CORESPONDENŢĂ DIN BUDAPESTA OTP Bank România - program pilot de reducere a ratei pentru cei cu credite în CHF

A consemnat EMILIA OLESCU
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 15 iunie 2015

OTP Bank România - program pilot de reducere a ratei pentru cei cu credite în CHF

(Interviu cu Laszlo Diosi, CEO OTP Bank România)

"Încrederea oamenilor în bănci este jos, chiar foarte jos"

"Viaţa financiară vine cu riscuri pe care nu le putem evita"

"Suntem deschişi către orice achiziţie, întrucât România este o piaţă unde putem creşte"

OTP Bank România derulează, de două săptămâni, un program pilot pentru reducerea ratelor aferente creditelor în franci elveţieni (CHF), după cum ne-a spus, în cadrul unui interviu oferit la Budapesta, domnul Laszlo Diosi, CEO al băncii. Domnia sa ne-a precizat că intenţia instituţiei bancare este să aducă ratele debitorilor împrumutaţi în moneda elveţiană la un nivel mai mic decât cel de la finalul anului trecut, prin reducerea dobânzilor, dar că nu au fost cuantificate, încă, rezultatele programului pilot, care ar urma să se finalizeze în circa o lună.

Printre altele, bancherul ne-a vorbit cu amabilitate despre gradul redus de încredere a clienţilor în bănci şi despre ce ar trebui să facă acestea din urmă pentru recâştigarea încrederii consumatorilor.

Reporter: Una dintre problemele arzătoare cu care se confruntă atât unele bănci, cât şi o parte dintre consumatori este cea a creditelor în franci elveţieni. În contextul în care OTP Bank este una dintre instituţiile care au acordat astfel de împrumuturi şi ţinând cont că Banca Transilvania are un program special pentru clienţii Volksbank şi că BCR a anunţat derularea unui program pilot similar pentru creditele în valută, ce măsuri are în vedere OTP, ca să împartă riscul de curs valutar cu debitorii?

Laszlo Diosi: Avem şi noi un program pilot pentru cei cu credite în CHF, dar încă nu am analizat care vor fi rezultatele. Prin această ofertă, putem reduce dobânzile astfel încât ratele să scadă la un nivel mai mic decât erau în decembrie 2014.

Reporter: Dobânzile vor rămâne reduse pe toată perioada creditului sau vor fi temporare?

Laszlo Diosi: Oferta noastră este valabilă pentru şase luni, dar, aşa cum le explicăm şi clienţilor, subliniem că piaţa încă nu s-a stabilizat şi, în acest context, programul se va putea prelungi. După fiecare perioadă, vom analiza modalităţile în care va trebui să procedăm pentru stabilizarea ratelor la un nivel care să nu-l depăşească pe cel din ultima lună a anului trecut.

Reporter: Noul produs presupune prelungirea ratelor pe o perioadă mai lungă sau reducerile respective vor fi, practic, nişte discounturi pentru clienţi?

Laszlo Diosi: Vor fi discounturi pe care noi ni le asumăm. Noi ne vom asuma în proporţie de 100% pierderea suferită în urma aplicării acestor reduceri. OTP alocă în fiecare lună peste 1 milion de lei pentru acest program.

Reporter: Când a început proiectul pilot?

Laszlo Diosi: Am început acum circa două săptămâni, pe un număr de 75 de persoane, şi estimăm că într-o lună îl vom finaliza.

Reporter: Proiectul se va adresa doar persoanelor care nu-şi mai pot plăti ratele sau şi celor buni-platnici?

Laszlo Diosi: Nu va fi doar pentru cei cu probleme. Avem mai multe modele, pe mai multe tipuri de clienţi şi situaţii şi încă nu ştim ce rezultate vom avea.

Reporter: Cu puţin timp înainte să se întărească francul elveţian i-aţi sfătuit pe consumatorii împrumutaţi în CHF să nu-şi convertească împrumuturile în altă monedă, aspect pentru care aţi fost criticat de opinia publică. Ce le transmiteţi acum clienţilor dumneavoastră?

Laszlo Diosi: Nu este uşor să vorbim mereu într-un anume rol, pentru că eu sunt şi economist şi bancher, iar când am vorbit despre acest lucru am vorbit în calitate de economist, cu perspectivă destul de lungă - perspectivă care s-ar şi putea îndeplini. Ştim exact ceea ce este în spate. Francul, ca şi dolarul, este o monedă de rezervă şi dacă există o criză în lume, ca în 2008 când ne-am confruntat cu acea criză privind depozitele şi când toată lumea s-a dus cu banii la CEC, putem avea surprize şi pe franc şi dolar. Teoretic, economia se poate dezvolta altfel, în viitor, şi dacă Uniunea Europeană se va dezvolta foarte bine, iar în SUA vor fi probleme ca în 2011, se poate întâmpla foarte uşor ca oamenii să nu mai investească în Elveţia, pe fondul secretului bancar şi al dobânzilor negative şi, respectiv francul elveţian să scadă. Spun acest lucru în calitate de economist, dar, ca bancher, sunt responsabil să explic toate perspectivele, iar decizia finală trebuie să vină de la clienţi.

Şi cu euro şi cu leul putem avea riscuri. Acum, riscul valutar este schimbat de riscul dobânzilor. Dacă acum, când dobânzile sunt cele mai mici din istorie, dăm credite, iar ROBOR şi EURIBOR vor creşte în câţiva ani, atunci şi dobânzile vor creşte. Viaţa financiară vine cu riscuri pe care nu le putem evita. Trebuie să fim responsabili, să explicăm riscurile şi să ajutăm oamenii să aleagă riscul corespondent cu ei.

Reporter: Aţi amintit de dobânzi. Este sistemul bancar ameninţat de faptul că oamenii şi-ar putea retrage depozitele din bănci ca urmare a dobânzilor extrem de reduse?

Laszlo Diosi: Eu cred că situaţia este destul de stabilă, pentru că băncile au şi alte forme de investiţii. Pentru noi a fost o mare învăţătură ceea ce s-a întâmplat în Ungaria, unde dobânzile sunt foarte jos de acum doi ani şi unde oamenii care au dorit să câştige mai mulţi bani au investit nu în sectorul bancar şi nu în sectorul supravegheat de banca centrală, ci în sectorul privat, prin firme de brokeraj. În Ungaria au fost nişte scandaluri în ultimele luni din acest motiv, pentru că oamenii au pierdut bani din cauza unor promisiuni false. Acest lucru trebuie să fie învăţătură de minte pentru noi, întrucât atunci când va fi o cerere din partea populaţiei pentru venituri mai mari trebuie să explicăm foarte bine că venituri mai mari din dobânzi vin doar cu riscuri mai mari. Acolo unde se fac promisiuni de riscuri mici cu venituri mari trebuie să fie o fraudă, iar oamenii nu înţeleg acest lucru.

Reporter: În aceste condiţii, în ce ar putea investi oamenii?

Laszlo Diosi: Din punctul de vedere al investiţiilor, eu sunt foarte conservator. Nu investesc în acţiuni chineze, îmi ţin banii în România, în lei şi euro, şi folosesc fondurile de investiţii din România, pentru că pe acestea le pot înţelege şi controla şi acestea sunt aproape de mine.

Reporter: În ce stadiu sunt procesele înaintate de clienţi, în instanţă, împotriva OTP?

Laszlo Diosi: Pe unele le pierdem, pe unele le câştigăm, dar încercăm să facem reconciliere. Am fost şi la întâlnirile cu AURSF (n.r. Asociaţia Utilizatorilor Români de Servicii Financiare, care coordonează negocierile colective dintre clienţi şi bănci pe tema creditelor în CHF). Mă bucur că sunt astfel de iniţiative şi vom continua negocierile cu ei.

Reporter: Iniţial nu aţi răspuns invitaţiei AURSF de a participa la negocieri. De ce?

Laszlo Diosi: Am mai explicat - faptul că nu am mers la negocieri de prima dată nu a fost din cauză că nu am dorit, dar am fost ocupaţi şi cu alte probleme. De exemplu, avem de finalizat programul de integrare cu banca Millenium (n.r. pe care OTP Bank a cumpărat-o). Eu consider că această asociaţie, dar şi ceilalţi consumatori au fost foarte bine pregătiţi, bine intenţionaţi şi foarte deschişi şi am avut o discuţie serioasă de circa două ore.

Reporter: În prezent, încrederea oamenilor în bănci se află la un nivel foarte scăzut...

Laszlo Diosi: Dumnezeule, da! Într-adevăr, încrederea oamenilor în bănci este jos, chiar foarte jos.

Reporter: Ce fac băncile ca să recâştige încrederea consumatorilor?

Laszlo Diosi: Din păcate, nu avem alături decât timpul. Trebuie să investim în proiecte de învăţământ, în programe de CSR (n.r. Corporate Social Responsability), să avem produse mai transparente şi discuţii mai regulate cu clienţii.

Reporter: În ce stadiu se află creditarea pe segmentul de corporate?

