Controlul Volksbank Romania a fost transferat de la Volksbank International către un vehicul special, VBI Beteiligungs GmbH, cu o structură identică a acţionariatului, în care Österreichische Volksbanken-Aktiengesellschaft (OVAG) deţine controlul, cu 51% din acţiuni.
Transferul participaţiilor a avut loc pe 21 octombrie, odată cu înregistrarea noii structuri a acţionariatului în Registrul Acţionarilor. Transferul a fost aprobat în prealabil de autorităţile de supraveghere din Austria şi Româ-nia, se arată într-un comunicat al Volksbank România, citat de Mediafax.
"Schimbarea la nivelul acţionariatului nu afectează în niciun fel operaţiunile băncii. Volksbank România îşi va derula activitatea în aceleaşi condiţii ca şi până acum", a declarat Johann Lurf, preşedinte Volksbank România, citat în comunicat.
VBI Beteiligungs GmbH are aceeaşi structură a acţionariatului ca Volksbank International: Österreichische Volksbanken-Aktiengesellschaft (OVAG) este acţionarul majoritar, cu o participaţie de 51%, iar băncile cooperative DZ Bank AG / WGZ Bank AG din Germania şi Banque Populaire Caisse d"Epargne (BPCE) din Franţa deţin câte 24,5 % din VBI Beteiligungs GmbH.
Noua structură a acţionariatului Volksbank România este VBI Beteiligungs GmbH (99,34%), EM.RO Popolare (0,33%) şi Banca Popolare di Vicenza (0,33%).
În septembrie 2011, Sberbank a anunţat semnarea unui acord cu acţionarii Volksbank International pentru preluarea a 100% din Volksbank International. Volksbank Romania nu a făcut obiectul tranzacţiei. În acord cu majoritatea acţionarilor, s-a decis ca Volksbank România să fie repoziţionată pe piaţa locală.
Volksbank International, entitatea sub care se derulau operaţiunile internaţionale ale grupul financiar OVAG, ajunsese în 2010, la o reţea de 547 de unităţi bancare operate de filialele din 9 state Central şi Est-Europene, cu active totale de 13,7 miliarde de euro.
Volksbank a intrat pe piaţa din România în 2000. În prezent, Volksbank România este una din cele mai mari zece bănci de pe piaţa locală, cu active de 4,7 miliarde de euro şi o reţea de 140 de unităţi. Începând din 2010, strategia băncii s-a modificat, iar Volksbank România este în curs de repoziţionare, ca bancă universală, care acordă egală atenţie activităţilor de economisire, cât şi celor de creditare şi se adresează atât clienţilor companii, cât şi clienţilor persoane fizice, se mai arată în comunicat.