Omul de afaceri Ştefan Vuza, care controlează compania "Şomeş" Dej, caracterizează drept "mult zgomot pentru nimic" scandalul cu doi dintre acţionarii companiei, care susţin că "planurile sale să construiască o unitate de producţie de energie verde în Dej stau pe o fundaţie instabilă".
Producătorul de energie electrică A6 Impex din Dej, companie controlată, de asemenea, de Ştefan Vuza, urmează să finalizeze, în iunie, o investiţie de 16 milioane euro la Dej într-o unitate ce va produce energie electrică din surse regenerabile, însă doi acţionari ai companiei "Someş" ( "MC Commodities Vienna" şi SIF "Banat Crişana") au obiecţii faţă de hotărârile unei Adunări Generale a Acţionarilor.
Aceştia contestă decizia de vânzare a unor terenuri ale societăţii unde au participaţii către A6 Impex.
"Decizia de a vinde terenurile, ce se presupune că sunt destinate construcţiei acestei unităţi de producţie, de la Someş către A6 Impex şi dreptul de vot al acţionarilor A1 Impex şi A4 Impex, ambii acţionari ai Someş, au fost contestate în cadrul Adunării Generale Extraordinare a Acţionarilor Someş de la data de 7 decembrie, atât de către SIF Banat Crişana, cât şi de MFC Commodities GmbH, care deţin 13,1193% şi respectiv 9,7984% din capitalul social al companiei Someş SA", potrivit reprezentanţilor "MC Commodities Vienna".
Ştefan Vuza ne-a precizat: "Societatea A6 funcţionează, de ani de zile, are terenurile ei, activele ei, prin decizii irevocabile şi definitive şi credem că până la sfâşitul verii va porni şi fabrica de energie verde. Terenurile în divergenţă sunt altele, care nu afectează cu nimic funcţionarea companiei A6, ele urmând a se adăuga patrimoniului deja aflat în proprietatea A6".
• Vuza: "Vom câştiga în instanţă acest mic incident"
Ştefan Vuza ne-a mai spus că res-pectă dreptul oricărui acţionar de a contesta deciziile AGA şi că aşteaptă decizia instanţei.
"Personal, în momentul informării mele cu privire la existenţa acţiunii de contestare în instanţă, am reverificat încă o dată cu avocaţii mei dacă am făcut vreo eroare de procedură sau de altă natură şi, în urma analizei, a reieşit că am procedat total în concordanţă cu legea şi suntem convinşi că vom câştiga în instanţă acest mic incident. Cred că este mult zgomot pentru nimic!", ne-a spus omul de afaceri.
Totuşi, domnia sa a analizat şi varianta în care ar pierde litigiul: "Am analizat şi varianta potrivit căreia, prin excepţie, poate vom pierde în instanţă şi se va anula decizia AGA, iar în acest caz a reieşit că şi această variată ne convine... În fond, primim bani înapoi, iar banii cash sunt buni în criză!"
Întrucât nu se află în ţară, Ştefan Vuza nu s-a întâlnit direct cu contestatarii deciziei AGA. "Cred că miza este în altă parte, însă eu, aflându-mă plecat din ţară pentru încă câteva săptămâni, nu mă pot întâlni încă cu ei, însă o voi face în viitor şi vom redeveni iar parteneri! Până acum am fost o echipa şi am fost foarte mulţumiţi unii de ceilalţi", a mai adăugat omul de afaceri.
Adunarea Generală a "Someş" Dej, din 7 decembrie 2009, a aprobat vânzarea unei suprafeţe de 1.325 mp teren pentru suma de 66.700 lei.
Martin Müller-Römheld, reprezentantul MC Commodities Vienna, declară: "Motivul vânzării, astfel cum a fost acesta expus de către reprezentanţii Someş a fost acela că cei aproximativ 35.000 euro care ar rezulta din vânzare sunt necesari pentru lichidităţi în companie. Pentru a aşeza această sumă în contextul activităţii companiei, trebuie menţionat că aceasta nu reprezintă nici măcar 4% din suma pe care Someş o cheltuie lunar pentru a achiziţiona celuloza de la furnizori".