CONVOCARE LA ASOCIAŢIA BROKERILOR ÎNAINTE DE ALEGERILE BVB Brokerii îşi votează preşedintele pe 17 decembrie

Ştefania Ciocîrlan
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 7 decembrie 2009

Unii pun graba pe seama unei dispuneri a CNVM care interzice preşedintelui Asociaţiei să ocupe direct un loc în conducerea Bursei

În pripă, Consiliul Director al Asociaţiei Brokerilor i-a convocat pe membri pentru alegeri, pe 17 decembrie. Brokerii urmează să aleagă un nou Consiliu Director şi un nou preşedinte pentru următorii doi ani. Această convocare are loc cu două luni înainte de expirarea mandatelor.

Graba poate fi pusă pe seama faptului că preşedintele Asociaţiei Brokerilor capătă direct locul de vicepreşedinte al Bursei de Valori Bucureşti, fără să mai treacă prin alegerile din Adunarea acţionarilor, precum ceilalţi administratori; or, în ianuarie, au loc alegerile pentru conducerea BVB. Dar, Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare (CNVM) a interzis această practică, la 11 noiembrie, când a emis o dispunere de măsuri (n.r. vezi nota), Bursa având obligaţia să se conformeze la prima adunare generală.

Conform spuselor lui Dan Paul, actualul preşedinte al Asociaţiei Brokerilor, Bursa a solicitat consultanţă juridică în vederea contestării actului CNVM.

Dan Paul spune că va candida pentru un nou mandat şi ne-a explicat că brokerii au fost convocaţi "din scurt" pentru ca transferul de funcţii între noua şi vechea conducere a Asociaţiei să se facă în mod civilizat.

"Am decis să facem alegerile pe 17 decembrie pentru că vin Sărbătorile şi pentru că este nevoie de timp ca noii colegi să se acomodeze cu funcţiile lor", ne-a spus Dan Paul, adăugând: "Alegerile de la BVB sunt un alt motiv, aş spune, mai curând, tehnic. Este important să facem alegerile la Asociaţie înainte de cele de la Bursă pentru că preşedintele Asociaţiei intră direct în Consiliul BVB şi trebuie stabilit clar cine va fi acesta. În caz contrar, după alegerea conducerii BVB, ar fi necesară o nouă întrunire a acţionarilor Bursei pentru avizarea ca administrator a noului preşedinte al Asociaţiei.

Conform altor opinii, actualul preşedinte al Asociaţiei Brokerilor doreşte să îşi asigure, acum, funcţia, cu sprijinul unor membri ai Asociaţiei, urmând să le returneze favorul cu ocazia alegerilor la Bursă.

Dan Paul contestă dreptul CNVM să se pronunţe asupra organizării Bursei printr-o dispunere de măsuri: "Dacă voi fi ales preşedinte al Asociaţiei Brokerilor, atunci voi solicita şi votul acţionarilor BVB pentru locul în Consiliul de Administraţie, cum am mai procedat în trecut.

Faptul că preşedintele Asociaţiei intră direct în Consiliul Bursei este doar percepţia Comisiei Naţionale a Valorilor Mobiliare".

Această explicaţie din urmă face loc unei nedumeriri cu privire la optica lui Dan Paul: intră sau nu intră direct? Dacă nu, atunci de ce graba? Dacă da, atunci cum nu?! Statutar, însă, nu există niciun dubiu: da, intră. Este ceea ce a interzis CNVM.

NOTĂ

Articolul 5 din Dispunerea de Măsuri a CNVM din data de 11.11.2009 precizează: "Entităţile autorizate de CNVM au obligaţia să elimine din actele constitutive şi, după caz, din regulamentele de organizare şi funcţionare dispoziţiile care prevăd atribuirea de drept a unui loc în consiliul de administraţie pentru un anumit acţionar sau pentru o anumită entitate şi orice dispoziţii similare acestora".

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb