Consiliul UE a adoptat noi reguli pentru agenţiile de rating şi cerinţele de capital ale băncilor

F.A.
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 28 iulie 2009

Consiliul de miniştri al UE a anunţat că a adoptat ieri mai multe reglementări referitoare la cerinţele de capital pentru bănci, plăţile tranfrontaliere şi cele prin internet (e-money), agenţiile de rating financiar şi activitatea de servicii financiare, raportare şi auditare.

Reglementarea privind agenţiile de rating urmăreşte să asigure că ratingurile acordate în UE sunt de calitate ridicată şi sunt emise de agenţi care îndeplinesc cele mai stricte cerinţe. Aceasta are la bază faptul că agenţiile de rating au eşuat să reflecte "din timp" în ratingurile acordate companiilor "înrăutăţirea condiţiilor de piaţă, care au dus la criza financiară", se mai arată în comunicat.

De asemenea, noile măsuri asigură că agenţiile de rating evită conflicte de interese în procesul de acordare a ratingurilor sau că le gestionează în mod adecvat şi că ele acordă calificativele în mod transparent.

În 23 aprilie, Parlamentul European a aprobat un nou regulament pentru agenţiile de rating financiar, prin care acestea trebuie să respecte standarde stricte de integritate, calitate şi transparenţă şi vor fi supravegheate constant de autorităţile publice. Ca regulă generală, toate agenţiile de evaluare financiară care vor ca ratingurile pe care le acordă să fie folosite în UE trebuie să se înscrie la Comitetul autorităţilor europene de reglementare a pieţelor valorilor mobiliare (CESR).

Agenţiile de rating financiar nu mai pot furniza servicii de consultanţă şi nici nu mai au dreptul să evalueze instrumente financiare dacă nu au suficiente informaţii de calitate pe care să-şi bazeze ratingurile. Ele trebuie să dezvăluie modelele, metodologiile şi supoziţiile-cheie pe care îşi bazează evaluările şi trebuie să diferenţieze ratingurile pentru produse mai complexe printr-un simbol specific adăugat. De asemenea, vor fi obligate să publice un raport anual şi să-şi creeze o funcţie internă pentru trecerea în revistă a ratingurilor.

Pe de altă parte, Directiva privind cerinţele de capital vine ca răspuns la slăbiciunile identificate în urma crizei financiare, raportările privind aces­te cerinţe urmând să fie armonizate până în 2012 la nivel european. Aceasta vizează întărirea supravegherii pentru grupurile bancare cu activităţi transfrontaliere şi pentru fondurile cu grad ridicat de risc, îmbunătăţirea cadrului privind practicile de securitizare, armonizarea cerinţelor privind fondurile de capital şi instrumentele hibride, introducerea unor reguli privind managementul lichidităţilor.

Reglementarea privind plăţile transfrontaliere urmăreşte crearea unei pieţe unice pentru serviciile de plăţi în euro, pe care să nu se facă distincţii între plăţile transfrontaliere şi cele naţionale, ceea ce va duce la economii şi beneficii importante pentru întreaga economie europeană, iar cea privind plăţile prin internet vizează promovarea serviciilor e-money, considerate deopotrivă inovative şi sigure.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb