Lui Marcel Ciolacu i-au ieşit cărţile. Chiar toate. Dacă luăm în calcul ipoteza plauzibilă că de fapt nu a dorit-o pe Gabriela Firea la Primăria Generală a Capitalei. În rest, a câştigat pe linie. Şi deşi ieri de două ori a combătut ideea partidului stat, partidul stat se conturează destul de precis, ţinând cont de rezultatele celor două runde de alegeri.
Struţo-cămila PSD-PNL, al alianţă preelectorală şi nu postelectorală, cum ar fi fost normal, s-a legitimat la locale şi europarlamentare. La europarlamentare a obţinut peste 50% din voturi. O dovadă că majoritatea politică este susţinută de o majoritate electorală. Împreună, PSD şi PNL au obţinut o majoritate confortabilă şi la locale. PNL poate fi mulţumit pentru că a fost ridicat cu ascensorul de partenerul de coaliţie, iar PSD probabil că a obţinut, vom vedea când tragem linia, cele mai bune rezultate din istoria recentă. Şi asta s-a întâmplat în condiţiile în care victoria sa este legitimată printr-un număr total de voturi mult mai mare decât voturile de la alegerile precedente. Dacă înfrângerea la Capitală nu a fost o acţiune deliberată, atunci rezultatele surprinzător de bune ale lui Nicuşor Dan reprezintă singura pată pe harta viitorului partid stat.
Cum-necum, şi Guvernul PSD-PNL s-a consolidat în urma scrutinelor de ieri. E cât se poate de limpede că, în viitorul apropiat, nu vom asista la scene prin care în interiorul PSD, în interiorul PNL şi în coaliţie să fie exprimată nemulţumirea sau chiar intenţia de rupere a rândurilor.
Opoziţia este la rândul ei silită să pună batista pe ţambal. Chiar şi AUR, care ocupă poziţia trei pe podium, după ce a obţinut rezultate notabile, un scor de circa 15%.
Abia acum se conturează cât se poate de explicit, în ciuda negaţiilor, partidul stat. Care va tropăi cu încredere în propria victorie peste alegerile parlamentare şi prezidenţiale, probabil comasate la rândul lor. Nu este deloc exclus ca scena politică din România să fie la capătul acestui an dominată în mod absolut de struţo-cămila PSD-PNL, în condiţiile în care singurul partid de opoziţie, dar într-o minoritate extrem de vulnerabilă, va rămâne AUR. Iar în finalul acestei încercări de analiză sunt obligat să semnalez faptul că nu este deloc exclus ca UDMR să cadă sub prag şi să nu-şi poată plasa cei doi europarlamentari în familia popularilor de la Bruxelles. Despre ceea ce se va întâmpla în Europa şi despre isprăvile pe care le vor face cei 33 de europarlamentari români, mă voi pronunţa într-o analiză ulterioară.
1. AUR-ul s-a coclit
(mesaj trimis de anonim în data de 10.06.2024, 11:04)
AUR a luat 15% la europarlamentare datorita motivului ca a pus niste oameni extraordinari pe lista. Cristian Terhes, Gheorge PI PErea si Mihail Neamtu au fost locomotivele partidului. Mai mult, ei sunt apolitici de fapt, nefiind membri AUR pana la aceste alegeri.
Asta se va vedea in toamna, cand AUR cu Simion cap de lista abia daca va face un 10%.
Asta de fapt s-a vazut chiar acum, unde USR cu Barna cap de lista a luat un scor rusinos.
Concluzii ? Doua ar fi:
1. Oamenii incept sa voteze oamenii de pe liste, ori nu partidul !
2. Barna trebuie sa plece. Simion trebuie sa plece.
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 10.06.2024, 12:24)
Cum , necum. Cum , simplu: deficitul; de 8% din PIB s-a dus la cumparare de voturi de la bugetarii mai mult sau mai putin de lux, de la pensionarii mai mult sau mai putin speciali, de la muncitorul pe salariul minim saracit de inflatie si "salvat " mereu din pix de PSDNL cu marirea salariului minim, urmata imediat si de mariri de preturi.
Pana si programul rabla la tractoare de care se vorbeste in van de ani de zile iata puf! vara asta apare si el. Toata lumea a fost platita , ghiftuita si multumita. Nota de plata, vine si ea mai tarziu.
ps, sper sa indeplinesc si eu conditiile pt un tractoras, fie si romanesc, sa nu se duca iar banii la baietii destepti care a doua zi dupa subventii sa le scoata la vanzare pe olx.
3. Au evaluat corect si au facut alianta ,comasari ,i
(mesaj trimis de anonim în data de 10.06.2024, 12:25)
Au castigat pt ca au facut alianta ,comasari ,impartirea de functii la judete functie de cine are (din coalitie) sansa sa ia consiliul etc . Deci si au dovedit abilitatea politica si organizatorica ,au castigat acum si poate si in toamna si stiind contextul international , aceste dezvoltari sunt pozitive . Macar 10 % din atentia ,acribia si organizarea pe care au aratat o cele 2 partide din coalitie in materia (f importanta pt ei ,puterea) electorala ,daca atit s ar fi coordonat si organizat ca sa prezerve ,sa valorifice si sa apere averea statului in ultimii 30 de ani (risipita pt ca nu a existat legislatia si vointa sa o apere) ,Romania era mult mai bine acum . Dar ma bucur si ca au castigat , ca fac legislatie ,urmaresc programe de guvernare etc ,deci ma bucur sa vad stabilitate in aceste timpuri tulburi ,in Romania. Ne uitam peste Dunare : instabilitate si slabiciune guvernamentala inainte de alegeri ,si dupa alegeri ,la fel ,plus rapoarte ca s a urcat mafia in capul statului bulgar ...! Eu imi fac griji pentru viitor tocmai ca se poate rupe aceasta coalitie si sa ramana diferitele proiecte incepute si ...anulate , si sa ne intoarcem la haosul din ministere si la contraperformanta legislativa si administrativa (cauzate de luptele interne si fractionarea partidelor ,cu lipsa de autoritate ). Au castigat alegeri europene fara sa si asume nimeni ceva legat de conflictul din est ,care clocoteste acolo chiar daca au fost mai putine declaratii belicoase in ultima saptamana . Daca nu au vorbit acum ,sunt datori sa voteze impotriva angajarii armatei romane in razboi ,ca nu au cerut mandat !
3.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 3)
(mesaj trimis de anonim în data de 10.06.2024, 12:39)
esti bugetar sau pensionar?
4. Cistigatorul
(mesaj trimis de esop în data de 10.06.2024, 13:10)
Rasuflate . Cistigatorul acestor alegeri este PNL. Ciuca Nicolae reuseste sa stabilizeze Partidul undeva la votul politic de 28 procente ceea ce nimeni nu credea .AUR si ADU(USR) sunt cazute deja iar in imaginea viitoare a acestor partide nu mai pot exista actualii lideri ce au devenit perdanti .Tomac, Orban ,Drula, Barna si Simion mai mult rau fac decit bine aduc .Vin alegerile Parlamentare si Prezidentiale acolo unde nu mai exista decit un singur cistigator .N.Ciuca , esenta bunului simt romanesc ce devine ,dincolo de romanul absolut, noul cistigator, .In acel moment , daca partajarea continua , Burduja va fi desemnat Premier .Vizibila viitoare alianta punctual aparuta doar in alegerile Prezidentiale si sprijinul pe care N.Dan il va oferi partidului N.Liberal s-a decis deja .Ciolacu nu are sanse mai ales daca apare si candidatura lui Geoana .Daca Geoana candideaza atunci sansele lui Ciolacu se injumatatesc . Singurii politicieni ,daca ne pozitionam in afara actualului de stat, care pot aduce in tara banii din PNRR sunt Nicolae Ciuca si Burduja .Alegerile ,imediat viitoare, ne vor arata o alianta PSD- PNL la alegerile Parlamentare ce va depasi cele 54 de procente obtinute acum in Alegerile Europarlamentare , un USR(ADU) ce va scadea vizibil spre 10 procente si un AUR ce se va alatura cu un procent sau doua in plus fata de aliatii lor de la ADU iar restul de Partide participante nu mai intra in Parlament situatie ce aduce PNL-PSD la un scor istoric de peste 60 de procente dupa redistribuiri .Iohannis va conduce din umbra Bruxellului Romania .Sosdoaca a disparut .UDMR inca spera dar functie de intelegerile cu puterea va obtine sau nu un scor minimal .In alegerile Parlamentare comasate UDMR nu mai intra in Parlament .
5. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 10.06.2024, 14:14)
Era stabilit demult , de cativa ani , sa castige partidul comasat pentru stabilitate , adica sa fim presul Bruxelului . s-a vazut ce relaxati erau , mancau pop corn si beau o bautura racoritoare . iarasi au votat mortii si cei 10 % in plus la buletinele de vot , tabletele sts . toate pentru banii de la UE . unii vor zice , si ce-i rau ? da.dar banii vin la pachet cu tot felul de bizarerii de care cei din vest s-au saturat , dar noi le-am prins , gustul , adica pe dos .