CONSUMATORII REACŢIONEAZĂ LA AVERTIZAREA COMISARULUI CJPC SORIN MANŢU Credere solicită OUG pentru acoperirea vidului legislativ care lasă fără protecţie 60.000 de consumatori

EMILIA OLESCU
Bănci-Asigurări / 29 mai 2020

Credere solicită OUG pentru acoperirea vidului legislativ care lasă fără protecţie 60.000 de consumatori

Asociaţia Credere face un apel către Guvern pentru emiterea unei Ordonanţe de Urgenţă care să acopere vidul legislativ ce lasă fără protecţie cel puţin 60.000 de consumatori din România, arată un comunicat remis Redacţiei.

Demersul asociaţiei se bazează pe raportul exhaustiv întocmit de către Sorin Manţu, comisar în cadrul Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC), care a prezentat opiniei publice, în data de 28 mai 2020, problemele structurale de la nivelul autorităţii. Potrivit raportului, ANPC nu are pârghiile legale pentru a controla şi sancţiona două bănci din afara ţării (Eurobank Ergasias S.A. din Grecia şi Credit Europe Bank N.V. din Olanda), reprezentanţii acestora din România neputând răspunde contravenţional pentru încălcarea legislaţiei de protecţia consumatorilor. Consecinţa vidului legislativ este dată de faptul că cel puţin 60.000 de consumatori din România nu beneficiază de nicio protecţie din partea niciunei instituţii a statului român, deşi aceşti consumatori au încheiat un contract de credit cu o bancă din România, mai arată documentul citat.

Conducerea Credere menţionează: "Avem în vedere inclusiv sesizarea instituţiilor europene, în contextul în care statul român încalcă obligaţia de protecţie a consumatorilor instituită prin Tratatul de Funcţionare a Uniunii Europene. Suplimentarea personalului calificat şi asigurarea logisticii necesare desfăşurării activităţii ar trebui să reprezinte o prioritate pentru Executiv, în contextul în care bugetul ANPC pe anul 2020 a fost înjumătăţit prin raportare la cel din anul 2019, iar aspecte esenţiale precum serviciile poştale, internet, toner imprimantă etc. nu au putut fi achiziţionate de anumite comisariate judeţene din lipsă de fonduri. Ne exprimăm disponibilitatea de avea un dialog constructiv cu Guvernul şi cu toţi factorii de decizie relevanţi, în vederea identificării cu celeritate a unei soluţii care să vină în sprijinul consumatorilor din România".

Comisarul Sorin Dumitru Manţu, din cadrul Comisariatului Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor Constanţa (CJPC), cunoscut pentru sancţiunile drastice aplicate Bancpost şi OTP Bank, continuă, aşadar, seria avertizărilor publice începută în urmă cu mai bine de un an.

După ce, în primele luni ale anului trecut, Manţu a arătat că Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) şi Banca Naţională a României (BNR) nu şi-au desfăşurat niciodată activitatea aşa cum trebuie, activând mai mult în favoarea agenţilor comerciali decât în sprijinul consumatorilor, zilele trecute,

Comisarul ne-a transmis o nouă avertizare publică, în care subliniază că ANPC nu are pârghii legale să poată sancţiona persoanele juridice din afara ţării care prestează servicii pe teritoriul ţării noastre şi care acţionează contrar interesului consumatorilor.

În concluziile din nota de fundamentare primită la Redacţie se arată că nu există nicio prevedere în legislaţia naţională sau europeană care să legifereze competenţa Autorităţii în a aprecia existenţa contravenţiilor, aplicării şi executării sancţiunilor contravenţionale şi referitor la efectele juridice ale contravenţiilor săvârşite pe teritoriul României pentru nerespectarea legislaţiei naţionale de către persoane juridice care nu au sediul în România.

Documentul citat precizează: "Autoritatea nu poate acţiona conform atribuţiilor prevăzute de H.G. nr. 700/2012, pentru prevenirea şi combaterea practicilor care dăunează vieţii, sănătăţii, securităţii şi intereselor economice ale consumatorilor pentru un număr de cel puţin 60.000 consumatori, conducerea Autorităţii îndeplinându-şi defectuos atribuţiile funcţiei publice de conducere, protejând interesele operatorilor economici în detrimentul intereselor şi drepturilor consumatorilor, a căror apărare reprezintă atribuţie prevăzută de lege.

