CORPUL EXPERŢILOR ŞI EVALUATORILOR TEHNICI AUTO DIN ROMÂNIA UNSAR şi UNSICAR, îngrijorate că înfiinţarea CEETAR ar putea încălca normele europene

V.B.
Bănci-Asigurări / 2 septembrie 2014

UNSAR (Uniunea Naţională a Societăţilor de Asigurare şi Reasigurare din România) şi UNSICAR (Uniunea Naţională a Societăţilor de Intermediere şi Consultanţă în Asigurări din România) sunt îngrijorate că proiectul de lege pentru constituirea, organizarea şi funcţionarea Corpului Experţilor şi Evaluatorilor Tehnici Auto din România (CEETAR) ar duce la încălcarea normelor europene, cele două uniuni adresându-se Comisiei Europene în acest sens.

Cele două uniuni avertizează că acest lucru ar afecta şi funcţionarea pieţei autohtone de asigurări, în condiţiile în care, la solicitarea CE, poate fi deschisă procedura de infringement împotriva ţării noastre, potrivit unui comunicat trimis astăzi redacţiei.

Conform răspunsului primit de la Bruxelles, sesizarea transmisă de UNSAR şi UNSICAR se află în proces de analiză.

Proiectul de lege privind înfiinţarea CEETAR se afla pe Ordinea de zi a sedinţei de plen a Senatului din data de 2 septembrie, având Aviz Negativ de la Comisia economică, industrii şi servicii şi de la Comisia pentru transporturi şi energie.

Încă din luna mai a acestui an UNSAR şi UNSICAR şi-au exprimat convingerea că adoptarea Legii privind constituirea, organizarea şi funcţionarea CEETAR ar aduce prejudicii majore asiguraţilor şi pieţei locale de asigurări.

Conform acestui proiect, experţii şi evaluatorii tehnici auto CEETAR ar putea evalua toate vehiculele avariate, în vederea stabilirii soluţiilor tehnice pentru repararea lor şi acordarea despăgubirii, conform contractului de asigurare obligatorie (RCA) sau facultativă (CASCO).

"Astfel, proiectul de lege încalcă principiul libertăţii contractuale şi prevederile Codului Civil în vigoare, impunând efectuarea constatării daunelor numai de către experţi tehnici auto membri CEETAR. Efectul principal va fi acela de majorare a primelor de asigurare ca rezultat al creşterii costurilor aferente regularizării daunelor. Clienţii companiilor de asigurări vor trebui să înţeleagă faptul că primele de asigurare auto vor creşte semnificativ din cauza costurilor reprezentate de onorariile aferente expertizelor tehnice şi a altor costuri legate de activitatea de evaluare", este punctul de vedere al UNSAR şi UNSICAR.

De asemenea, susţin cele două uniuni, companiile independente de regularizare daune, care activează în industria locală de asigurări, ar putea fi eliminate din această piaţă sau ar putea fi obligate să adere la un organism nereglementat şi nesupravegheat de ASF.

"Totodată, introducerea unui asemenea sistem ar conduce cu certitudine la complicarea procesului de soluţionare a daunelor pe segmentul auto. Mai mult decât atât, dacă proiectul de lege ar fi votat şi ar intra în vigoare, asiguratul român ar ajunge să fie discriminat prin comparaţie cu ceilalţi cetăţeni ai Spaţiului Economic European. Astfel, acesta ar avea o procedură mult mai complicată de urmat în cazul în care ar fi implicat într-un accident în afara ţării. Ar trebui să se adreseze nu numai reprezentantului de despăgubiri al asigurătorului RCA ce urmează să suporte despăgubirea, ci şi unui membru al CEETAR", atrag atenţia UNSAR şi UNSICAR.

Potrivit proiectului de lege, soluţia stabilită de evaluatorul CEETAR poate fi acceptată de către părţi prin semnare sau poate fi contestată doar în instanţă, "ceea ce îi conferâ evaluatorului drepturi depline şi intangibile, determinând pentru părţile care înţeleg să o conteste costuri substanţiale pentru soluţionarea litigiului în instanţă", opinează cele două uniuni, adăugând că intrarea în vigoare a unui asemenea proiect ar însemna şi "monopolizarea unei componente importante a activităţii de asigurări, respectiv a activităţii de regularizare de daune, aceasta fiind făcută de către un organism privat care nu se află sub controlul ASF (Autoritatea de Supraveghere Financiară)".

Propunerea legislativă intră în conflict cu reglementările special privind activitatea Registrului Auto Român, conform acestei propuneri experţii CEETAR dobândind dreptul de a stabili dacă, după o daună, vehiculul poate fi introdus în trafic cu sau fără o nouă viză ITP, se mai arată în comunicat.

"Considerăm, aşadar, că funcţionarea sistemului de asigurări din România este periclitată de acest proiect de lege nefundamentat. Dovadă a faptului că sistemul de acordare a despăgubirilor pe segmentul auto funcţionează în forma actuală o reprezintă daunele de 435,75 milioane euro plătite de asigurători în 2013 pe segmentul RCA şi cele de 398,75 milioane euro plătite pe segmentul CASCO. Cumulate, acestea reprezintă aproximativ 90% dintre daunele plătite pe asigurări generale în 2013. Într-o piaţă cu un regim de funcţionare firesc, reglementarea externalizării serviciilor postvânzare este şi trebuie să rămână în sarcina autorităţii de supraveghere, aşa cum se întâmplă în orice alt stat european. România poate înregistra pierderi atât la nivel de imagine, cât şi la nivel investiţional în cazul acordării unui vot pozitiv pentru acest proiect de lege", conchid UNSAR şi UNSICAR.

Înfiinţată în 1994, UNSAR reprezintă 25 de companii de profil, care deţin o pondere de peste 90% din piaţa locală de asigurări. Activitatea UNSAR are drept obiectiv reprezentarea, gestionarea şi apărarea intereselor profesionale, economice şi sociale ale membrilor săi în faţa organismelor, organizaţiilor publice sau private, atât în ţara noastră, cât şi în străinătate. Din 2007, UNSAR este membru cu drepturi depline al federaţiei asigurătorilor şi reasigurătorilor europeni (Insurance Europe). UNSAR este, de asemenea, membru la International Union of Aviation Insurers (IUAI - asociaţia internaţională a asigurătorilor de aviaţie) şi al International Union of Marine Insurance (IUMI - asociaţia internaţională a asigurătorilor maritimi).

Constituită în 2000, UNSICAR reprezintă 95 de companii, ce deţin o pondere de 80% din piaţa de brokeraj în asigurări. Scopul Uniunii constă în sprijinirea membrilor săi în creşterea recunoaşterii publice a rolului activităţii intermediarilorşi consultanţilor în asigurări. În iunie 2001, UNSICAR a devenit membră cu drepturi depline a BIPAR (Bureau International des Producteurs d'Assurances et de Reassurances), organizaţie internaţională înregistrată la Paris şi cu sediul operaţional la Bruxelles.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7742
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3721
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9774
Gram de aur (XAU)Gram de aur415.3204

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
thediplomat.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb