SPEEH Hidroelectrica SA a raportat cifre în scădere pentru anul 2024, în timp ce a estimat că în 2025 va avea un profit şi mai mic. Compania a prezentat şi o estimare de dividend, randamentul acestuia ridicându-se la 7,5%, potrivit unui raport elaborat de Departamentul de Analiză al TradeVille .
Hidroelectrica este una dintre cele mai mari companii din România, care activează în segmentul de producere şi furnizare a energiei electrice, pe care o generează prin intermediul celor 187 de hidrocentrale şi microcentrale pe care le administrează, o mică parte provenind şi din segmentul de energie eoliană, societatea având în întreţinere 36 de turbine eoliene de 3 MW fiecare. Fiind o companie de importanţă strategică, societatea are o cotă de piaţă medie în producerea de energie electrică de 29% în ultimii patru ani, având cea mai mare cotă de piaţă din România pe segmentul de furnizare energie electrică spre clienţii finali pe piaţa concurenţială.
Principalul acţionar al Hidroelectrica este statul român, cu o participaţie de 80%, restul de 20% reprezentând free-float-ul societăţii, din care 3,6% este deţinut de persoane fizice şi 16,4% de persoane juridice.
În fruntea companiei este CEO-ul Karoly Borbely, investit în funcţie la sfârşitul anului 2023. În trecut a deţinut şi funcţii politice precum secretar de stat în Departamentul Energiei, Ministerul Economiei şi funcţia de preşedinte al Autorităţii Naţionale pentru Tineret. Înainte să vină la Hidroelectrica, a ocupat, până în 2023, funcţia de director pentru atragerea de investitori şi dezvoltare de afaceri B2B la Orange România Communications.
• Consum naţional de energie electrică în creştere, în 2024
România a înregistrat un consum naţional de energie electrică în creştere în 2024, acesta find cu 4% mai mare faţă de 2023, în timp ce producţia de energie electrică a scăzut cu 7%. În consecinţă, importurile în 2024 au crescut cu 88%, în timp ce exporturile au cunoscut o scădere de 19% comparativ cu 2023. În perioada de vară consumul de electricitate a crescut faţă de 2023, pe fondul temperaturilor mai ridicate faţă de media anilor trecuţi, în timp ce consumul pe timp de iarnă a scăzut.
De menţionat că majorarea consumului este în realitate mai mare, dacă se iau în calcul şi creşterea accelerată a puterii instalate de prosumatori, al căror consum din surse proprii nu este contabilizat de sistem, dar şi a consumatorilor care deţin panouri solare proprii, dar nu sunt înregistraţi drept prosumatori.
Mixul de producţie în 2024 s-a menţinut relativ egal faţă de 2023, energia termo reprezentând o pondere de 32% din total (vs 30% în 2023), nuclearul a avut o pondere de 20% (vs 19% în 2023), hidro - de 28% (vs 33% în 2023) şi regenerabile 18% (vs 17% în 2023).
Din cei 1.143 MW putere de producţie care au fost puşi în funcţiune în cursul anului, 50,8% au fost surse fotovoltaice. În total, 68,7% au reprezentat surse verzi de energie puse în funcţiune, restul fiind hidrocarburi, cărbune şi biogaz.
• Rezultatele Hidroelectrica - impactate de condiţiile meteo şi scăderea preţurilor
Condiţiile meteo mai puţin favorabile din cursul anului 2024, care au dus la o scădere a producţiei de energie electrică, a cantităţii de energie vândută, dar şi preţurile în declin ale energiei, ca urmare a intervenţiei guvernului în plafonare, au provocat o diminuare a cifrelor la Hidroelectrica faţă de anii trecuţi.
Energia produsă şi vândută a înregistrat o scădere de 22% faţă de 2023, totalizând o cantitate de 13,9 GWh. Astfel, societatea a raportat pentru 2024 venituri din exploatare în scădere cu 19,7% şi cu 5% mai jos faţă de bugetul pentru 2024, acestea însumând 9,8 miliarde de lei. În acelaşi timp, cheltuielile din exploatare au crescut cu 6,3% faţă de 2023, fiind de 5,3 miliarde de lei şi cu 0,6% peste bugetul companiei. Rezultatul din exploatare raportat a fost de 4,5 miliarde de lei, în scădere cu 37,1%, iar rezultatul net a însumat 4,1 miliarde de lei (-36,1% vs 2023; -2,1% vs buget). Câştigul pe acţiune (EPS) a fost 9,04 lei la finalul lui 2024. Marja operaţională şi marja netă s-au redus cu 15% şi 14%, ca urmare a diminuării cantităţilor de energie vândute şi a preţurilor în scădere. Chiar dacă rezultatele sunt în scădere, acestea sunt aproape de previziunile companiei şi mult peste cifrele înregistrate până la creşterea excesivă a preţurilor energiei din 2022, notează TradeVille .
• Ce se prevede în 2025?
Hidroelectrica şi-a publicat bugetul pentru 2025, unde a estimat că va distribui acţionarilor anul acesta dividende de circa 4 miliarde de lei, cu 36% în scădere faţă de 2024, în timp ce estimează că în 2026 va plăti 3,1 miliarde de lei ca dividende (-22% vs 2024). Rata de alocare este estimată să se menţină apropiată de 100%. Raportând suma estimată să fie plătită în acest an acţionarilor la numărul de acţiuni ale companiei, reiese un dividend brut per acţiune de 8,93 lei, cu un randament de 7,5%.
Veniturile din exploatare în 2025 sunt estimate să crească cu 2,5% faţă de 2024, în principal ca urmare a creşterii cu 1% a cantităţii de energie care urmează să fie vândută în acest an şi a majorării cu 6% a preţului energiei. În acelaşi timp, cheltuielile din exploatare sunt prognozate să crească cu 14,8%, până la 6,1 miliarde de lei, pe fondul creşterii cu 17% a cheltuielilor cu salariaţii şi cu 26% a cheltuielilor cu impozitele şi taxele, având în vedere că din acest an se va introduce şi taxa pe construcţii speciale. Totodată, creşterea cheltuielilor vine şi din dezvoltarea segmentului de furnizare care presupune achiziţie de energie electrică din piaţă. Astfel, rezultatul din exploatare a fost estimat la 3,9 miliarde de lei (-11,8% vs 2024), în timp ce rezultatul net a fost prognozat cu 12,5% în scădere. Bugetul urmează să fie dezbătut şi votat de către acţionari în AGA din 10 aprilie.
• Hidroelectrica pe grafic - în declin
De la începutul anului şi până acum (YTD), acţiunile Hidroelectrica (H2O) au scăzut cu 1,9%, în timp ce în ultimele 12 luni acestea au coborât cu 5,8%. Hidro a rămas în urma pieţei principale, reprezentate de indicele BET, care în ultimele 12 luni a crescut cu 7,3%, în timp ce de la începutul anului şi până acum a crescut cu 4,2%. În acelaşi timp, indicele care reprezintă segmentul de energie de la BVB, BET-NG, a înregistrat o creştere anuală de 8,1%, şi o creştere YTD de 5%.
Acţiunile se află pe un trend descendent, începând cu al doilea trimestru din 2024, însă au fost susţinute în ultimele luni de nivelul de suport de la 118 lei. Printre posibilele motive ale scăderii continue a preţului pot fi rezultatele financiare mai slabe faţă de perioada 2022 - 2023 şi estimările în scădere ale companiei. Pe termen scurt, cel mai probabil scenariu este ca acţiunile H2O să se tranzacţioneze între nivelul de suport de la 118 lei şi nivelul de rezistenţă al trendului descendent.
• Opotunitati şi riscuri ale investiţiei în Hidroelectrica
Oportunităţi
- Poziţia de lider pe piaţă: Hidroelectrica este cel mai mare furnizor de servicii de sistem din România, care sunt necesare pentru operarea reţelelor de transport şi de distribuţie. În 2024, compania are şi cea mai mare cota de piaţă pe furnizarea energiei electrice către clienţii finali pe piaţa concurenţială.
- Avantaje competiţionale: Costurile mici de producţie oferă un avantaj unic. În anul 2023, Hidroelectrica a înregistrat o marjă a profitului net de peste 50%. Compania beneficiază şi de o capacitate mare de producţie, mult peste media din sectorul de generare a energiei verzi. Societatea are o putere netă de operare de aproape 6.400 MW.
- Termen lung: Durata mare de viaţă a facilităţilor de producţie, care este estimată în medie la 100 de ani, poate fi extinsă prin modernizări şi retehnologizări.
- Dividend: În 2024, societatea a aprobat un dividend cu un randament de circa 11%, în contextul în care rata de alocare a dividendelor este mereu apropiată de 100%. Randamentul dividendului estimat să fie plătit în 2025 este de 7,5%.
Riscuri
- Companie pe "Hold": Consensul analiştilor în privinţa acţiunilor H2O este de "Hold", preţul ţintă mediu fiind de 126,26 lei/acţiune în prezent, cu 5,6% mai mare faţă de preţul pieţei.
- Multipli mai mari decât piaţa: Faţă de companiile de pe segmentul de energie electrică de la BVB, Hidroelectrica are un P/E de 13, fiind peste media segmentului companiilor de energie electrică de la BVB, de x11,6.
- Costuri: Costul mediu de construcţie a unei hidrocentrale este de 1,9 milioane de euro per MW - mai mare decât în cazul instalaţiilor fotovoltaice, eoliene onshore sau termocentrale, ceea ce îngreunează proiectele de investiţii ale companiei.
- Termen lung: Riscul de decapitalizare a companiei prin acordarea unor dividende excesive. În ultimii cinci ani, rata de distribuţie medie a dividendelor fost de 132,6%.
Sursele menţionate de TradeVille în acest raport sunt: rapoarte Hidroelectrica, buget 2025, analiză Tradeville, tradingview.com, www.in.gov, esfccompany.com, FactSet, presă locală.
------------------
Investiţia în instrumente financiare presupune riscuri specifice; performanţele anterioare nu sunt un indicator fiabil al rezultatelor viitoare. Costurile de achiziţie şi fluctuaţiile valutei pot influenţa randamentul investiţiei. Cotaţiile afişate sunt cele de la sfârşitul zilei precedente de tranzacţionare.Lista potentialelor conflicte de interese, research-uri din ultimele 12 luni. Nu există instrument financiar fără risc.
1. La cata apa mai au in lacuri
(mesaj trimis de anonim în data de 18.03.2025, 07:56)
La cata apa mai au in lacuri, la anu, pe vremea asta, sunt pa-pa, la revedere, falimentu ii mananca...
Lucrurile au fost gandite.
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 18.03.2025, 08:05)
Mujicul asta habarnist are impresia ca sunt mai multe hidrocarburi decat apa:-)
1.2. Prostane ?? (răspuns la opinia nr. 1.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 18.03.2025, 11:31)
Prostane, daca au ftut apa din lacuri in mod intensiv si au livrat masiv, ieftin, catre Ucraina, ce profituri sa mai fie?
Plus ca au sume neincasate de la stat, uriase.. ma astept la insolventa cat mai rapid.
1.3. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.2)
(mesaj trimis de Vîjeu în data de 18.03.2025, 14:21)
scuze, întreb și eu: insolvența statului ?
H2O își încasează creanțele doar atunci când RRC:ul va distribuii dividende pentru prima oară
1.4. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 18.03.2025, 16:08)
Pentru cresterea apei in lacuri si implicit a profitului H2O propun renuntarea la postul de 3 zile doar cu apa.
Sa fie pace!
2. fără titlu
(mesaj trimis de prostul scolii în data de 18.03.2025, 09:09)
contractele de furnizare sunt problema,hidro ,in care am ceva actiuni,ar trebui sa fie o mina de aur,pt ca produce curent cand pretul e cel mai mare,dar daca dai moldovenilor si ucrainienilor ca asa te suna ursula,ramaicu s..a,pacat ca acele contracte sunt facute impotriva statului roman!
una e sa produci fotovoltaic ,cand lumea nu prea are nevoie si una e sa produci cand toata lume are nevoie,iar tu sa vinzi ca un prost la pret de zi!
se cacaie astia sa dea o hidrocentrala facuta de Ceausescu 98% de cativa ani,ba bani,ba privigetorile si ciocarliile,nu mai poate face nimeni asa ceva,nici macar sa le decolmateze nu se ocupa,cand agregatele ,daca nu sunt furate din albie,sunt o problema!
maine daca imi da in locatie Hidroelectrica,la cat de prost sunt,ii cresc profitul cu 20%,altii mai destepti,sigur il pot creste mai mult!
2.1. total de acord (răspuns la opinia nr. 2)
(mesaj trimis de ian în data de 18.03.2025, 11:38)
+
2.2. esti mai prost ca mos gerila (răspuns la opinia nr. 2)
(mesaj trimis de anonim în data de 18.03.2025, 12:46)
Hidroelectrica castiga cel mai mult pe piata de reglementare unde pretul mw ajunge peste 1.000 euro, au aparut CFD -urile merg pana la 62 de euro MW,pretul pe 2024 a fost in prima parte undeva la 70 de euro in medie
3. fără titlu
(mesaj trimis de Vîjeu în data de 18.03.2025, 09:20)
2023div 6,3mld. plătit în 2024
2024div 4,0mld. plătit în 2025
2025div 3,1mld. plătit în 2026
===
no acum, care-i prețu corect,
valorează H2O 120RON, sau 80RON ?
3.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 3)
(mesaj trimis de Vîjeu în data de 18.03.2025, 09:23)
am pus 80RON și nu 60RON (jumate) că am zis: să bag și devalorizarea RONului cu inflația din 2023 pînă-n 2026
3.2. din toata chestiunea (răspuns la opinia nr. 3)
(mesaj trimis de cristi în data de 18.03.2025, 09:34)
se vede de fapt cat de profesionisti sunt cei de la Franklin Templeton :-))
3.3. fără titlu (răspuns la opinia nr. 3.2)
(mesaj trimis de Vîjeu în data de 18.03.2025, 09:53)
vrei să zici: Fraklin Templeton tot și tot așteptau oportunitatea ca H2O să prindă o coacere a raportării (eng. cooking the books = să dea bine în bilanț deși corporația e strîmbă) și atunci s-au dezinvestit, dînd punga cu pietre fierbinți prostului mai mare [fonduri de pensie] (eng. the greater fool theory). Să nu uităm că prin 2012-2018 H2O era insolventă.
nu dețin H2O, dar voi cumpăra la 80RON (max 10.000RON).
3.4. fără titlu (răspuns la opinia nr. 3.1)
(mesaj trimis de idiotul în data de 18.03.2025, 10:19)
la cifrele actuale, pretul corect este de 101.5
3.5. fără titlu (răspuns la opinia nr. 3.3)
(mesaj trimis de Vîjeu în data de 18.03.2025, 10:22)
m-am răzgîndit, vreau să cumpăr (5000RON) la 115RON , îmi iau dividendul și le vînd la exdate
3.6. fără titlu (răspuns la opinia nr. 3.4)
(mesaj trimis de idiotul în data de 18.03.2025, 10:33)
si inca ceva: am vandut toata detinerea h20 la 121.6 si am cumparat FP ;)
3.7. fără titlu (răspuns la opinia nr. 3.6)
(mesaj trimis de Vîjeu în data de 18.03.2025, 10:48)
nu e bine cu FP, trebuia cumpărat AROBS !
3.8. idiotul (răspuns la opinia nr. 3.7)
(mesaj trimis de anonim în data de 18.03.2025, 11:11)
buna gluma cu AROBS
hai sa facem un pariu si sa vedem cine a avut dreptate
dar, cu conditia sa cumperi si tu AROBS azi ;)
3.9. fără titlu (răspuns la opinia nr. 3.8)
(mesaj trimis de Vîjeu în data de 18.03.2025, 11:47)
eu nu cumpăr AROBS
nu cumpăr nimik ce vine din Cluj ! sau se află-n Cluj !
nici praline de ciocolată, nici slănină, nici cîrnați
e ilegal de schump !
3.10. fără titlu (răspuns la opinia nr. 3.9)
(mesaj trimis de Vîjeu în data de 18.03.2025, 11:51)
nici TLV !
3.11. :))) (răspuns la opinia nr. 3.10)
(mesaj trimis de idiotul în data de 18.03.2025, 12:11)
aici, permite-mi sa te contrazic iar:
TLV nu este scump deloc, chiar e loc de crestere cu cel putin 10% in perioada imediat urmatoare ;)
3.12. fără titlu (răspuns la opinia nr. 3.11)
(mesaj trimis de jup în data de 18.03.2025, 12:28)
TLV ajunge lejer la 35 lei prin iulie.
3.13. către 3.11 și 3.12 (răspuns la opinia nr. 3.11)
(mesaj trimis de Vîjeu în data de 18.03.2025, 12:41)
programul TLV de răscumpărare din piață aflat în derulare ajută la aprecierea cotației
10%-30% pîină în iulie, e benefic, crește VUAN:ul EVER.
cu acțiuni din split TLV („acțiuni gratuite”) + dividend TLV de 5%, pînă la urmă, îmi dă și mie Doroș Afină un 10%-20%
3.14. DO (răspuns la opinia nr. 3.13)
(mesaj trimis de anonim în data de 18.03.2025, 12:45)
Doros da doar afinele
3.15. fără titlu (răspuns la opinia nr. 3.14)
(mesaj trimis de Vîjeu în data de 18.03.2025, 13:22)
cu TLV la 35RON (în caz ca ajunge)
atenție că din moment ce s-a făcut stock splitul, cotația TLV o ia la vale, precum în anul 2024. Pentru că un fond de pensie nu poate să fie investit mai mult de 5% intr-un singur emitent și e obligat să facă dumpuri. Dacă TLV ajunge la 35RON înainte de stocksplit, atunci vinde la 35RON.
Doroș îmi dă bani să cumpăr multe multe afine ! de nu a văzut tot Clujul cît de multe !
3.16. POCO (răspuns la opinia nr. 3.15)
(mesaj trimis de anonim în data de 18.03.2025, 13:33)
si de ce nu te duci cu afinele cele multe la Cluj ca sa le vinzi pe lei grei, din moment ce toate-s scumpe la Cluj
3.17. fără titlu (răspuns la opinia nr. 3.15)
(mesaj trimis de anonim în data de 18.03.2025, 17:53)
Si daca se duce la 35, de ce vinzi? La anul nu face din nou stocksplit?
3.18. către 3.17 (răspuns la opinia nr. 3.17)
(mesaj trimis de Vîjeu în data de 18.03.2025, 18:44)
nu dețin TLV. Mi se pare scumpă și riscant să cumpăr cu 29RON pentru că TLV va avea 2025 rezultat mai mic -20% decât 2024 deci cotație mai mică, un prim motiv. Precis va face stocksplit și atunci pensiile vor vinde și vinde și cotația va scădea, iată un al doilea motiv. Este o chestie din Cluj (motivul primordial, toate chestiile sunt supra-evaluate în Cluj).
Investitorii străini sunt precauți dat fiind ratingul de țară, și nu vor injecta capital. Așa că pe TLV rămîne retailul curajos + pensiile.
Mizez pe EVER, să valorifice ei stocksplitul TLV și să îmi dea și mie afinele. Prin EVER cumpăr TLV la juma de preț. Stau la pîndă și mă aștept la o scădere a cotației EVER pt. că ARS deține 40mil. acțiuni EVER pe care încearcă să le vîndă în termen de 4luni ca să facă rost de bani să îi dea înapoi, cui? tot lu' EVER.
3.19. fără titlu (răspuns la opinia nr. 3.18)
(mesaj trimis de anonim în data de 18.03.2025, 20:02)
dormi linistit!
oricat ai pompa tu pe aici, nu vom cumpara NEVER EVER EVER! ;)
si nu e vorba de cifre, ci de incredere!!!
stim cine e EVER!
3.20. fără titlu (răspuns la opinia nr. 3.19)
(mesaj trimis de Vîjeu în data de 18.03.2025, 20:53)
atunci de ce doriți să vă cumpărați în TLV (și o faceți la dublă plată)
Aceleași persoane, și la EVER și la TLV !
poate dacă sînteți din Cluj, posibil, ălora totdeauna le place să plătească la dublă plată
4. Greu la deal cu boii mici
(mesaj trimis de GALEATA CU APA în data de 18.03.2025, 20:51)
Se tot bat unii cu caramida in piept ca H2O este de cumparat la 100, la 80 sau la 60 de lei.
Daca nu stiati, Maria Sa Holograma Universala a.k.a. Georgescu v-a informat ca H2O e informatie.
Asa ca puneti mana si accesati informatia: indiferent de cotatie, apa din cer va cadea tot mai putina, reparatiile si modernizarile tot mai scumpe, fratia hotilor care sug sangele statului roman tot mai trainica.
Acum, ca v-am dat informatia mura in gura, beti un pahar cu apa si ganditi putin.
4.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 4)
(mesaj trimis de Vîjeu în data de 18.03.2025, 20:59)
dar fondurile de pensie, adică pensia neamului, băgată în H2O la preț de 130RON, oare s-a evaporat (pensia evaporată) ?