Autoritatea este în imposibilitatea de a dispune, conform prevederilor art. 61 din O.U.G. nr. 99/2006, prevederi legale care nu au fost niciodată aplicate de către Autoritate, măsuri corespunzătoare pentru prevenirea sau sancţionarea faptelor comise pe teritoriul României, care sunt contrare dispoziţiilor legale în vigoare adoptate în scopul protejării interesului general şi altor dispoziţii de ordine publică, astfel de măsuri putând include interzicerea desfăşurării de către instituţia de credit în culpă a oricăror activităţi viitoare pe teritoriul României. (...)

Mii de consumatori nu beneficiază de prevederile legale privind protecţia consumatorilor, motiv imperativ de interes general conform Curţii Europene de Justiţiei, cu încălcarea prevederilor art. 15, alin. (1) din Constituţia României".

În acest context, Sorin Manţu întreabă: "Având în vedere considerentele prezentate, nu este raţional a concluziona că prin prestarea serviciilor în mod direct pe teritoriul României de către persoane juridice din afara României, în exact aceleaşi condiţii ca resortisanţii proprii (persoanele juridice din România), cu folosirea teritoriului, resurselor şi a personalului din România, fără ca impozitele să fie plătite acolo unde sunt generate profiturile şi valoarea, se eludează plata taxelor către bugetul de stat al României şi se protejează evaziunea fiscală?

Nu este raţional a concluziona că, în Uniunea Europeană, înalta protecţie a consumatorilor reprezintă de fapt o iluzie, o înaltă protecţie acordată de fapt băncilor şi corporaţiilor, iar asigurarea drepturilor omului şi a libertăţilor fundamentale, precum şi a statului de drept, este un deziderat care încă nu a fost atins?

Având în vedere considerentele prezentate, nu este raţional a concluziona că instituţiile publice din România, la cel mai înalt nivel, au eşuat în a proteja drepturile prevăzute de legea fundamentală, Constituţia României, şi au protejat şi continuă să protejeze încălcarea legii şi interesele particulare, în detrimentul interesului public, creând iluzia unui "stat de drept", o "mascaradă" în care, printr-o atitudine falsă, ipocrită şi mincinoasă, se urmăreşte realizarea unei noi ordini sociale în care drepturile şi libertăţile fundamentale ale omului vor fi încălcate iar puterea se va muta din domeniul public în domeniul privat?"

Avertizarea publică a comisarului CJPC concluzionează că Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor, în calitate de Autoritate a Statului ce are ca atribuţie principală controlul respectării dispoziţiilor legale privind protecţia consumatorilor şi apărarea drepturilor legitime ale acestora în cazul prestării de servicii financiare, a protejat, prin funcţiile de conducere, interesele instituţiilor de credit din afara României în detrimentul intereselor consumatorilor din România, cu încălcarea principiului legalităţii şi principiului supremaţiei interesului public.

Comisarul Sorin Manţu ne-a spus că a sesizat mai multe instituţii abilitate, printre care şi Ministerul Economiei, de la care nu a primit, însă, niciun răspuns.

Opinia Cititorului ( 3 )

  1. Am scăpat cafeaua din mana...

    "Nu este raţional a concluziona că, în Uniunea Europeană, înalta protecţie a consumatorilor reprezintă de fapt o iluzie, o înaltă protecţie acordată de fapt băncilor şi corporaţiilor, iar asigurarea drepturilor omului şi a libertăţilor fundamentale, precum şi a statului de drept, este un deziderat care încă nu a fost atins?" 

    Nu credeam că o să citesc așa ceva... 

    1. Nu este " rational " pentru ca asa ceva exista decat in mintea unui mic functionar dintr-o institutie fara maini si picioare, dintr-o tara cu yes-meni la conducere de undeva de la poarta orientului si cu o forta civica de genul - It's not my business, not my job.

      Cu sau fara teoria conspirației, in materie de banci si profit interesele sunt transfrontaliere si aparate, la noi de insuși masonul sef de la BNR.  

    Are you sure ca e vorba de Sorin Mantu si nu de Gheorghe Piperea? Nu-mi revin din soc.

    Asa atac la banci, guverne si corporatii m-au lasat perplex, pe bune...

    E bine totusi ca mai apar si astfel de articole... altfel ne putem indrepta linistiti spre dictatura.  

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb