Consiliul Concurenţei a autorizat ajutorul de stat pentru restructurare pe care statul român l-a acordat SC "Faur" SA Bucureşti la momentul privatizării societăţii.
În anul 2004, statul român a transferat dreptul de proprietate asupra pachetului majoritar de acţiuni al societăţii în favoarea consorţiului "ProFaur", stabilindu-se ştergerea datoriilor istorice ale societăţii în schimbul restructurării societăţii şi constituirii pe platforma "Faur" a unui parc industrial.
În luna iunie 2005, autoritatea pentru concurenţă a declanşat o investigaţie având ca obiect analiza măsurilor de sprijin susceptibile a constitui ajutoare de stat acordate "Faur", precum şi efectele acestora asupra concurenţei. În luna noiembrie 2005, investigaţia a fost extinsă şi asupra altor măsuri de sprijin acordate "Faur", se arată într-un comunicat de presă al Consiliului Concurenţei, remis, ieri, redacţiei.
Pe parcursul investigaţiei, AVAS a transmis formularul de notificare pentru ajutorul acordat "Faur", şi planul de restructurare al societăţii, cuprinzând măsuri de retehnologizare, de protecţie a mediului, de natură organizatorică şi de restructurare financiară.
Prin implementarea planului de restructurare, societatea urmează să atingă viabilitatea pe termen lung. Costurile restructurării sunt suportate într-o proporţie semnificativă de către investitor şi de către societatea "Faur" din surse proprii sau atrase. Ajutorul de stat reprezintă mai puţin de 50% din costul total al restructurării.
Pentru evitarea distorsionării semnificative a concurenţei, până la sfârşitul anului 2009, conform planului de restructurare asumat, societatea va dezafecta capacităţile de producţie de motoare termice. De asemenea, societatea trebuie să dezafecteze toate capacităţile de producţie care contribuie la realizarea produselor siderurgice. Pentru urmărirea îndeplinirii condiţiilor asumate prin planul de restructurare, societatea va transmite semestrial, până la momentul dezafectării totale a capacităţilor de producţie siderurgică, documente justificative din care să reiasă situaţia producţiei realizate de "Faur", pe tipuri de produse.
Totodată, anterior emiterii deciziei finale, societatea a rambursat voluntar o parte din ajutorul acordat de către AVAS pentru închiderea unor capacităţi siderurgice în cuantum de 21.671.554 lei, inclusiv dobânzile aferente în cuantum de 3.102.503 lei. Având în vedere că beneficiarul a plătit în mod voluntar ajutorul de stat pentru închiderea unor capacităţi siderurgice, Consiliul Concurenţei a decis închiderea investigaţiei în privinţa acestor măsuri de sprijin.
Pentru îndeplinirea angajamentelor asumate în relaţiile cu Uniunea Europeană, Consiliul Concurenţei a solicitat prin decizie ca, la expirarea contractului de închiriere a Turnătoriei de fontă, acesta să nu fie prelungit. De asemenea şi în cazul rezilierii societatea trebuie să treacă în conservare capacităţile siderurgice în vederea dezafectării acestora.
Consiliul Concurenţei a reţinut că, în cazul în care condiţiile din decizie sunt respectate, ajutorul de stat acordat "Faur" Bucureşti nu este în măsură să afecteze semnificativ mediul concurenţial normal şi nici nu încalcă aplicarea corespunzătoare a tratatelor internaţionale la care România este parte.