Piaţa neagră a ţigaretelor scade în iulie până la 8,4% din totalul consumului.
"În luna iulie, contrabanda scade în majoritatea regiunilor ţării, reflectând o tendinţă sezonieră obişnuită în această perioadă a anului. Cea mai mare scădere se înregistrează în nord-est, de 9,1 p.p., deşi zona continuă să fie cea mai afectată de comerţul ilegal, cu un procent de 17,4%. O scădere semnificativă se înregistrează şi în sud, cu 4,9 p.p. până la 6,4%. Din punct de vedere al provenienţei produselor de pe piaţa neagră, cea mai mare pondere o deţine în continuare Duty Free (39,4%), aflându-se în creştere cu 3,1 p.p., urmată de Moldova (22,4%) şi de Bulgaria, care scade sub 20%, cu 3,3 p.p. până la 18,9%", a declarat Marian Marcu, Director General Novel Research.
"Conform platformei stopcontrabanda.ro, în prima parte a anului 2024 autorităţile române au capturat peste 40 de milioane de ţigarete de contrabandă, dintre care peste 75% înregistrate în zona de sud a ţării, fiind un nivel elocvent pentru dinamica pieţei ilicite şi pentru schimbarea surselor de provenienţă a acestor tipuri produse. Valoarea acestora pe piaţa neagră este de circa 40 de milioane de lei - o pierdere semnificativă pentru bugetul de stat şi, în acelaşi timp, un câştig enorm pentru reţelele de contrabandă, în defavoarea dezvoltării economice şi a siguranţei comunităţilor. Salutăm demersul Ministerului de Finanţe de a asigura anul acesta instalarea a nouă sisteme de scanare în vămi din România, ca o măsură importantă pentru descurajarea contrabandei şi pentru asigurarea veniturilor la bugetul de stat provenite din business-ul legitim. În 2023, BAT a rămas un partener de încredere al dezvoltării economiei, fiind al doilea contribuabil la bugetul de stat prin cele 10,8 miliarde de lei plătiţi sub formă de taxe şi accize", a menţionat Ileana Dumitru, Director pentru Afaceri Externe al Ariei Europa de Sud Est în cadrul BAT.
"Este îmbucurător că piaţa neagră a început să scadă, pentru prima dată de la începutul anului. De obicei, în lunile de vară piaţa neagră se diminuează, dar în toamnă e foarte posibil să se revină la creştere, iar încasările din acciză să continue să se reducă. Sperăm să nu trebuiască, din nou, ca tutunul să ducă povara deficitului excesiv şi ne exprimăm convingerea că autorităţile vor aborda în mod transparent şi constructiv un sector strategic pentru veniturile bugetare şi economia ţării, mai ales în acest context geopolitic internaţional de incertitudini fără precedent în ultimii 50 de ani. Reamintim că, după alterarea calendarului, la începutul acestui an, nivelul accizei la ţigarete în România a ajuns la 135,5 euro, în timp ce în Bulgaria este de 99 de euro, în Polonia şi Croaţia 125 euro, cu diferenţe semnificative faţă de ţările vecine non-UE: în Serbia, 90 euro, în Moldova 69 euro, iar în Ucraina 60 euro", a precizat Gilda Lazăr, Director Corporate Affairs & Communications JTI România, Moldova şi Bulgaria.
"Ne bucură reducerea substanţială a pieţei negre cu două puncte procentuale. Această reducere înseamnă concret sume suplimentare virate la buget, vizibile şi în ultima execuţie bugetară publicată. PMI investeşte permanent în afacerea din România şi în 2023 a virat la bugetul de stat 4,2 miliarde lei, taxe şi impozite. Continuăm să fim un partener de încredere al autorităţilor în combaterea comerţului ilegal, inclusiv prin programul nostru PMI Impact. Pentru a menţine această tendinţă de scădere, aşa cum am mai subliniat, este necesară o strategie coordonată de combatere a contrabandei, care să implice atât factorii de decizie în politica fiscală, cât şi cei din zona de reglementare", a spus Dragoş Bucurenci, Director External Affairs, Philip Morris România.
"Scăderea din iulie cu 2 p.p. este cea mai consistentă din mai 2021 şi reprezintă un efect al acţiunilor de amploare şi al eforturilor conjugate ale autorităţilor de aplicare a legii. Şi în această perioadă au fost destructurate grupări infracţionale şi au fost confiscate cantităţi mari de produse traficate ilegal. Pentru ca această scădere să nu se constituie într-o reducere de conjunctură, este nevoie ca eforturile autorităţilor să fie susţinute şi de predictibilitatea politicii fiscale şi de stabilitate legislativă. Fiscalitatea este factorul care influenţează cel mai mult piaţa neagră, iar impactul este rapid şi vizibil. Ceea ce se câştigă într-o lună prin accizele majorate mai mult şi mai repede, se pierde în următoarea lună. În plus, se alimentează crima organizată şi este afectată siguranţa frontierelor şi a cetăţenilor", a adăugat Enrico Ziino, Head of Corporate & Legal Affairs South East Europe, Imperial Brands.
"Iată că, aşa cum declaram după rezultatele studiului precedent realizat de compania de cercetare Novel, comerţul ilegal înregistrează o scădere record pentru ultimii trei ani, revenind la un nivel procentual format dintr-o singură cifră. Acest fapt s-a datorat atât instalării în birourile vamale a unor instrumente moderne de scanare cu raze x, cât şi a acţiunilor operative concertate ale autorităţii vamale, în parteneriat şi cu alte instituţii abilitate în combaterea contrabandei. Îmbunătăţirea capacităţilor tehnice de control ale AVR va continua şi în lunile care urmează, ca urmare a eforturilor Ministerului Finanţelor şi în colaborare cu mediul privat onest. Avem încredere că acest trend de scădere a pieţei negre a ţigaretelor se va menţine, în beneficiul bugetului statului român şi al Uniunii Europene", a menţionat Marcel Simion Mutescu, preşedintele Autorităţii Vamale Române.
"Poliţia de Frontieră Română a continuat şi în aceste şapte luni să fie în prima linie la frontierele ţării, unde produsele din tutun sunt printre cele mai traficate. Astfel, ca urmare a acţiunilor desfăşurate în parteneriat cu instituţiile abilitate, am înregistrat în primele şapte luni ale anului 2024 rezultate demne de menţionat. Eforturile şi activitatea susţinută ale poliţiştilor de frontieră au dus la confiscarea a aproximativ 1,4 milioane de pachete de ţigări, în valoare de peste 31,3 milioane lei. În perioada analizată, au mai fost confiscate 6.327 kg tutun vrac şi 616 kg tutun pentru narghilea", a precizat inspectorul general al Poliţiei de Frontieră, chestor de poliţie Cornel-Laurian Stoica.
"În primele 7 luni ale anului 2024, Poliţia Română, prin Direcţia de Investigare a Criminalităţii Economice, a efectuat controale, verificări şi investigaţii ample. În domeniul combaterii contrabandei, în cadrul acestor activităţi au fost dispuse măsuri preventive faţă de 102 persoane şi au fost aplicate măsuri asigurătorii în valoare de circa 20.000.000 de lei. Totodată, ca urmare a activităţilor efectuate în perioada ianuarie - iulie 2024, la nivelul Poliţiei Române au fost capturate 15.963.169 de ţigarete şi 6.757 de kilograme de tutun, fiind aplicate 595 de sancţiuni contravenţionale, în valoare totală de 4.635.600 de lei", a declarat directorul Direcţiei de Investigare a Criminalităţii Economice din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române - chestor de poliţie Dobre Aurel.
Companiile de tutun, mari contribuabili au virat în 2023 la bugetul statului peste 22 miliarde lei, reprezentând accize, TVA şi alte taxe şi contribuţii.