CONSILIUL ASF: Norma privind gestionarea riscurilor operaţionale privind sistemele informatice a fost actualizată

Elena Deacu
Piaţa de Capital / 19 martie 2015

Consiliul ASF a aprobat ieri Norma privind gestionarea riscurilor operaţionale generate de sistemele informatice utilizate de entităţile reglementate, autorizate/avizate şi/sau supravegheate de Autoritatea de Supraveghere Financiară, formă care acum include propunerile şi observaţiile rezultate din procesul de consultare publică.

Proiectul de act normativ a fost lansat în dezbatere publică în perioada 27.01 - 22.02.2015, iar propunerile au fost incluse în normă în măsura în care acestea au corespuns obiectivelor iniţiale. Norma va fi însoţită de un Ghid de implementare, care ţine cont de cele mai bune practici pentru fiecare dintre activităţile obligatorii care trebuie efectuate de entităţile reglementate, structurat similar cu documentele elaborate de organismele internaţionale (ESMA, EIOPA). Ghidul va fi publicat pe website-ul ASF.

Consiliul a audiat şi proiectul Comisiei Europene de creare a unei Uniuni a Pieţelor de Capital. Aflat în dezbatere publică la nivel european până la jumătatea lunii mai, proiectul îşi propune identificarea unor posibile măsuri pe termen scurt şi lung necesare creării unei pieţe de capital mai substanţiale şi integrate, având ca scop final diversificarea surselor de finanţare pentru întreprinderile europene (altele decât cele asigurate de sectorul bancar), reducerea costului capitalului, respectiv stimularea creşterii economice şi a creării de locuri de muncă în cele 28 de ţări ale UE.

Consiliul ASF a aprobat Raportul de evaluare a sistemului compensare - decontare RoClear administrat de Depozitarul Central SA, în baza Recomandărilor ESCB - CESR pentru sistemele de decontare a operaţiunilor cu instrumente financiare din Uniunea Europeană.

În cadrul şedinţei au mai fost aprobate: eetragerea de la tranzacţionare a acţiunilor emise de S.C. M.J. Maillis România S.A. Ilfov, având în vedere finalizarea procedurii de retragere a acţionarilor; documentul de ofertă publică obligatorie de preluare a S.C. Amplo S.A. Ploieşti; înregistrarea la ASF a majorării capitalului social al societăţii Cersanit Romania S.A. Roman.

Ca urmare a înregistrării unor majorări de capital, revocări şi numiri ai unor administratori sau schimbării sediului social au fost aprobate modificări ale actelor constitutive pentru un număr de brokeri şi societăţi de asigurare.

De asemenea, au mai fost discutate şi aprobate de către Consiliul ASF: solicitarea SC Depozitarul Central SA de validare a noilor administratori ai societăţii; solicitarea societăţii S.A.I. Broker S.A. de autorizare a Fondului Deschis de Investiţii Prosper Invest; solicitarea Franklin Templeton Investment Management Ltd United Kingdom - Sucursala Bucureşti (FTIML) de avizare a modificărilor intervenite în documentele avute în vedere la momentul înregistrării S.C. Fondul Proprietatea S.A., respectiv contractul de administrare a investiţiilor.

Au fost propuşi pentru avizare şi reavizare 160 de agenţi în vederea desfăşurării activităţilor de marketing a fondurilor de pensii, fiind retrase avizele pentru alţi 166 de agenţi de marketing. Au fost, de asemenea, aprobate două persoane în funcţii de conducere/poziţii semnficative pentru două societăţi de administrare a fondurilor de pensii.

În cadrul şedinţei au mai fost discutate acţiunile de control desfăşurate la SC Depozitarul Central SA, SSIF Intercapital Invest SA, Arca Broker De Asigurare-Reasigurare SRL, fiind aprobată, de asemenea, efectuarea unui control în cazul Smarald Broker De Asigurare SRL.

Consiliul ASF a fost informat în legătură cu evoluţia "Proiectului de realizare a unei infrastructuri centralizate". Ca parte a programelor de Infrastructură şi Guvernanţă ale Strategiei de IT a ASF, proiectul urmăreşte eficientizarea sistemului de management al resurselor informatice, creşterea funcţionalităţii platformei de poştă electronică, dar şi îmbunătăţirea securităţii IT la nivelul utilizatorilor din cadrul organizaţiei.

Consiliul ASF se întruneşte în fiecare zi de miercuri pentru a decide asupra măsurilor care trebuie adoptate pentru buna funcţionare şi pentru supravegherea eficientă a pieţelor financiare non-bancare, a participanţilor şi operaţiunilor pe aceste pieţe.

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb