Sportul este afectat de alaiul de probleme răspândit în întreaga lume de coronavirusul din China. Zeci de evenimente sportive sunt anulate sau amânate, spectatorii încep să evite stadioanele şi sălile, sume consistente se pierd ireversibil.
Chiar dacă isteria este în creştere, forurile sportive mondiale dau asigurări că marile competiţii ale acestui an, care se vor desfăşura în vară, nu sunt în pericol. Până atunci, zilnic apar informaţii legate de competiţii care nu se mai desfăşoară.
Campionatul Mondial de tenis de masă, prevăzut la Busa, în Coreea de Sud, în perioada 22 - 29 martie, a fost amânat din cauza coronavirusului. ITTF a anunţat că această competiţie s-ar putea desfăşura în perioada 21-28 iunie, în funcţie de evoluţia epidemiei. "Decizia a fost luată pentru a asigura sănătate şi securitatea jucătorilor oficialilor şi fanilor", a anunţat ITTF. Liga Japoneză de Fotbal a amânat şapte meciuri din Cupa Japoniei, din cauza epidemiei de coronavirus, ulterior stabilind că este necesară amânare a tuturor partidelor prevăzute până la 15 martie, asigurând de "cooperare maximă" la măsurile de prevenţie. Startul campionatului de fotbal din Coreea de Sud, programat la finalul acestei săptămâni, a fost amânat. "Este o măsură care vizează protejarea sănătăţii şi securităţii cetăţenilor şi jucătorilor în faţa epidemiei de Covid-19, care a intrat înt-o fază gravă", a precizat K-league, după o reuniune de urgenţă a Consiliului său de administraţie. Nicio dată privind reluarea competiţiei la care participă 12 echipe nu a fost înaintată, suspendarea meciurilor fiind în vigoare până când "propagarea epidemiei se va atenua".
Israelul a decis să interzică alergătorii străini la maratonul de la Tel Aviv, pentru a evita o eventuală propagare a coronavirusului în această ţară, 3000 de sportivi străini ar fi trebuit să participe la cursa programată vineri.
Aproape 1000 de alergători de origine asiatică îşi anulaseră deja participarea. Ministerul Sănătăţii din Israel a decis să nu autorizeze participarea altor 2000 de sportivi străini, precizând că toate cheltuielile de înscriere vor fi rambursate.
În Europa, Inter Milano a anunţat oficial că meciul cu Ludogoreţ Razgrad, din Liga Europa, se va disputa fără spectatori, ca urmare a cazurilor de infectare cu coronavirus din nordul Italiei. FC Internazionale Milano a precizat că măsura a fost luată la recomandarea autorităţilor din regiunea Lombardia şi cu acordul UEFA. Partida contează pentru returul 16-imilor de finală ale Ligii Europa şi va avea loc azi, de la ora 22.00. În tur, Inter s-a impus la Razgrad, cu 2-0. Acţiunile clubului de fotbal Juventus Torino au scăzut, luni, la bursa din Milano, cu 10 la sută din cauza epidemiei de coronavirus. Evoluţia este în tendinţă cu întreaga bursa milaneză, însă clubul torinez are cea mai mare scădere şi la un moment dat a fost aproape de 11 la sută. Majoritatea societăţilor listate la bursă înregistrează un trend descendent, după explozia de îmbolnăviri cu coronavirus. În plus, Juventus a anunţat închiderea muzeului clubului, cel puţin până sâmbătă, iar meciul cu Inter, de duminică, se va disputa cu porţile închise sau va fi mutat într-un alt oraş. Guvernul italian pregăteşte un decret prin care toate competiţiile sportive din zonele afectate să se desfăşoare cu porţile închise din cauza creşterii numărului de cazuri de infectare cu coronavirus, informează gazzetta.it.
Organizatorii greci ai ceremoniei de aprindere a torţei olimpice pentru Tokyo 2020, din luna martie, au anunţat că au luat măsuri suplimentare pentru a evita propagarea coronavirusului în timpul ştafetei care durează mai multe luni. Flacăra olimpică, simbol al păcii mondiale şi al spiritului sportiv, va fi aprinsă la Olympia, în 12 martie, înainte de a avea un parcurs de şapte zile în Grecia, urmând să fie încredinţată organizatorilor japonezi la 19 martie. Apoi torţa olimpică îşi începe parcursul în Japonia, până la ceremonia de deschidere a JO de la Tokyo, în 24 iulie. Preşedintele Comitetului Olimpic Grec, Spyros Capralos, a declarat că a avut loc o întâlnire cu o societate elenă de gestionare a riscurilor sanitare pentru a fi pregătiţi "pentru orice se va întâmpla". Ştafeta torţei olimpice implică sute de persoane în Grecia şi circa 10.000 în Japonia. Însă aceasta nu este dată din mână în mână, ci flacăra se aprinde de la o torţă la alta, astfel că orice contact uman este limitat. Organizatorii au anunţat că sunt în legătură strânsă cu Ministerul grec al Sănătăţii.