Controalele vizând prevenirea şi combaterea spălării banilor au fost intensificate

Cristina Radu
Companii / 3 iulie 2017

Controalele vizând prevenirea şi combaterea spălării banilor au fost intensificate

Lipsa reglementărilor interne care stabilesc măsuri preventive de combatere a spălării banilor poate fi sancţionată cu amendă de până la 50.000 lei. În timpul inspecţiei efectuată de Oficiul Naţional, autoritatea poate aplica şi alte sancţiuni ca suspendarea autorizaţiei sau licenţei de exercitare a activităţii pe o durată de până la 6 luni, blocarea conturilor bancare ale întreprinderii sau chiar închiderea unităţii. Societatea de avocatură Noerr recomandă evaluarea internă a aplicabilităţii Legii pentru activitatea societăţii şi a aplicării măsurilor de prevenire şi combatere a spălării banilor. Tipul şi amploarea măsurilor trebuie să fie adecvate riscului vizând spălarea banilor, finanţarea terorismului şi dimensiunea companiei, potrivit societăţii.

Oficiul Naţional consideră că orice furnizor de servicii sau tip de activitate care furnizează servicii altor companii (activităţi B2B) intră în domeniul de aplicare a Legii şi deci trebuie să aibă implementate proceduri care să asigure respectarea legislaţiei pentru prevenirea şi combaterea spălării banilor (anti-money laundering/"AML") şi combaterea finanţării terorismului. Având în vedere că "furnizarea de servicii legate de o societate" este reglementată în sens foarte larg şi implică diverse servicii pentru întreprinderi, autoritatea înclină să evalueze fiecare activitate de la caz la caz.

Potrivit cerinţelor legale, procedurile interne de AML trebuie să acopere în principal:

numirea unei persoane responsabile cu procedura AML şi informarea Oficiului Naţional referitor la numele, natura şi limitele responsabilităţilor acesteia; evaluarea riscurilor şi utilizarea unei abordări în funcţie de riscuri; implementarea controalelor de "cunoaştere a clienţilor",păstrarea documentaţiei relevante; raportarea tranzacţiilor suspecte; verificarea listelor de sancţiuni globale şi de supraveghere pentru fiecare client şi/sau tranzacţie; proceduri de verificare pentru asigurarea unui standard înalt la angajarea salariaţilor şi programe recurente de instruire a salariaţilor.

Activităţile de investigare desfăşurate de autoritatea românească de supraveghere au vizat sectoarele cheie ale industriei, care intră în domeniul de aplicare a legislaţiei: instituţiile financiare, băncile, asigurătorii, brokerii, fondurile de pensii private, agenţii imobiliari, notarii publici şi firmele de contabilitate, consultanţă, audit şi avocatură. Această practică pare să se schimbe deoarece Oficiul Naţional de Prevenire şi Combatere a Spălării Banilor şi-a îndreptat acum focusul către furnizorii de servicii.

Legea nr. 656/2002 pentru prevenirea şi sancţionarea spălării banilor şi pentru instituirea măsurilor de prevenire şi combatere a finanţării actelor de terorism prevede expres că reglementările sale se aplică tuturor persoanelor juridice care furnizează, cu titlu profesional, servicii companiilor sau altor entităţi care: constituie societăţi sau alte persoane juridice; exercită funcţia de director ori administrator al unei societăţi sau au calitatea de asociat al unei societăţi în comandită, o calitate similară în cadrul altor persoane juridice sau intermediază ca o altă persoană să exercite aceste funcţii ori calităţi; furnizează un sediu social, un domiciliu ales sau alt serviciu legat de o societate, o societate în comandită sau orice persoană juridică; au calitatea de fiduciar în derularea activităţilor fiduciare exprese sau a altor operaţiuni juridice similare ori intermediază ca o altă persoană să exercite această calitate; acţionează sau intermediază ca o altă persoană să acţioneze ca acţionar pentru o persoană, alta decât o societate ale cărei acţiuni sunt tranzacţionate pe o piaţă reglementată care este supusă unor cerinţe de publicitate în conformitate cu legislaţia comunitară sau cu standarde fixate la nivel internaţional. Legislaţia românească pentru prevenirea şi combaterea spălării banilor a fost de zece ani armonizată cu standardele internaţionale, fiind înăsprite şi procedurile judiciare.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

19 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9749
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7790
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3324
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0430
Gram de aur (XAU)Gram de aur402.9466

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb