Marile companii care au afaceri în zona farmaceutică au probleme la nivel foarte înalt şi pentru a scăpa de acuzaţii preferă să plătească sume consistente.
O divizie a grupului Johnson & Johnson va plăti guvernului american 360 de milioane de dolari pentru închiderea unei investigaţii. Aceasta se referea la sprijinul financiar acordat unei organizaţii de caritate care a ajutat pacienţii asiguraţi prin Medicare să acopere costurile mari ale medicamentelor, a anunţat Departamentul de Justiţie.
Acordul convenit de Actelion Pharmaceuticals Us, care a devenit o filială a J&J după preluarea sa de către acest grup, în 2017, include cea mai mare penalizare rezultată până în prezent în urma unei investigaţii la nivelul industriei farmaceutice referitoare la spijinul acordat de producătorii de medicamente organizaţiilor de caritate care sprijină pacienţii. Guvernul a acuzat că Actelion s-a folosit de o organizaţie de caritate, în perioada 2014-2015, pentru a plăti în mod ilegal obligaţiile de co-plată a mii de pacienţi din cadrul Medicare, folosindu-se de tratamentele pentru hipertensiunea arterială pulmonară Tracleer, Ventavis, Veletri şi Opsumit. Organizaţia respectivă, Caring Voice Coalition, a sistat ajutoarele după ce guvernul i-a revocat dreptul de a face acest lucru, în 2017, din cauza îngrijorărilor că producătorii de medicamente au o influenţă ilegală asupra acestora. Actelion nu a recunoscut că ar fi comis vreo ilegalitate. Caring Voice Coalition a refuzat să comenteze.
Mai mulţi alţi producători de medicamente au dezvăluit, începând din 2015, că au primit citaţii în urma investigaţiei. Pfizer a încheiat un acord similar cu autorităţile americane, în luna mai, pentru aproape 23,85 de milioane de dolari. Jazz Pharmaceuticals şi Lundbeck au anunţat în acest an că au convenit acorduri pentru închiderea unor investigaţii de acelaşi tip, pentru 57 de milioane de dolari, respectiv de 52,6 milioane de dolari.