La peste cinci ani de la adoptarea Directivei de soluţionare a litigiilor prin mediere, aceasta este folosită în mai puţin de 1% din cazuri în UE, cu toate că, dintre costurile unui proces în instanţă şi costurile medierii, acestea din urma sunt cu 60% mai mici, se arată într-un studiu de impact al Comisiei pentru Afaceri Juridice a Parlamentului European.
Chiar dacă Uniunea Europeană promovează în mod activ şi încurajează metode de soluţionare alternativă a litigiilor - medierea - fiind aplicată prin Directiva 2008/52/CE în toate statele membre, doar 57% dintre români au auzit de această modalitate alternativă de rezolvare a disputelor, se arată într-un sondaj de opinie realizat anul acesta de IRES.
Acelaşi raport arată că românii confundă profesia de mediator cu cea de avocat, procuror, judecător sau chiar poliţist. Aceştia ar apela la mediator în caz de divorţ, partaj, conflicte de familie, conflicte de muncă şi conflicte comerciale, şi majoritatea ar plăti pentru aceste servicii până în 700 lei.
Specialiştii au şi o explicaţie cu privire la faptul că doar un procent foarte mic apelează la mediator înainte să ajungă în instanţă: lipsa de informare asupra avantajelor medierii şi a afectelor ce se nasc în urma acordului de mediere. "Din experienţă pot spune că atunci când parţile ajung la sedinţa de informare şi le sunt explicate avantajele şi beneficiile procedurii de mediere, acestea din urma aleg medierea ca metoda alternativa pentru solutionarea conflictului. Putem privi cu optimism impactul viitor al medierii în condiţiile în care aceasta s-ar promova mai mult în randul populatiei şi în interiorul companiilor. Totodată, autoritaţile ar trebui să încurajeze această metodă de soluţionare a conflictelor pe cale amiabilă, deoarece asigură o solutionare extrajudiciară şi rapidă a litigiilor", consideră mediatorul Anca Voican.
Medierea, faţă de celelalte metode de rezolvare a conflictelor, are ca scop soluţionarea conflictelor prin existenţa unui terţ imparţial şi neutru care doar va facilita negocierile între părţi şi în nici un caz nu va judeca sau va da sentinţe. "Când ajungi în instanţă, nu ai nicio garanţie că vei avea câştig de cauză sau că vei ajunge la rezoluţia asteptată. Menţinerea relaţiilor este un alt avantaj pe care părţile îl au. Pe parcursul medierii, odată cu stingerea conflictului, relaţiile se îmbunătăţesc şi, de cele mai multe ori, revin la stare iniţială de dinaintea conflictului. De asemenea, costurile pentru mediere sunt mult mai mici, comparativ cu instanţa de judecata. Dacă părţile sunt deschise către rezolvarea conflictului şi complexitatea lui permite, procedura de mediere se poate finaliza după o singura şedinta. Imaginea pozitivă, confidenţialitatea sunt alte avantaje ale medierii în comparaţie cu procesul de judecată", declară mediatorul Anca Voican.
Specialistul consideră că medierea nu trebuie să fie obligatorie nici pentru persoane juridice, dar nici pentru persoane fizice. Ea trebuie înţeleasă ca o metodă alternativă de rezolvare a conflictelor. "Cu o informare corectă şi activă în cadrul companiilor private, vă spun din experienţă, că medierea este acceptată de către conducerea companiilor în proporţie de 95%, iar în proporţie de 80% conflictele sunt rezolvate cu ajutorul procedurii de mediere. Ştim cu toţii cât de greu se construieşte în ziua de astăzi o relaţie de business şi de aceea, consider că medierea ajută la menţinerea acestor relaţii pe termen lung", afirmă mediatorul Anca Voican.
Totodată, specialistul consideră că medierea in business funcţionează pentru că îşi propune construirea unui canal de comunicare, este o procedură privată, iar negocierile sunt asistate şi facilitate de către o persoana autorizată şi foarte bine pregatită care ajută părţile implicate să gasească soluţii durabile de tip win-win. "În business, Cash-Flow-ul companiilor este influenţat pozitiv de termenele de plată stabilite prin acordul de mediere şi încasarea relativ rapidă a debitelor, totodată, mentionez timpul redus al soluţionării disputelor. Ştim că în instanţă termenele ajung şi la 1-2 ani", conchide mediatorul Anca Voican.