Consiliul de Securitate al ONU a cerut marţi într-un comunicat ca procesul politic din Siria să fie unul "incluziv" şi "condus de sirieni", la aproape zece zile după căderea lui Bashar al-Assad de la putere, a consemnat AFP.
Membrii Consiliului - inclusiv Rusia, susţinătorul istoric al lui Assad, şi Statele Unite ale Americii - au subliniat de asemenea necesitatea ca Siria şi vecinii săi să se "abţină de la orice acţiune sau amestec care ar putea submina siguranţa celuilalt", se mai arată în comunicat.
De asemenea, ei "îşi reafirmă angajamentul ferm faţă de suveranitatea, independenţa, unitatea şi integritatea teritorială a Siriei şi solicită tuturor statelor să respecte aceste principii", potrivit textului.
Noile autorităţi din Siria, dominate de islamiştii radicali care l-au înlăturat pe Bashar al-Assad de la putere pe 8 decembrie, încearcă acum să asigure comunitatea internaţională că au capacitatea de a pacifica şi reuni ţara, fragmentată şi devastată de 13 ani de război civil, scrie AFP.
"Acest proces politic trebuie să răspundă aspiraţiilor legitime ale tuturor sirienilor, să-i protejeze pe toţi şi să le permită să-şi determine în mod paşnic, independent şi democratic propriul viitor", a insistat Consiliul de Securitate al ONU.
"Conflictul nu s-a încheiat încă" în Siria, a avertizat mai devreme trimisul special al ONU, Geir Pedersen, referindu-se la ciocnirile din nordul ţării dintre forţele pro-kurde şi grupurile pro-turce.
Acesta a criticat de asemenea cele "peste 350 de raiduri" efectuate începând cu 8 decembrie de către Israel asupra unor instalaţii militare din Siria şi a cerut Israelului "să înceteze orice activitate de colonizare pe Platoul Golan sirian ocupat, care este ilegală", aminteşte AFP.
De la începutul războiului civil din Siria în 2011, Consiliul de Securitate a fost în mare măsură paralizat cu privire la problema siriană, Rusia utilizându-şi în mod regulat puterea de veto pentru a proteja regimul lui Bashar al-Assad, până la căderea acestuia.
Moscova mai dispune de baze militare pe teritoriul sirian şi viitorul acestora încă nu a fost decis, a notat luni Kremlinul.