Consiliul Concurenţei cere lămuriri cu privire la memorandumul cu Eurocopter

OVIDIU VRÂNCEANU, Braşov
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 21 iulie 2010

Consiliul Concurenţei cere lămuriri cu privire la memorandumul cu Eurocopter

Pentru cedarea activelor IAR Ghimbav către francezi, avizul CC este ultimul demers birocratic

Consiliul Concurenţei a solicitat companiilor IAR Ghimbav şi Eurocopter România o serie de lămuriri în urma aprobării cedării de către acţionarii companiei româneşti a celor mai importante active ale sale către subsidiara producătorului francez de elicoptere. "Aceste lămuriri trebuie date până pe 26 iulie, dar noi le-am dat deja. Acum aşteptăm să răs-pundă la întrebările respective şi cei de la Eurocopter România şi să vedem ce se va întâmpla mai departe, poate vor mai solicita lămuriri", ne-a declarat Neculai Banea, directorul general al IAR Ghimbav. Consiliul Concurenţei este ultima instanţă care ar mai putea pune "beţe în roate" preluării activelor firmei braşovene de către francezi.

Acţionarii companiei IAR Ghimbav au aprobat, luna trecută, cedarea celor mai importante active către Eurocopter România, ca aport de capital. Hotărârea aprobată cu 79% din voturi arată astfel: "Se aprobă participarea IAR SA la majorarea capitalului social al Eurocopter România SA cu un aport în natură constând în terenuri, clădiri, mijloace fixe, pregătire de fabricaţie, documentaţia tehnică aferentă activităţilor de MRO pentru elicopterele IAR 316 B Alouette III şi IAR 330 Puma. Aportul IAR SA la creşterea capitalului social al Eurocopter România SA are valoarea de 3.259.000 euro şi reprezintă valoarea activelor aportate la Eurocopter România SA, în sumă totală de 3.533.000 euro (valoare rezultată din Raportul de Evaluare întocmit de Romcontrol SA), compensată cu suma de 274.500 euro ce constituie aportul neutilizat la capitalizarea iniţială a SC Eurocopter România SA (în loc de 10 ani, cum a fost prevăzut iniţial, se utilizează doar 7 ani), reprezentând dreptul rămas de uzufruct asupra clădirilor şi terenurilor aferente aportate în anul 2003 de către IAR la Eurocopter România".

Ciudat este că în urmă cu câţiva ani Eurocopter dădea doar un milion de euro pe toate activele, iar, acum, doar o parte dintre acestea valorează peste trei milioane de euro.

Investiţii de 7,1 milioane de euro

Potrivit memorandumului semnat între Guvernul României şi compania Eurocopter s-a convenit că în anul 2010 şi în prima parte a anului 2011 vor fi preluaţi de la IAR SA un număr de 60 de specialişti în activităţi MRO (pentru programul PUMA LEP UK). Suplimentar, începând cu anul 2011 vor fi angajaţi de la IAR SA salariaţi specializaţi în activităţi de MRO, funcţie de contractele care vor fi încheiate între Eurocopter România SA şi componentele Sistemului Naţional de Siguranţă. Ţintele de personal avute în vedere de SC Eurocopter România SA sunt atingerea unui număr de 240 angajaţi pentru activităţi de MRO naţional şi internaţional şi, respectiv, de 300 angajaţi în situaţia în care se deschide linia de asamblare/personalizare elicoptere noi.

În forma finală a memorandumului se stabileşte că "o primă estimare efectuată de Eurocopter SAS şi Eurocopter România SA asupra acestui volum de activitate este o medie de 50.000 ore manoperă/an în perioada 2011-2013 şi, în funcţie de dezvoltarea pieţei din România, părţile vor depune toate eforturile pentru a găsi ore suplimentare de lucru care să fie alocate IAR-ului".

Francezii au anunţat în memorandum că vor investi 7,1 milioane de euro în EC Rom, dar numai dacă IAR Ghimbav nu îi va face concurenţă. "Eurocopter SAS solicită părţilor să agreeze ca, după finalizarea acestei tranzacţii, IAR să nu mai deruleze nicio activitate care ar putea să dubleze sau să diminueze perimetrul de afaceri dezvoltat la Eurocopter România deoarece acest lucru ar putea ameninţa viabilitatea economică a modelului de afaceri aşa cum a fost el expus anterior", se mai arată în memorandum.

Patru săptămâni în concediu

La începutul acestei săptămâni, angajaţii IAR Ghimbav şi Eurocopter România au intrat în concediu pentru o perioadă de patru săptămâni. "Este o prevedere în contractul colectiv de muncă prin care pe timp de vară trebuie să ne luăm concediu de odihnă pentru timp de patru săptămâni", a explicat Neculai Banea.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

02 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4950
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2900
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9032
Gram de aur (XAU)Gram de aur361.1841

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb