CONTURI GLOBALE ŞI ÎMPRUMUTURI DE ACŢIUNI LA BVB Bursa intră în normalitate

ŞTEFANIA CIOCÎRLAN
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 10 martie 2010

Bursa intră în normalitate

Rareş Nilaş, "BT Securities": Vor beneficia casele de brokeraj mari şi cele care ţin de bănci

Ovidiu Pop, "Intervam": Aprobarea de către CNVM a conturilor globale reprezintă un pas decisiv în alinierea pieţei de capital din România, la practicile internaţionale

Arbitrul pieţei de capital a aprobat, ieri, Regulamentul privind utilizarea conturilor globale, împrumuturile de acţiuni şi tranzacţiile de vânzare în lipsă, la aproape doi ani după ce conducerea Bursei de Valori Bucureşti a cerut pentru prima dată introducerea acestora pe piaţa de capital autohtonă. Bursa de Valori Bucureşti intră, astfel, în rândul burselor dezvoltate, după ce rămăsese printre puţinele instituţii de acest fel din Europa unde investitorii tran-zacţionau prin conturi in-dividuale.

Brokerii consideră că introducerea conturilor globale va atrage marii investitori instituţionali din afară care au ocolit mult timp piaţa de capital autohtonă, tocmai pentru că tranzacţionarea prin conturi individuale le impunea costuri şi eforturi mult prea mari.

"Aprobarea de către CNVM a conturilor globale, reprezintă un pas decisiv în alinierea pieţei de capital din România, la practicile internaţionale", consideră Ovidiu Sergiu Pop, preşedintele-director general al "Intervam" şi preşedintele Depozitarului Central. Conturile globale simplifică procedurile tehnice de tranzacţionare la BVB, făcând piaţa mai atractivă pentru investitori: "Imaginaţi-vă următorul scenariu: un administrator de fonduri din Marea Britanie care administrează portofoliile a 100 de clienţi şi care lucrează, de obicei, cu o bancă-custode, trebuia, atunci când venea să tranzacţioneze în România, să deschidă o sută de contracte de client cu brokerul de aici şi încă sută de contracte cu banca-custode, ceea ce însemna costuri suplimentare pentru el şi ca atare mulţi investitori au ocolit România. Odată cu introducerea conturilor globale, asistăm de fapt la o intrare în normalitate", a adăugat domnul Pop.

În prezent, sistemul conturilor globale se utilizează la Bursa de Valori Bucureşti din februarie 2008, însă doar în cazul acţiunilor "Erste Bank".

Deşi brokerii au aşteptări mari legate de introducerea conturilor globale şi a împrumutului de acţiuni, este posibil ca nu toţi să aibă de câştigat de pe urma lor, unii dintre ei fiind nevoiţi să suporte costuri de zeci de mii de euro ca să îşi adapteze softurile.

"Introducerea conturilor globale şi a împrumutului de acţiuni ajută foarte mult casele de brokeraj, în special marii brokeri şi cei care depind de bănci pentru că ei au banii necesari ca să îşi updateze softurile de tranzacţionare", susţine, Rareş Nilaş, de la BT Securities, adăugând: "Investitorii vor beneficia, indirect, în măsura în care piaţa va câştiga foarte multă lichiditate. De asemenea, împrumutul de acţiuni oferă posibilitatea să faci bani chiar şi atunci când piaţa scade".

Deşi există puncte de vedere care susţin că introducerea vânzărilor în lipsă ar putea să influenţeze deprecierea pieţei, Nicolae Gherguş, de la Confident Invest, susţine că cei care fac short-selling sunt "investitori educaţi, care nu vor miza pe scăderea pieţei acum, când ea este pe creştere". Domnia sa ne-a spus: "Beneficiarii introducerii conturilor globale şi împrumutului de acţiuni sunt investitorii instituţionali şi marii jucători individuali, nu oricine are destui bani ca să utilizeze aceste instrumente. Acum, piaţa urmează un trend uşor de creştere, nu cred că practicanţii de short-selling vor utiliza acest instrument acum".

Vânzările în lipsă trebuie să fie realizate numai cu prevalidare, acest lucru însemnând că un investitor care vrea să vândă acţiuni pe care nu le are în portofoliu, trebuie mai întâi să le împrumute şi abia apoi să facă tranzacţia, potrivit lui Radu Toia, şeful Direcţiei Autorizare-Reglementare din cadrul CNVM, citat de Mediafax.

Vânzările în lipsă, fără prevalidare, vor rămâne numai pentru titlurile listate şi pe alte pieţe unde aceste reglementări sunt deja în vigoare, cum este cazul acţiunilor Erste, dar şi pentru titlurile de stat, a mai spus Radu Toia. Market-maker-ii vor fi singurii cărora le este permis să vândă în lipsă acţiunile pe care activează ca formatori de piaţă şi care sunt listate şi pe alte pieţe externe, cum este cazul titlurilor Erste, fără să le împrumute anterior.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. ADUCETI-VA AMINTE CE ANUME A DUS LA CRIZA FINANCIARA: VANZAREA IN LIPSA.

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9768
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7609
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2692
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8894
Gram de aur (XAU)Gram de aur422.4014

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb