Asociaţia pentru Protecţia Consumatorilor (APC) cere Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) să dispună băncilor luarea măsurilor care se impun în vederea încetării practicilor comerciale incorecte care afectează interesul colectiv al consumatorilor de servicii financiar-bancare.
APC invocă încălcarea dispoziţiilor legilor 193/2000 şi 363/2007, subliniind că băncile vizate sunt OTP Bank, Bancpost, Raiffeisen Bank, Piraeus Bank, Credit Europe Ipotecar IFN, Volksbank România, Banca Românească, Banca Comercială Română.
Costel Stanciu, preşedintele APC, ne-a spus că, dacă Asociaţia primeşte mai multe reclamaţii cu acelaşi obiect şi apreciază că, potrivit Hotărârii 1553/2004, au fost încălcate prevederile legii privind clauzele abuzive (193/2000), poate cere băncilor să elimine din contracte respectivele clauze.
Domnia sa ne-a declarat: "Dacă operatorii bancari nu fac acest lucru, APC poate solicita ANPC să le ceară instituţiilor de credit să se conformeze legii, prin eliminarea practicilor vizate. Legea îi permite ANPC să impună băncilor să adopte măsurile necesare pentru ca respectivele clauze să nu mai existe în contracte, iar Autoritatea este obligată să emită o decizie în acest sens".
Domnul Stanciu ne-a mai spus că Asociaţia s-a raportat la practica existentă în justiţie, respectiv la deciziile definitive şi irevocabile în care clienţii au câştigat în faţa băncilor, chiar dacă acţiunile în instanţă au fost făcute de clienţi, şi nu de ANPC.
La începutul acestei luni, APC a cerut băncilor să dispună încetarea practicilor ilicite şi, "pe cale de consecinţă", alinierea tuturor contractelor de credit încheiate cu consumatorii şi aflate în derulare la dispoziţiile instanţelor de judecată cu privire la constatarea clauzelor contractuale ca fiind abuzive prin hotărâri judecătoreşti definitive şi irevocabile.
Potrivit APC, Credit Europe Ipotecar IFN a răspuns Asociaţiei că hotărârile definitive şi irevocabile pronunţate de instanţele de judecată în dosarele individuale sau colective iniţiate de clienţii băncii sunt aplicabile doar în cazurile respectivelor clienţi, acestea nefiind de generală aplicare.
La rândul său, Raiffeisen Bank arată că litigiul cu ANPC "care să vizeze întreg portofolliul de credite" nu este soluţionat, conform surselor citate.
"Având în vedere că instituţiile bancare notificate nu s-au conformat solicitărilor privind încetarea practicilor ilicite, vă solicităm ca în temeiul dispoziţiilor art. 3 din HG 1553/2004 să luaţi măsurile care se impun în vederea încetării, limitării ori înlăturării efectelor practicilor ilicite constând în încălcarea de către instituţiile bancare reclamate a dispoziţiilor Legii nr. 193/2000 şi ale Legii nr. 363/2007, date fiind hotărârile judecătoreşti definitive şi irevocabile cu privire la constatarea şi eliminarea clauzelor abuzive din contractele de credit", se mai arată în scrisoarea APC.
Reprezentanţii asociaţiei subliniază că, începând din luna iulie a anului 2015, APC România a fost sesizată de peste 100 de consumatori în vederea aplicării HG 1553/2004 privind unele modalităţi de încetare a practicilor ilicite în domeniul protecţiei intereselor colective ale consumatorilor, "reclamaţiile acestora vizând eliminarea din contractele de credit încheiate cu instituţiile bancare reclamate a clauzelor abuzive privind comisioanele, rata dobânzii şi formula de calcul a ratei dobânzii, după caz, date fiind dispoziţiile instanţelor de judecată de eliminare a clauzelor abuzive din contractele de credit care fac obiectul unor hotărâri judecătoreşti definitive şi irevocabile pronunţate în dosarele constituite de către consumatori în mod individual/colectiv sau de către Comisariatele Judeţene pentru Protecţia Consumatorilor, aflate în subordinea ANPC".
Cristian Dan, unul dintre administratorii Grupului clienţilor cu credite în CHF, ne-a spus, recent, că directiva care priveşte acţiunile în încetare nu a fost aplicată niciodată în România, de opt ani de când suntem stat membru UE.
Potrivit directivei transpuse în legislaţia noastră prin HG 1553, ANPC, după ce constată că o practică comercială este incorectă, dispune încetarea acesteia faţă de toţi consumatorii afectaţi, dacă în cauză există un interes colectiv, ne-a mai explicat domnia sa, precizând: "Aşteptăm acum să vedem acţiuni concrete şi de anvergură din partea ANPC, care susţinea că este în căutare de legi. Există măsuri pe legea 363 care merg până la suspendarea activităţii operatorului economic. Şi banca este operator economic, nu face excepţie".
Reprezentanţii ANPC ne-au precizat, vineri, că analizează scrisoarea APC şi că încearcă să găsească soluţii conform legislaţiei în vigoare.
La sfârşitul lunii august, Guvernul Ponta a aprobat două ordonanţe prin care au fost instituite noi reglementări în privinţa protecţiei consumatorilor. Una dintre acestea modifică legea 363/2007, propunându-se aplicarea sancţiunilor contravenţionale în cazul tuturor situaţiilor în care un operator economic foloseşte o practică comercială incorectă şi nu numai a practicilor incluse în Anexa la Legea nr. 363/2007, aşa cum este în prezent.
Cu doar câteva zile înaintea aprobării celor două ordonanţe de guvern, Grupul Clienţilor cu Credite în franci elveţieni (CHF) anunţaseră că intenţionează să sesizeze Comisia Europeană cu privire la faptul că autorităţile din ţara noastră au transpus incorect o directivă europeană, susţinând că modificarea din luna martie a legii 363/2007 de către politicieni a condus la imposibilitatea ANPC de a amenda bănci care desfăşoară practici comerciale incorecte, Autoritatea neputând sancţiona alte practici decât pe cele definite într-o anexă a legii 363/2007.
Consumatorii acuză parlamentarii că au modificat, în martie 2015, în plină criză provocată de creşterea cursului de schimb valutar al francului elveţian, o lege care nu respectă directiva europeană 2005/29/CE.
În urmă cu o lună, oficialii ANPC spuneau că instituţia dispune de cadru legislativ în vederea sancţionării operatorilor economici ce nu respectă legislaţia din domeniul protecţiei consumatorilor, atât în domeniul contractelor de credit, cât şi în alte domenii de competenţă ( OUG nr. 50/2010, OG nr. 21/1992, Legea nr. 193/2000, Legea nr. 363/2007 ş.a.).
"Atunci când există suspiciunea că un operator economic utilizează practici comerciale incorecte, altele decât cele menţionate în anexa Legii nr. 363/2007, orice persoană interesată se poate adresa instanţei de judecată, conform art.14 alin.2", mai precizează reprezentanţii ANPC.
Preşedintele ANPC, Marius Dunca, a declarat, în luna iulie, că şi-ar dori ca legea să îi permită să suspende activitatea de creditare a băncilor.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 28.09.2015, 10:01)
daca au nereguli bancile si au luat bani in plus de ce nu le suspenda activitatea in ce tara traim ce suntem in jungla isi fac singuri legi .daca iesim in strada si ne facem si noi legea junglei si ii casapim le convine.sau atunci noi suntem huligani nu. fara o iesire in strada in numar mare nu o sa se intample nimic trbuie demisi toti parlamentari astia jegosi care fac numai legi ptr ei si banci
2. fără titlu
(mesaj trimis de cristian dan în data de 28.09.2015, 10:14)
Speram ca in sfarsit, bancile din Romania sa stie ca exista o AUTORITATE peste ele: aceea care PROTEJEAZA CONSUMATORII pe care aceste institutii i-au inselat si abuzat vreme de 8 ani de zile - vorbesc in numele debitorilor in CHF!!!
3. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 28.09.2015, 10:29)
ce trbuie atatea legi in parlament daca se vede clar ca clienti au fost inselati ce fac institutiile statului de ce nu le suspenda activitatea ce mai asteapta sa iesim in strada sa ne facem singuri dreptate atunci de ce iam ales sa conduca aceasta tara numai ca sa fure ei milioane de euro ca mam saturat sa tot vad in fiecare seara la tv ce fac ei .daca va iesi lumea in strada va fi vai si amar de ei pentru ca nici jandarmi si nici politia nu va interveni ca si ei au credite si ei vor dreptate o sa vedeti
3.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 3)
(mesaj trimis de anonim în data de 28.09.2015, 10:35)
bine spus pe ei romani nu stati la balcoane ca muriti de foame pe ei ca la revolutie ca neam saturat de atatea postari .in strada frati romani sa ne facem dreptate daca ei nu vor
4. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 28.09.2015, 11:02)
da obligatile odata ca numai vrajeala e de voi
5. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 28.09.2015, 13:17)
ce ati facut in 8 ani de zile ca au ramas atatea familii in strada va durut in fund. avocatu poporului ce face ca vad ca acum apare pe toate posturile de cand lau umflat pe spagaru ala de oprescu auzi domnule nu suporta detentia ca e bolnav .dar pe familiile care iau dat camatari astia in strada sa dus av asta sa ii intrebe ce fac ca nu au unde sa doarma unde mai e dreptatea in tara asta unde sunt drepturile acestor oameni necajiti .
5.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 5)
(mesaj trimis de anonim în data de 28.09.2015, 13:32)
ce drepturi romani mai au drepturi ma faci sa rad frate ei au numai obligatii atat de restu se ocupa parlamentari nostri nu stii drepturi numai pentru ei salarii mai mari pensii mari masini de lux ,dame de companie ,ceva euro din spagi da sa fie de ordinul milioanelor ca dee degeaba au ajuns acolo sa plece cu mana goala asta e tara in care traim si ne meritam soarta ca nu am iesit in strada sa le rupem cocoasa stam si scriem ca fraieri aia si comentam in loc sa iesim in strada ca croati ati vazut cati au iesit in strada 60000 de croati cum sa nu le dea legi favorabile pai nu le trmurau chiloti in parlament
6. tara lu jean papuc
(mesaj trimis de vasi în data de 28.09.2015, 14:06)
este un proverb fara foc nu iese fum chiar romani nu mai au un pic de curaj sa iasa in strada sa isi apere drepturile ce li se cuvin stau in casa si asteapta sa le faca dreptate aceste institutii ale statului care ii amagesc de la o zi la alta care pur si simplu isi bat joc de populatia acestei tari acesti derbedei care in fiecare zi se cearta in parlament si nu le este rusine ca au devalizat aceasta tara au vanduto ca sa isi umple buzunarele cred ca a venit momentul sa ne dezbracam de caracter si sa ne punem cu paru pe ei ca prea au luato razna .jos guvernu
7. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 28.09.2015, 14:08)
toata lumea posteaza dar cand trebuie sa iasa in strada se ascund
8. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 28.09.2015, 14:25)
DOMNU AV PIPEREA chematine la un miting de protest in fata parlamentului dar pentru toti imprumutati in toate valutele si cei care au fost evacuati din casele lor si veti vedea ce se va intampla cu hoti astia ca prea isi fac de cap.vor veni din toata tara cu mic cu mare si te punem in locu lu ponta pe dumneata pentru ca esti om din popor si ai caracter si ne poti ajuta sa scapam de talhari astia
8.1. Piperea Ministru (răspuns la opinia nr. 8)
(mesaj trimis de Alexandru în data de 29.09.2015, 09:41)
Eu il propun pe Dl. Piperea ca Ministru deoarece el chiar a facut ceva pentru oameni chiar daca a fost remunerat dar macar a luptat cu mastodontii astia.
9. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 29.09.2015, 14:43)
Bancile fura nestingherite din buzunarul sarac al consumatorului. Este o jungla in care regele BNR face legea faradelegii. Strigator la cer, insa nu ne aude nimeni...