COTAŢIA BVB, ÎN TOPUL CREŞTERILOR Brokerii: Listarea "Fondului Proprietatea" scumpeşte acţiunile BVB

Elena Voinea
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 17 ianuarie 2011

Brokerii: Listarea "Fondului Proprietatea" scumpeşte acţiunile BVB

Acţiunile Bursei de Valori Bucureşti s-au scumpit cu 23,6%, de la începutul lunii decembrie a anului trecut, ajungând la 45 lei/unitate, la finalul şedinţei de vineri, aprecierea fiind printre cele mai mari de pe piaţă.

Brokerii sunt de părere că interesul pentru acţiunile BVB a crescut în raport cu aşteptările privind listarea "Fondului Proprietatea", programată pentru 25 ianuarie.

Răzvan Paşol, preşedintele "Intercapital Invest", este de părere că motivele care au determinat investitorii să cumpere acţiuni BVB sunt creşterea lichidităţii, listarea Fondului Proprietatea şi, în general, creşterea pieţei. Domnia sa apreciază că investitorii, atât cei individuali, cât şi cei instituţionali, vor fi interesaţi în continuare de cumpărarea acţiunilor BVB. În opinia lui, listarea Fondului Proprietatea va fi determinantă pentru evoluţia acţiunilor BVB în acest an.

Florin Ilie, director piaţa de capital ING Bank, este de părere că evoluţia acţiunilor BVB în acest an va fi legată de volumul valoric în lei, tranzacţionat pe piaţă.

Chiar dacă acţiunile BVB au înregistrat o creştere importantă de la începutul lunii decembrie din 2010, Nicolae Gherguş, directorul general al "Confident Invest", constată că în trimestrul al patrulea din 2010, BVB a avut venituri slabe. "Pe termen mediu, în prima jumătate a acestui an, acţiunile BVB vor putea înregistra o evoluţie pozitivă, dacă va exista o creştere a lichidităţii pe piaţă", a mai precizat Nicolae Gherghuş.

Florin Cătinaş, trader WBS Româ-nia, constată că au existat trei motive care au susţinut creşterea acţiunilor BVB: "Trendul ascendent global, aşteptarea unor rulaje mult crescute la BVB după data de 25 ianuarie, după listarea Fondului Proprietatea (implicit vor creşte veniturile BVB din comisioanele încasate) şi posibilele acumulări de acţiuni, din partea investitorilor interesaţi de acţiunile BVB".

Florin Cătinaş a declarat, cu privire la factorii care vor influenţa evoluţia cotaţiei BVB, în acest an: "Factorul cel mai apropiat ca timp va fi rulajul care se va realiza efectiv cu acţiunile FP. Probabil că în primele 2-3 săptămâni se vor confirma/infirma aşteptările legate de interesul marilor investitori faţă de FP. La rândul lor, zvonurile şi eventualele discuţii pe tema fuziunii cu Sibex vor influenţa şi ele preţul acţiunilor BVB. Evoluţia de ansamblu a bursei, în funcţie de volumele rulate pe toată piaţa şi de trendul ei, vor completa alura graficului în acest an".

Răzvan Paşol: "Există posibilitatea preluării BVB de către o bursă străină"

"În contextul tendinţei de consolidare a pieţelor bursiere, există posibilitatea preluării BVB de către una din marile burse din străinătate", este de părere Răzvan Paşol.

Înainte ca bursa bucureşteană să devină tentantă pentru bursele externe, însă, trebuie rezolvate problemele din interior, consideră Mihai Chişu. "În momentul în care bursa va deveni calitativă realmente, de abia atunci va putea fi cumpărată", a mai adăugat domnia sa.

Nicolae Gherguş ne-a spus că limitarea drepturilor de vot la 5% din capitalul social, impusă prin lege în cazul operatorilor bursieri, reprezintă o piedică în achiziţionarea bursei din Bucureşti.

Bursa de Valori Bucureşti a înregistrat în primele nouă luni din 2010 un profit net de 6,17 milioane de lei, cu 5,3% mai mic decât în perioada similară a anului precedent. Cifra de afaceri a BVB a avansat cu 23,7% la 11 milioane de lei, în intervalul menţionat, datorită creşterii veniturilor din tarifele aplicate tranzacţiilor cu acţiuni, din vânzarea informaţiilor bursiere, din tarife percepute emitenţilor şi participanţilor la sistemul de tranzacţionare precum şi din serviciile informatice.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. daca pretul FP nu ajunge in prima luna la 1 ron/actiune, listarea inseamna un mare esec pentru fostii proprietari, acestia suferind pierderi insemnate fata de cei ce au optat pentru despagubirea in numerar. Ar trebui sa ceara diferenta. Dar si pentru stat, confruntat cu dovada ca proiectul sau de despagubire propus de guvernarea liberala a fost de fapt doar o formula mioritica de imbogatire a amicilor transpartinici.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

13 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9737
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4826
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2884
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8899
Gram de aur (XAU)Gram de aur370.5328

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb