Autorităţile caută o cale de implementare a deciziei de conversie a creanţei "Oltchim" către Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) care să nu fie blocată de către acţionarii minoritari - "PCC SE" şi "Nachbar Services" - ne-a declarat Bogdan Chiriţoiu, preşedintele Consiliului Concurenţei (CC). Cele două companii au anunţat că nu doresc realizarea conversiei, cu excepţia cazului în care oferta lor de preluare a "Oltchim" va fi acceptată de statul român.
Bogdan Chiriţoiu ne-a precizat: "Oficialii PCC şi «Nachbar Services» au precizat că vor să blocheze această majorare de capital, cu excepţia situaţiei în care vor cumpăra combinatul. Dacă vor fi selectaţi să achiziţioneze combinatul, vor fi de acord să se realizeze conversia, altfel nu sunt de acord cu conversia. Deci acum trebuie să vedem dacă există o cale legală de a aplica decizia Comisiei Europene, într-o manieră care să nu fie deschisă blocajului lor".
Comisia Europeană a aprobat, pe 7 martie, după aproape patru ani de investigaţii, conversia în acţiuni a datoriilor combinatului chimic "Oltchim" către AVAS. Acţionarii companiei au decis, luna trecută, ca această creanţă să cuprindă şi dobânzile aferente perioadei 2007-2011. Astfel, valoarea totală a datoriei care urmează să fie convertită în acţiuni depăşeşte un miliard de lei.
Acţionarul minoritar "PCC SE" a declarat că se opune conversiei.
"PCC SE" deţine 17,47% din acţiunile combinatului vâlcean, iar fondul de investiţii "Carlson Ventures", înregistrat în Marea Britanie, are 14,02% din acţiuni, prin intermediul "Nachbar Services". Cele două companii acţionează concertat. Statul român, prin Ministerul Economiei, deţine 54,8% din titlurile OLT.
Potrivit înţelegerii semnate cu Fondul Monetar Internaţional, "Oltchim" este una dintre cele opt companii pe care statul intenţionează să le privatizeze în acest an. Patru potenţiali investitori ("Pegamont" Ploieşti România, "PCC SE" Germania, "AISA Invest" România şi "JSC TISE" Rusia) au depus oferte preliminare şi neangajante în procesul de privatizare a companiei vâlcene. Metoda de privatizare este combinată: negociere pe bază de oferte preliminare şi neangajante, urmată de licitaţie cu ofertă în plic.
1. Intre declaratii si fapte este drum lung
(mesaj trimis de Sorin Max în data de 28.05.2012, 11:01)
Oare asa sa fie?
Citez din VOCEA VALCII:
"Fostul ministru liberal al Finanţelor ţării Sebastian Vlădescu, ajuns, de anul trecut, consilier economic al lui Wojchiech Zaremba de la PCC, a mijlocit şi a organizat prima vizită a polonezului în Ministerului Economiei condus de USL-istul Daniel Chiţoiu, pentru a se continua sabotarea combinatului chimic Oltchim şi falimentarea acestuia. Miercuri, 23 mai, la ora 16:30, grupul liberal care sprijină acţiunile lui Zaremba a fost văzut la intrarea în MEC, discutând aprins despre viitoarele măsuri restrictive ce se vor lua împotriva gigantului industrial vâlcean. Surse din anturajul lui Sebastian Vlădescu ne-au comunicat că iniţiativele lui Wojchiech Zaremba au susţinerea şi „binecuvântarea” unui alt liberal, ideologul cu patrafir Dan Radu Ruşanu, unul dintre cei mai bogaţi oameni din România."
Ce parere aveti? Toate se leaga si se vad mai clar. Actiunea Guvernului Tariceanu (Ministrul de Finante - Sebastian Vladescu) - prin care capitalul social al OLTCHIM a fost diminuat de la 354.695.600,10 lei la 32.358.864,10 lei a facut ca cele 41.672.962 actiuni ale PCC SE sa reprezinte 12,88% din capitalul social al S.C. OLTCHIM S.A. (desi initial reprezentau 1,17 % din capitalul social); deci o crestere de cca. 1.100%.
Se pune o intrebare! Oare in 2007 - in perioada in care domnul Sebastian Vladescu conducea Ministerul de Finante - nu era si consilier economic al lui Wojchiech Zaremba de la PCC?