CORESPONDENŢĂ DE LA CONGRESUL EUROPEAN AL PRESEI SCRISE DIN VIENA: Online-ul nu omoară presa scrisă

EMILIA OLESCU
Ziarul BURSA #Media-Advertising / 3 mai 2011

Ziarul online şi presa scrisă nu se dis-trug reciproc, este de părere Norbert Kupper, designer de ziare şi organizator al Congresului European al Presei Scrise, care se desfăşoară în aceste zile la Viena. Domnia sa mi-a explicat că presa online şi ziarele printate trebuie să evolueze în paralel şi că este nevoie de identificarea unor soluţii în acest sens. Convieţuirea celor două medii reprezintă una dintre căile necesare pentru ca presa scrisă să aibă un trend pozitiv. O altă soluţie ar fi ieşirea din criza economică, potrivit domnului Norbert Kubber. Domnia sa ne-a spus că piaţa ziarelor se află pe un trend negativ, rata de scădere din ultima vreme fiind de circa 8% pe an: "Criza economică, dar şi celelalte canale media, cum ar fi online-ul sau televiziunea, au condus la o scădere dramatică a pieţei presei scrise în toată Europa".

În România, asemenea celorlalte ţări europene, piaţa tabloidelor a avut de suferit în mod special. Acest sector a înregistrat pierderi între 8% şi 15% pe an, mai ales în Germania şi Marea Britanie, potrivit lui Kubber. În schimb, atât la noi cât şi în alte părţi, presa economică are un trend stabil. Pentru acest an, designer-ul Kubber estimează că ar putea avea loc creşteri în ceea ce priveşte publicitatea în presa scrisă cu precădere în ţările unde criza economică a luat sfârşit, cum ar fi Aus-tria sau Germania. În opinia domniei sale, tirajul, însă, va continua să scadă.

În cadrul forumului de la Viena a fost subliniat şi faptul că apariţia tabletelor este un alt factor care a redus din cota de piaţă a presei scrise. Carlo Campos, din cadrul ,,Innovation Media Consultating Group", a subliniat că, în ultima vreme, tabletele de genul Ipad-urilor sunt tot mai folosite, doar că acestea completează presa scrisă, întrucât ele nu permit vizualizarea unor informaţii vaste complete în acelaşi mod cum o permit ziarele printate.

Cu toate acestea, 60% dintre utilizatorii Ipad-urilor care citesc presa online au renunţat la ziarele printate, potrivit designer-ului Alfredo Trivino.

Domnia sa a precizat că 73% dintre utilizatorii de Internet sunt interesaţi de email, 72% caută informaţii online şi 66% utilizează net-ul pentru jocuri.

Participanţii la Congresul de la Viena au pus accent pe inovaţie şi pe faptul că presa scrisă ar trebui să mizeze pe conţinut premium, în locul reclamei, pentru câştigarea publicului.

Congresul European al Presei Scrise află la a 12-a ediţie şi reuneşte 540 de jurnalişti din 27 de ţări europene. Evenimentul a început duminică seara în capitala Austriei, ultima zi de desfăşurare va fi astăzi.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb