Alegeri prezidenţiale: BEC a înregistrat 12 candidaţi

George Marinescu
Ziarul BURSA #Politică / 18 martie

Sursa foto: Facebook/ Anamaria Gavrilă

Sursa foto: Facebook/ Anamaria Gavrilă

English Version

Biroul Electoral Central a admis înscrierea a 12 candidaţi în cursa pentru alegerile prezidenţiale din acest an. Deşi lista este oficială, ea rămâne provizorie până pe 20 martie, când Curtea Constituţională a României va analiza eventualele contestaţii şi va decide definitiv cine va intra în competiţia finală pentru funcţia supremă în stat.

Candidatul susţinut de alianţa PNL-PSD-UDMR este Crin Antonescu, fost lider liberal ce revine în prim-planul politic după o lungă perioadă de absenţă, ceea ce face din candidatura sa una dintre cele mai discutate. Susţinerea celor trei partide de guvernare îi oferă o poziţie favorabilă, însă rămâne de văzut dacă electoratul îl va percepe ca un lider de viitor sau doar ca o figură politică din trecut readusă în actualitate.

Pe partea naţionalistă, deocamdată lupta pare a se da tot în doi ca în noiembrie 2024. Dacă atunci George Simion, liderul AUR, se luptă cu independentul Călin Georgescu, ultimul reuşind să adune 2,2 milioane de voturi, acum Simion a fost validat împreună cu Anamaria Gavrilă - preşedinta POT şi rămâne de văzut care dintre cei doi va continua cursa prezidenţială. Gavrilă a afirmat că decizia va fi luată până miercuri pe baza unui sondaj intern POT, în timp ce Mugur Mihăescu, deputat AUR, a declarat ieri că decizia respectivă va depinde de formaţiune politică din care face parte acesta. Cert este că, spre deosebire de Anamaria Gavrilă, George Simion este mai cunoscut de alegătorii români şi ar intra în cursă mizând pe mobilizarea electoratului său fidel. Retorica sa anti-sistem şi poziţionarea fermă împotriva coaliţiei de guvernare îl pot ajuta să obţină un scor solid, însă va trebui să convingă şi un segment mai larg de votanţi pentru a avea şanse reale în turul al doilea.

Printre ceilalţi competitori se numără şi fostul premier şi lider social-democrat Victor Ponta, care intră în cursă ca independent, o strategie menită să-l poziţioneze ca alternativă la actuala putere, deşi trecutul său politic este strâns legat de PSD. De asemenea, Nicuşor Dan, actualul primar al Capitalei, încearcă să îşi valorifice popularitatea urbană şi să atragă votanţii de dreapta nemulţumiţi de opţiunile clasice ale partidelor.

O candidatură cu potenţial de a schimba dinamica alegerilor este cea a Elenei Lasconi, reprezentanta USR. Populară în rândul electoratului progresist şi cu o imagine de politician onest, Lasconi ar putea atrage o parte din electoratul tânăr şi urban, însă rămâne de văzut dacă notorietatea sa la nivel naţional este suficient de puternică pentru a transforma simpatia într-un scor electoral relevant cu care să îl depăşească pe Nicuşor Dan, care, potrivit sondajelor de opinie, se bucură de mai multă încredere în rândurile alegătorilor.

Surprize în această competiţie sunt candidatura lui Daniel Funeriu - fost ministru al Educaţiei Naţionale - şi prezenţa Laviniei Şandru, susţinută de PUSL, un partid ce reîncearcă să îşi facă loc pe scena politică mare. Un alt candidat este Cristian Terheş, reprezentant al Partidului Naţional Conservator Român, al cărui discurs este orientat spre valorile conservatoare şi suveraniste, având şanse să atragă un electorat similar cu cel al AUR şi POT.

În competiţie se mai află şi candidaţi mai puţin cunoscuţi pe scena naţională, precum John-Ion Banu-Muscel, Silviu Predoiu (PLAN) şi Sebastian Constantin Popescu (Noua Românie). Dacă unii dintre ei vor reuşi să îşi construiască o campanie vizibilă şi să se impună în dezbaterile electorale, rămâne de văzut.

Această listă provizorie de candidaţi reflectă o competiţie diversă, cu politicieni consacraţi, dar şi cu nume noi care speră să capteze atenţia publicului. Miza este enormă, iar următoarele săptămâni vor aduce, cu siguranţă, surprize. Pe 20 martie vom şti sigur dacă toţi cei 12 candidaţi rămân în cursă sau dacă judecătorii Curţii Constituţionale vor decide excluderea unora dintre ei.

Opinia Cititorului ( 8 )

  1. ...

    Deci, hai sa ne intelegem. Ana Maria e proasta facuta gramada dar sa crezi ca se va retrage cu o saptamana inainte de vot, punandu-i sacii in carutza lu Simion, inseamna sa o depasesti in prostie... NU participam la aceasta mascarada.. ne uitam doar si le aratam fundul !!!

    12 candidati la presidentie, pff ce-i asta sorosisme. Alta era daca era si un dictator pe lista. Unul ca putin, ca XI, ca ceausescu. Patrioti pentru unii inseamna musai dictatori.

    Zelenski isi apara tara ca Stefan cel Mare, Mircea cel Batran, Churchill, samd sunt multe exemple de conducatori ce au luptat cu un cotropitor cu oaste mai mare ca a lor. Dar nu e bun, bun e putin , dictatorul.  

    Normal, nimeni nu recunoaste ca vrea dictatura, nu "suveranism", daca ne invadeaza rusii nu-i o problema, daca ne ataseaza la rusia , nu-i o problema. Ce "suveranism " e asta. Nu e, e doar dorinta de a-i controla pe altii.

    Si dictatori n-avem pe lista de candidati. Avem 2 mici dictatori interni la ei in partid, vedem cum sefa pot a fost acuzata de "dictatorism", la fel se zvoneste si despre simion la el in partid, vezi si ultimele 2 certuri cu becali si tarziu, my way,o rthe highway.  

    Mare victorie a democratiei din Romania,

    Sosoaca eliminat, 

    Georgescu eliminat, 

    au ramas doar candidatii pro-europeni,pro-razboi, 

    pro- inarmare,pro-woke,pro-LMBTQ si migratie ilegala... 

    sa vina CSAT,CCR,BEC sa puna direct presedinte, 

    ce sa mai cheltuim timpul si banii poporului degeaba, 

    care e prost influentat si nu stie ce e bun ptr. tara.

    1. Pai da.. si atunci de ce ne-am duce noi dupa fenta?

      Daca ei ne-au arata fundu, noi ce trebuie sa facem, sa punem stampila, pe bune ?? 

      interesant e că spamul propagandei sovietice trece cu succes de obiectivul moderator.

    BEC-ul și CCR-ul au curățat lupta electorală de infractori.

    Simion are ochii învinețiți de la probleme cu fiactul. Poate-i spune cineva să se îngrijească mai atent, în pârnaie s-ar putea să nu beneficieze de cele mai bune tratamente.

    Gavrilă seamănă cu Kremlin Georgescu în ceea ce privește ranchiunea, încă o ființă care suferă când întâlnește oameni. : 

    Uitandu-ma la sondajul de mai sus, nu vad decat urmatoarele variante: ori majoritatea celor care intra pe acest site sunt niste retardati "progresisti", ori site-ul este tinta unei/unor ferme de troli. Sau o combinatie din cele 2. Oricum ar fi, este trist.

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Apr. 2025
Euro (EUR)Euro4.9775
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.3683
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3438
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7573
Gram de aur (XAU)Gram de aur452.6946

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
leonidas-universitate.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
BURSA
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb