Satisfacţia pe care Bursa de Valori Bucureşti ar vrea să ne-o transmită odată cu rezultatele financiare pe primul semestru al acestui an, anunţate joi, are temeiuri foarte şubrede (valoarea medie zilnică a tranzacţiilor de acţiuni, unităţi de fond, obligaţiuni şi titluri de stat s-a ridicat, în primele şase luni ale anului, potrivit Raportului, la 65,3 milioane lei).
Căci suma celor patru instrumente financiare, calculată pe baza datelor la zi (care includ şi luna iulie), publicate pe site-ul BVB, secţiunea "Tranzacţionare şi Statistici", este de doar 60,96 milioane lei, de unde rezultă că, după ce văpaia aprinsă înaintea listării "Electrica" (simbol EL) s-a stins, valoarea medie zilnică tranzacţionată pe bursă a scăzut cu 4,34 milioane lei, o diminuare semnificativă pentru dimensiunile pieţei noastre de capital.
Conform buletinului lunar al companiei, în luna iulie, au fost tranzacţionate zilnic, în medie, instrumente în valoare de 50,54 milioane lei, cu o scădere de 64,58 % faţă de iunie, când a avut loc listarea EL. De la începutul lunii august, valoarea zilnică tranzacţionată ajunge, în medie, la 30 de milioane lei, mult mai mică faţă de media primelor şase luni.
Să deducem că valoarea tranzacţionată pe bursă, pe primul semestru, pe care BVB o înfăţişează publicului ca pe un mare triumf, îşi are bazele în oferta "Electrica" (simbol EL), precum întreg raportul publicat joi pe site-ul companiei?
Suntem foarte tentaţi.
Specialişti ai pieţei de capital ne-au declarat: "Acum am avut < Electrica >, probabil la sfârşitul lui 2015 statul va privatiza < Hidroelectrica >, dar până atunci ce facem? Şi, mai ales, după ce statul va vinde şi această societate, ce mai rămâne? Ce evoluţii spectaculoase vor mai arăta rapoartele BVB? Despre < Romtelecom > nu se mai aude nimic, iar în ceea ce priveşte < Poşta > ne punem semne de întrebare".
Specialiştii subliniază nevoia listării de companii private pe bursă, companii mai mici, dar mult mai bine articulate.
Însă acest tip de societăţi au ajuns să prefere băncile ca surse de finanţare pentru investiţiile lor, aşa cum este nefericitul caz "Adeplast" - un eşec de capitalizare care s-a datorat pieţei, iar nu emitentului.
Sub acoperirea anonimatului, specialiştii precizează: "Spre această zonă ar trebui îndreptate cheltuielile de marketing, iar nu pentru deplasările directorului general Ludwik Sobolewski".
Raportul BVB pe primul semestru specifică: "Derularea IPO-ului < Electrica > şi nevoia de a îmbunătăţi vizibilitatea pieţei locale de capital au generat cheltuieli mai mari de marketing şi promovare, precum şi costuri legate de organizarea de evenimente şi campanii educaţionale. Cheltuielile de marketing şi promovare au avut o pondere importantă în cheltuielile operaţionale".
Mai departe detaliază: "Cheltuielile din exploatare au înregistrat un avans de 6% faţă de trimestrul anterior la 3,77 mil. lei, ca urmare a creşterii cheltuielilor de marketing, creşterii tarifelor plătite către ASF şi a costurilor legate de organizarea adunării generale a acţionarilor".
Potrivit surselor noastre, "activitatea bursei în promovarea IPO-ului EL a fost aproape inexistentă (cu excepţia publicării pe pagina principală a site-ul BVB a unui anunţ privind oferta publică), deoarece, după cum se ştie, către sectorul instituţional s-au adresat intermediarii, iar pentru retail, companiile de brokeraj au facut munca cea mai grea".
Cheltuielile campaniilor educaţionale desfăşurate de bursa de valori pot fi puse şi ele sub semnul întrebării, deoarece premiile concursului BVB Invest Quest, evaluate la preţurile de pe piaţă, nu depăşesc suma modestă de 3500 euro, iar pe lângă promovarea binecunoscută pe site-ul societăţii, alte mijloace pentru creşterea vizibilităţii concursului nu au fost observabile.
Sursele noastre exclamă uimite:
"Ce tarife plătite către ASF, care creşteri?!", făcând referire la justificarea din raport a avansului cheltuielilor de exploatare.
Investitorii şi publicul se simt îndreptăţiţi să pună la îndoială creşterea, într-un trimestru, cu 6% (220 de mii lei) a cheltuielilor de exploatare, pe fondul creşterii cheltuielilor de marketing, creşterii tarifelor plătite către ASF şi a costurilor legate de organizarea adunării generale a acţionarilor.
Există zvonuri în piaţa de capital conform cărora Consiliul de Administraţie al BVB s-ar fi sesizat cu privire la aceste cheltuieli şi ar fi cerut directoratului un desfăşurător al lor.
Specialiştii cu care am discutat ne-au mai declarat că bursa ar trebui să se orienteze mai mult către piaţa de retail, deoarece ea va asigura lichiditatea pieţei după ce statul nu va mai avea ce vinde către instituţionali.
Potrivit acestora, numărul investorilor mici de retail atras la oferta EL este echivalent cu cel al "Transgaz" din 2007, deci nimic extraordinar nu s-a întîmplat în răstimpul celor şapte ani scurşi, iar eforturile de marketing nu dau roade proporţionale cu costurile lor si prin urmare, pot fi catalogate ca nejustificate.
La IPO-ul "Transgaz" au existat un număr de 11,593 milioane de acţiuni subscrise pe segmentul de retail, iar la "Electrica" investitorii mici au subscris doar 8,271 milioane de acţiuni.
Un alt motiv de mândrie a bursei, menţionat în raportul semestrial, este legat de rezultatele eforturilor depuse în ultimele luni cu privire la avansarea procesului de eliminare a celor "opt bariere care stau în calea dezvoltării pieţei de capital", un document care nu este complet inutil şi care simbolizează contribuţia teoretică a polonezului Ludwik Sobolewski la dezvoltarea Bursei pe care o conduce ca director general.
Raportul arată că "Guvernul a aprobat Ordonaţa de Urgenţă privind modificarea şi completarea Codului de Procedură Fiscală, care include eliminarea obligativităţii de înregistrare prin împuternicit a nerezidenţilor care au obligaţii declarative în România, dacă aceştia sunt rezidenţi într-un stat membru al UE sau într-un stat care este parte a unui instrument juridic internaţional semnat de România şi care cuprinde prevederi privind cooperarea administrativă în domeniul fiscal şi recuperarea creanţelor fiscale".
Sursele citate arată că nu era nevoie de o ordonanţă de urgenţă (a fost folosită mai mult pentru imagine) şi că, "în orice caz, eliminarea obligativităţii de înregistrare prin împuternicit a nerezidenţilor va avea loc doar pentru a le permite acestora să acţioneze concertat în mod legal".
Specialiştii din piaţă îşi manifestă dubiile şi faţă de diminuarea cu 18% a rezultatului financiar în acest trimestru, comparativ cu cel anterior, care, potrivit raportului BVB, a fost determinată de diferenţele nefavorabile de curs valutar rezultate, în principal, din reevaluarea investiţiilor financiare în valută.
Aceştia afirmă că evoluţia cursului nu putea să aibă un impact atât de mare asupra scăderii rezultatului financiar.
După o astfel de trecere in revistă, triumfalismul Raportului semestrial BVB sună a doagă.
1. Draga redactie bursa, my friend Make,
(mesaj trimis de anonim în data de 11.08.2014, 00:29)
Ideea este urmatoarea- mr. Labaman polonic nu vrea sa induca cheltuieli "ne necesare" deoarece ar afecta potentialul bonus urias pe care il va primi pentru 2014. Nu vrea sa schimbe sistemele IT , nu face cheltuieli importante de marketing si nu investeste nici in alte programe de dezvoltare! Este evident de la o posta. Crede ca simpla lui prezenta la un eveniment "este marketing" , sau ca explicatiile alambicate sunt experienta profesionala. Oare isi da cineva seama, in afara de Bursa, ca nu se ridica la nici pe departe la asteptarile noastre. .....?
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 11.08.2014, 00:33)
De asta s-a si facut presedintele Postei, ca sa nu se mai vada de la o posta.
2. paiul din ochiul vecinului si parul din ochiul meu
(mesaj trimis de anonim în data de 11.08.2014, 00:34)
Ciudat cum specialistii astia comenteaza. Pe mine ma enervau reclamele care apareau pe site-uri cu electrica. Daca nu gresesc si ziarul bursa, pe care il respect, uita ca a avut o perioada reclama pe site cu ipo de la electrica. Iar daca specialistii se vaita ca nu vor mai fi listari e rau. Din cunostiintele mele, nu prea vaste, brokerii trebuie sa alerge ca disperatii dupa companii sa le listeze, nu bursa. Problema mare a pietei asteia mici este ca brokerii s-au specializat sa stea cu mana intinsa si sa nu faca nimic. Cand vom vedea brokerii cum se bat care sa mearga la firme sa ii convinga pe patroni sa le listeze? Ce brokeri fac asta? Sunt 5 care sa faca asta? Daca sunt, cinste lor. Restul pana la 30 sau cati sunt ce fac? E mai usor sa apara in presa ca specialisti avizati care spun ce nu face bursa. Cand a facut marea asociatie a brokerilor front comun si a mers la ministerul educatiei sa bata cu pumnul in masa sa se introduca educatia financiara on scoli? Noroc cu cateva ssif care mai fac programe de educatie, chiar si alea de forex. Bursa a stat pe curul ei prea mult timp, iar cand a inceput sa se miste, sa faca ceva, sa pregateasca si viitorii investitori si sa atraga investitorii straini, au aparut unii sa spuna ca se cheltuie mult. Specialistii ar trebui sa stie ca daca vrei rezultate trebuie sa bagi bani, sa cheltui. Uitati-va la snp cat baga investitii. Primul lucru pe care l-am invatati investind a fost ca daca vrei rezrezultate, trebuie sa cheltui, sa investesti, iar profitul apare in timp. Cumperi snp, tgn, companii solide care cresc in timp, sau cumperi pocnitori care salta o data pe an si cand pica pierzi bani multi. Apropo, pana nu bagi banul tau pe bursa si nu pierzi din ei, nu stii cu ce se manaca piata, ramai doar cu idei pe care tile spun unii.
2.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2)
(mesaj trimis de anonim în data de 11.08.2014, 04:09)
Apropo, brokerii nu au banii pe care Sobolewski ii risipeste pentru deplasari in scop personal din banii brokerilor.
2.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 11.08.2014, 08:09)
Asta e buna! dar brokerii de unde au bani? ce comision iau brokerii de la clienti? Cat din comisionul ala merge la bvb si asf? Daca bvb reduce comisioanele, crezi ca brokerii le vor reduce, clientii lor vor simti cumva aceasta reducere?
2.3. comisioanele unde se duc ? (răspuns la opinia nr. 2.2)
(mesaj trimis de anonim în data de 11.08.2014, 10:15)
daca platesc 1% la broker pentru tranzactie, doar vreo 0.1% merge la BVB si ASF, restul ramane la brokeri
despre ce vorbim ?
si se tot cere sa reduca BVB comisioanele ? pai ce facem cu comisioanele de la brokeri, ca acolo se plateste f mult, nu la BVB
2.4. despre comisioane (răspuns la opinia nr. 2.3)
(mesaj trimis de un broker în data de 11.08.2014, 14:16)
un investitor care face tranzactii pe BVB si plateste acuma 1% comision inseamna ca nu este investitor. ar trebui sa viziteze cateva site-uri si va vedea ca sunt case de brokeraj care ofera comisioane de sub 0,3% pentru tranzactionarea on-line. nu vorbim de comisioanele clientilor institutionali? cat ramane la un broker de al un fond de pensii care tranzactioneaza cu comision de 0,17%? cred ca peste 80% se duce spre diferite institutii ale pietei, iar restul ramane la broker.
2.5. e vorba de micii investitori (răspuns la opinia nr. 2.4)
(mesaj trimis de anonim în data de 11.08.2014, 15:45)
nu vezi ca se vorbeste de faptul ca bursa nu atrage mici investitori ?
pentru aceasta categorie de investitori comisioanele sunt destul de mari la brokeri
nu mai zic de jaful de la cupoane, unde au ajuns brokerii sa taxeze si cu 15% din suma comision
cum sa mai vina omul la bursa cand brokerul ii ia 15% din vanzarea cuponului
3. e si vara
(mesaj trimis de alex în data de 11.08.2014, 00:39)
in august doarme toata lumea
4. costuri si onusuri
(mesaj trimis de anonim în data de 11.08.2014, 06:52)
asta chiar merge la rupere. ma intai face un documeny, 8 bariere, in care spune ca bvb are comisioane mari care bareaza accesul investitorilor. logic era ca imediat sa injumatateasca fee-urile, mai ales ca era o bariera pe care o puteau indeparta usor. si singuri. dar asta ar fi pus in pericol bonusurile pe termen scurt si deplasarille, asa ca ii dau inainte cu alte bariere, care depind de altii.. cand are de gand bvb sa micsoreze comisioanele?
4.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 4)
(mesaj trimis de ai habar care-s alea? în data de 11.08.2014, 08:07)
Bursa a mai redus comisioanele in alti ani. Toata lumea se bucura. Ai idee din ce este format comisionul pe care il platesti brokerului, daca esti broker? Cam 0,2% merge la bursa si asf, iar restul la brokeri. Asadar, cand vor reduce brokerii comisioanele?
Problema comisioanelor este la fel ca problema listarilor. Chiar rezolva toate probleme pietei de capital din Romania. Trebuie gandite lucrurile cand si cum le faci.
5. Hei rup .... ca la Antena 3 si plimbarea
(mesaj trimis de anonim în data de 11.08.2014, 07:02)
Oare incepeti sa semanati tot mai mult cu Antena 3 vs Basescu ?
BVB este doar o veriga din piata de capital si voi loviti permanent doar in BVB cand e vorba de listari
nu am vazut sa vorbiti de firmele de brokeraj care trebuie sa aduca listari si investitori
BVB nu are dreptul sa faca listari sau sa aduca investitori. Listarile le fac brokerii iar investitorii trebuie sa mearga tot la brokeri.
Pentru ca nu va place Sobolewski loviti permanent in BVB ? Oare de ce nu gasiti nod in papura si pe la Sibex sau la societatile de brokeraj ? Brokerii iau cea mai mare parte din comisioanele care se aplica investitorilor, deci ei ar trebui sa depuna eforturi mai mari sa aduca companii si clientii.
Mi se pare hilar sa spuneti ca din vina BVB nu s-a reusit listarea Adeplast, cand presa anumite publicatii au venit cu scenarii care sa-i faca pe investitori sa nu se apropie iar brokerii nu au fost capabili sa aduca clienti pentru o listare relativ mica
BVB nici nu prea are voie sa se implice in camapniile de promovare ale listarilor, nu are voie sa recomande oamenilor sa cumpere actiuni, etc. Doar brokerii pot face asta
Pe cand organizati o "plimbare" in jurul BVB cum au facut cei de la Antena 3 ?
5.1. completare (răspuns la opinia nr. 5)
(mesaj trimis de anonim în data de 11.08.2014, 07:07)
Sa nu se inteleaga ca sunt multumit cu activitatea BVB
Dar piata de capital inseamna mult mai mult, nu este normal sa va legati permanent de BVB si Sobolewski, ca si cand celelalte componente ale pietei merg ca unse
Am vazut tot felul de interviuri cu brokeri care dau sfaturi despre ce trebuie sa faca BVB, dar ei nu vorbesc despre ce ar trebui sa faca ei, brokerii, pentru piata de capital
Am vazut ca publicati interviuri cu brokeri din Romania, dar de ce nu ii intrebati ce performatii eu ei si firmele lor
6. Care specialisti, care surse citate ?
(mesaj trimis de anonim în data de 11.08.2014, 07:15)
Tot spuneti in articol ca specialistii isi manifesta dubii sau ca specialistii stiu, ii tot citati pe niste specialisti, dar nu le dati numele
De ce stau in anonimat acesti "specialisti" cu care vorbiti daca sunt asa specialisti, de ce apar ei cu numele, de ce nu vin public cu initiative care sa ajute piata de capital ? Oare cine sunt acesti specialisti la care va tot referiti ?
6.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 6)
(mesaj trimis de anonim în data de 11.08.2014, 08:02)
de la locul 30 in jos sunt specialistii. De fapt, niciunul nu spune si nimeni nu-i intreaba un lucru important inainte sa le ceara parerea si anume daca au listat vreo companie, daca au avut discutii in ultimii 3 ani cu patronul vreunei companii sa o listeze. Sa nu mai spunem ca specialistii citati sunt buni de tot, au cunostinte de fiscalitate temeinice, daca cititm ce spun ei despre OUG pentru proxy nerezidentilor. Sa nu fiu rau, trebuie sa-i intelegem, nu au de unde sa stie, daca nu au lucrat niciodata cu straini.
7. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 11.08.2014, 09:14)
A dreaq clasa de investitori ,solutie e alta tovarasi ,suntem scumpi asta e ,costurile raportate la risc sunt foarte mari ,al 16% descurajeaza pe oricine din exterior sa intre la noi ,in rest e can-can..
8. Vocile care vorbesc
(mesaj trimis de anonim în data de 11.08.2014, 09:43)
observ la inceputul articolului urmatoarea fraza:
* Voci: "Cheltuielile de marketing ar trebui îndreptate spre companiile mici, nu pentru deplasările lui Ludwik Sobolewski"
care voci ? Nu au nume acele voci ?
De unde apar aceste voci ?
9. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 11.08.2014, 10:59)
In atentia detinatorilor de EL ,pretul actual nu reflecta realitatea,doar daca vind detinerile de sifuri soc.are DVD disonibil de 1,5ron/actiune fara ceea ce realizeaza ca si profit/anul in curs....aviz alora care se grabesc sa scape de ele.
10. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 11.08.2014, 14:33)
Daca se faceau privatizari pe bursa dela inceput,poate erau alte valori zilnice.Dar nu mai erau comisioane,pentru smecheri.
11. Ziaristii de la Bursa, vedeti la cupioane
(mesaj trimis de anonim în data de 11.08.2014, 15:47)
decat sa tot criticati BVB-ul, incercati sa mergeti pe la cateva firme de brokeraj sa vedeti ce comisioane iau brokerii
se ajunge si la 15% din vanzare
dar e greu sa faceti anchete jurnalistice, mai bine citati surse, specialisti si voci