Laszlo Diosi: Cred că în corporate şi IMM merge bine creditarea. În corporate sunt foarte satisfăcut cu ce facem acum, business-ul local pe corporate este în creştere, iar majoritarea creditelor sunt în lei. Pe IMM-uri mai avem încă probleme cu cererea. Înţelegem că acum condiţiile economice sunt diferite, dar segmentul de IMM trebuie să fie puţin mai bine susţinut de către stat, să aibă mai multe programe de susţinere cu garanţii de la stat.

Reporter: Vinde OTP Bank credite neperformante (NPL) şi în ce condiţii?

Laszlo Diosi: Noi vindem demult credite neperformante, dar atunci când facem curăţenie în portofoliu, vindem NPL-urile în grup, unei companii care se numeşte OTP Factoring. Clienţii au posibilitatea să aibă un contract de performanţă şi cu această companie. După ce am vândut portofoliul către OTP Factoring, nu neapărat vindem activul, societatea încearcă să recupereze banii, printr-o înţelegere comună cu clientul. Nu vindem direct la piaţă, sunt multe variante prin care OTP Factoring poate recupera banii, negociind cu clienţii.

Reporter: La cât se ridică rata de neperformanţă a OTP România?

Laszlo Diosi: Acum, pentru că facem curăţenie de portofoliu, este foarte mică - circa 7-8%. Noi provizionăm peste 80% din NPL-uri, în acest an.

Reporter: Cum se reflectă această "curăţenie" în rezultatele băncii?

Laszlo Diosi: Anul trecut am avut un profit modest, iar anul acesta sunt riscuri majore încă, riscuri ce vin din provizioane.

Pe nivelul de business sunt optimist, întrucât avem venituri mai mari, clienţi mai mulţi, suntem chiar satisfăcuţi cu dezvoltarea de business.

Reporter: Urmează un nou test de stres în sistemul bancar. Sunteţi pregătiţi?

Laszlo Diosi: A mai fost un AQR anul trecut şi suntem pregătiţi şi pentru cel din toamnă, în mod absolut.

Reporter: Şi pentru implementarea Basel III?

Laszlo Diosi: Şi pentru Basel III suntem pregătiţi. Diferenţele vor veni pe partea de HR, în managementul pasivelor sau în raportare. Acolo a trebuit să schimbăm unele abordări, unele sisteme şi, încă o dată, suntem pregătiţi.

Reporter: Aţi cumpărat banca Millenium. Mai aveţi în vedere vreo nouă achiziţie sau fuziune?

Laszlo Diosi: Noi suntem deschişi către orice fuziune sau achiziţie, întrucât România este o piaţă centrală pentru OTP, unde putem creşte. Acum sunt probleme în Ucraina şi Rusia, în Bulgaria avem o bancă uriaşă, iar în Muntenegru avem cea mai mare bancă din sistem. Piaţa pe care ne putem dezvolta este cea din Slovacia, Serbia, România, iar România are cel mai mare potenţial.

Reporter: Mulţumesc!

OTP Bank România derulează, prin Fundaţia sa din ţara noastră - "Dreptul la educaţie" -, un program educaţional, în diverse şcoli din Bucureşti, Prahova, Sebeş, Cluj etc.

Laszlo Diosi ne-a declarat: "În anul şcolar 2014-2015, am utilizat acest program pentru învăţământul din România, fiind prezenţi în 15 şcoli. Vorbim despre mai mult de 600 de tineri care au beneficiat, în acest prim an, de serviciile noastre educaţionale şi intenţionăm să dublăm numărul acestor tineri, în fiecare an".

Domnia sa ne-a precizat că, în prezent, banca, prin fundaţia sa, caută un centru în Bucureşti, pentru desfăşurarea programului educaţional. "Încă nu avem un buget stabilit. Banca este în spatele fundaţiei şi, dacă fundaţia nu va avea bani, o să finanţăm noi proiectul, însă dorim să motivăm întâi fundaţia să strângă bani din alte surse - din marketing, din cei 2% din impozitul pe venit, din fonduri europene etc.", ne-a mai spus domnul Diosi.

În Ungaria, OTP, în colaborare cu Banca Centrală maghiară, derulează un astfel de program de care, până acum, au beneficiat circa 10.000 de copii şi tineri cu vârste cuprinse între 7 şi 20 de ani. Pentru derularea programelor educaţionale, banca, prin asociaţia din Ungaria, deţine un centru în Budapesta, informaţiile financiare fiind primite şi în incinta Grădinii Zoologice din capitala Ungariei, dar şi pe stadionul naţional din Budapesta.

Din 2012 până în 2014, au fost cheltuite, în acest sens, 3 milioane de euro - o treime din bani provenind din fonduri proprii şi două treimi - din fonduri europene. În fundaţia maghiară a OTP Bank activează 15 traineri, cursurile, sălile şi logistica fiind adaptate şi pentru persoanele cu dizabilităţi.

Opinia Cititorului ( 18 )

  1. Noi suntem in proces cu banca de mai bine de un an si jumatate.... nu ne-a chemat nimeni la reconciliere. Despre ce vorbiti, domnule Laszlo Diosi???

    Oferta OTP Bank consta in reduceri temporare, de 3-6 luni, a marjei cu 1 pp. Marja fixa la OTP este de 6.77% la creditele cu ipoteca sau 6.27% la cele imobiliare. In 2010 OTP a majorat marjele cu 2.5-3.5 pp. O clarificare mai mult decat necesara!

    1. marja mea este peste 7....

    Reporter: Una dintre problemele arzătoare cu care se confruntă atât unele bănci, cât şi o parte dintre consumatori este cea a creditelor în franci elveţieni. În contextul în care OTP Bank este una dintre instituţiile care au acordat astfel de împrumuturi şi ţinând cont că Banca Transilvania are un program special pentru clienţii Volksbank şi că BCR a anunţat derularea unui program pilot similar, ce măsuri are în vedere OTP, ca să împartă riscul de curs valutar cu debitorii? 

    BCR nu a acordat niciun credit in CHF si nu are in derulare un program pilot in legatura cu astfel de credite.

    Poate daca OTP cumpara BCR. 

    ESTE CRUCIADA BANCHERILOR; NUVEDETI CA IES PE RANDLA EXPLICARE, IN FAPT CONTRACARARE EVENTUALA MASURI CE AR PUTEA FI LUATE DE AUTORITATI SUB PRESIUNEA STRAZII.

    Pe cand si domnul Xarescu (precizare: X vine de la Ics, adica Icsulescu) 

    Deci nu mai pot cu baiatul asta. Adica OTP isi mareste marja proprie cu 2.5 pp in 2010 cand trec la formula de marja +Libor si dupa 5 ani in care incaseaza sume necuvenite vin cu o reducere de 1pp si spun ca isi asuma pierderi.

    Un reporter pe care nu l a dus capul sa intrebe cat e marja de dobanda la chf.va duceti la interviuri ca niste flori,nu va bateti capul cu documentari inainte si dc citesti interviul asta ai senzatia ca totul e curat si miroase frumos

    In 2010 OTP a majorat marjele fixe cu 3 pp, in medie. Acum "suporta 100%" din reducerea TEMPORARA cu 1 pp???!!!

    La ce sa te astepti de la o corespondenta din budapesta? Va plimba pe banii lor si ne o faceti pe banii nostri

    GARGARA BANCARA; toti bancherii au devenit/ii intrec pe politicieni in declaratii bombastice, 

    De ce naiba nu l-a intrebat cum de au ajuns creditele CHF in Olanda la un SRL de apartament? Si de ce figurez in Olanda ca datornic CHF si in Romania nu apar nicaieri?

    Una dintre cele mai nenorocite banci! NU exista nici un fel de negociere/reconciliere.

    De ce nu l-ati intrebat despre ilegalitatea de a vinde creditele performate in afara tarii ? 

    1. Exact, Florin, s-a vorbit doar despre creditele neperformante.... Dar cele performante pe ce motiv si cu ce temei sunt vandute?

      Daca ati fi citit cu regularitate acest ziar economic ati fi vazut ca subiectul externalizarii creditelor si subiectul dobanzilor mari la CHF au fost dezbatute chiar separat, in articole dedicate acestor teme.

      "Domnia sa(n.r. Cinteza-BNR) subliniază că împrumuturile performante nu pot fi înstrăinate de către bănci. "

      Despre ce vorbim aici ?

    Doamne cat poate minti omul asta. nu exista reconciliere. scaderea de dobanda cu 1% pe 3 luni scade rata cu 20 CHF... cresterea abuziva a marjei cu 3% de acum 4 ani a crescut rata cu 60 CHF. Cata minciuna si nesimtire

    Doamne cat poate minti omul asta. nu exista reconciliere. scaderea de dobanda cu 1% pe 3 luni scade rata cu 20 CHF... cresterea abuziva a marjei cu 3% de acum 4 ani a crescut rata cu 60 CHF. Cata minciuna si nesimtire

    Si, ma rog, de unde ideea sa ne raportam la ratele din decembrie 2014? Erau ele suportabile la un curs de 3.7 lei, fata de cel initial? Marja era cea initiala, de la acordarea creditului, cand LIBOR-ul era 3%? Nu. Cerem recalcularea marjei fixe si restituirea banilor furati!

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb