Costel Ceocea, SIF2: "În urmă cu câţiva ani, Grupul Banca Transilvania a fost prezumat că nu acţionează concertat"

Ştefania Ciocîrlan
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 24 august 2010

Costel Ceocea: \"De ce Comisia nu vrea să vină şi ea să propună soluţii care să nu afecteze acţionarii astfel încât aceştia să nu fie obligaţi să îşi vândă deţinerile când piaţa scade?\"

Costel Ceocea: \"De ce Comisia nu vrea să vină şi ea să propună soluţii care să nu afecteze acţionarii astfel încât aceştia să nu fie obligaţi să îşi vândă deţinerile când piaţa scade?\"

Costel Ceocea, preşedintele societăţii de investiţii financiare "Moldova" (SIF2) susţine că deţinerile acţionarilor care depăşesc pragul limită de 1% ar trebui transformate în acţiuni preferenţiale, lipsite, prin urmare, de drept de vot. Aceasta ar fi, în opinia preşedintelui SIF2, o alternativă la prevederile actuale care obligă acţionarii ce deţin mai mult de 1% din acţiunile SIF să le vândă.

"O astfel de soluţie ar avea beneficiul că ar conferi o minimă predictibilitate pentru acţionariatul SIF-urilor şi că ar determina fidelizarea celor care poate nu ar fi dispuşi să îşi vândă acţiunile în condiţiile unei pieţe în scădere", a precizat Costel Ceocea.

Responsabilitatea pentru modificarea cadrului legislativ actual ar reveni Comisiei Naţionale a Valorilor Mobiliare care a încercat să paseze problema "concertării" la SIF-uri către Consiliile de Administraţie ale societăţilor de investiţii financiare.

"De ce Comisia nu vrea să vină şi ea să propună soluţii care să nu afecteze acţionarii astfel încât aceştia să nu fie obligaţi să îşi vândă deţinerile când piaţa scade?

Prerogativa < prezumării > concertării dată Consiliilor de Administraţie ale SIF-lor este laborioasă, fiind îngreunată de lipsa posibilităţilor de documentare. În plus, când a delegat această sarcină, Comisia nu a ţinut seama de faptul că administratorii unei societăţi acţionează în favoarea acţionarilor şi nu împotriva acestora.

SIF-urile au comandat la fostul < Regisco > o aplicaţie în vederea numerotării acţiunilor, ceea ce ar fi dat posibilitatea accesării istoricului tranzacţiilor şi identificării momentului achiziţiilor peste limitele admise. Din păcate, nu s-a dorit implementarea acelei aplicaţii, deşi ea este funcţională", a precizat preşedintele SIF2.

La începutul lunii, Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare a emis o ordonanţă prin care obligă grupul Banca Transilvania (BT), format din 30 de acţionari cu care banca este prezumată că acţionează în mod concertat, să îşi reducă expunerea la SIF "Banat Crişana" (SIF1) de la 17,28%, la 1%, aşa cum prevede legea.

Valoarea pachetului de acţiuni SIF1 pe care grupul BT este obligat să-l vândă în următoarele trei luni de zile depăşeşte 20 de milioane de euro.

Potrivit CNVM, grupul "Banca Transilvania" este format din instituţia de credit cu acelaşi nume, preşedintele CA al băncii, Horia Ciorcilă, soţia acestuia, Simona Ciorcilă, alte 12 persoane fizice, 13 firme şi 3 fonduri de investiţii.

Preşedintele SIF "Moldova" atrage însă atenţia că, în urmă cu câţiva ani, acelaşi Grup a fost prezumat că nu acţionează concertat.

"În urmă cu câţiva ani, în aceleaşi condiţii de deţineri, Grupul Banca Transilvania a fost prezumat că nu acţionează concertat", a menţionat Costel Ceocea.

Nu se ştie cum s-ar putea anula acţiunile peste 1%

Dacă în timp de trei luni luni de la momentul comunicării concertării, acţionarii nu-şi diminuează participaţia sub 1%, atunci CNVM poate să dispună SIF să anuleze respectivele acţiuni, să emită alte acţiuni şi să vândă respectivele acţiuni în piaţă prin intermediul unui SSIF autorizat.

Preşedintele SIF "Moldova" atrage atenţia că nu există reglementări care să arate cum ar trebui anulate acţiunile în cauză.

"În acest moment nu este clar cum urmează să dispună CNVM anularea acţiunilor ce depăşesc pragul legal. Nu există o metodologie clară privind identificarea acţiunilor care depăşesc pragul legal de deţinere în cazul în care se aplică prezumţia de acţiune concertată - de la cine se iau acţiunile în cazul acţiunii concertate; care este criteriul după care se identifică acţiunile care fac obiectul anulării?", se întreabă retoric Ceocea.

Anularea unor acţiuni SIF implică emiterea unora noi, însă această operaţiune poate să aibă loc doar cu acordul acţionarilor exprimat cu ocazia unei Adunări Generale Extraordinare. Ţinerea unei AGEA este, însă, dificilă din cauza prevederilor Statului societăţilor de investiţii financiare (cu excepţia SIF Transilvania), necesitând un cvorum de 75%.

"Nu există o reglementare privind vânzarea acţiunilor nou emise de către SIF. Aceste acţiuni fac parte dintr-un proiect de ofertă publică primară sau secundară? Ce se întâmplă dacă respectivele acţiuni sunt achiziţionate tot de către acţionarii care au fost deposedaţi de res­pectivele acţiuni prin procedura anterioară?", se mai întreabă preşedintele SIF2, atrăgând atenţia că piaţa aşteaptă prevederi suplimentare de la CNVM.

"Aspectele semnalate sunt cunos­cute în mod evident de toţi cei din piaţă, dar nimeni nu le-a menţionat în mod expres deoarece se aşteaptă reacţia CNVM ca instituţie de reglementare", a mai spus preşedintele SIF2.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

12 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.6867
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3098
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0072
Gram de aur (XAU)Gram de aur391.1865

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
thediplomat.ro
targuldeturism.ro
gustulitaliei.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb