competitiv şi stabil în asigurări, care să determine o creştere a ofertei şi sporirea accesului asiguraţilor la produsele de asigurare auto. Proiectul va fi afişat pentru consultare publică pe pagina de internet a ASF", se menţionează în comunicat.

Reprezentanţii ASF susţin că au fost aprobate şase proiecte de normă emise în aplicarea Legii 246/2015 privind redresarea şi rezoluţia asigurătorilor, ca urmare a integrării observaţiilor şi propunerilor care au rezultat din procesul de consultare publică.

"Pachetul de norme va fi transmis spre publicare Monitorului Oficial al României, iar normele vor intra în vigoare la data publicării", se mai precizează în comunicat.

De asemenea, Consiliul ASF a avizat actul adiţional la Protocolul de colaborare între Pool-ul de Asigurare Împotriva Dezastrelor Naturale SA (PAID) şi societăţile de asigurare autorizate să practice riscuri de catastrofă, care priveşte fluxurile financiare şi de informaţii dintre părţile semnatare.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

06 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9728
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4760
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3165
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8944
Gram de aur (XAU)Gram de aur362.6244

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb