Cotaţia "Oltchim" a săltat, din nou, cu 15%

ŞTEFANIA CIOCÎRLAN
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 12 mai 2011

Cotaţia "Oltchim" a săltat, din nou, cu 15%

Mihai Chişu, "IFB Finwest": "Este mâna unor investitori care ştiu ce fac"

Intrarea companiei în lichidare, menţionată ca posibilitate în draft-ul Scrisorii de Intenţie către FMI

Acţiunile "Oltchim" s-au apreciat, ieri, fulgerător, cu 15%, în primele ore de la deschiderea şedinţei de tranzacţionare, spre suprinderea unor investitori şi brokeri, în condiţiile în care draft-ul Scrisorii de Intenţie către FMI publicat, ieri, menţiona posibilitatea ca societatea să intre în lichidare dacă nu va fi privatizată cu succes până la finele acestui an. Anterior, Guvernul anunţase că "Oltchim" ar putea fi lansat la privatizare în a doua parte a anului viitor, decalarea cu aproape jumătate de an a termenului de vânzare riscând să pară nerealistă.

Mihai Chişu, broker la "IFB Finwest", consideră că aprecierea cu 15% a cotaţiei OLT înregistrată, ieri, a venit ca urmare a tranzacţiilor unui număr relativ restrâns de investitori care au procedat în mod similar şi în alte ocazii de la începutul anului. Domnia sa ne-a declarat: "Ceea ce se întâmplă la Oltchim scapă investitorului obişnuit. Consider că este mâna unor investitori care ştiu ce fac, aprecierea nu a venit în contextul unei mişcări de piaţă. Ori unii cred cu mai multă tărie că privatizarea companiei va aduce beneficii importante pentru deţinătorii de acţiuni, ori au fost influenţaţi de nota de optimism determinată de paşii mici, dar hotărâţi, pe care combinatul i-a făcut în ultima vreme pentru repornirea şi funcţionarea integrată cu petrochimia de la Arpechim".

Conducerea "Oltchim" a anunţat, marţi seară, că societatea a achiziţionat instalaţia de producţie oxigen-azot şi terenul aferent acesteia de pe platforma petrochimică de la Arpechim Piteşti, pentru 1,6 milioane lei.

Constantin Roibu, directorul general al combinatului, a declarat, că achiziţia instalaţiei face parte din procesul de integrare a Oltchim cu petrochimia de pe platforma de la Piteşti.

Repornirea diviziei de petrochimie de la Arpechim este programată pentru luna iunie, însă Constantin Roibu a precizat, recent, că cel mai probabil doar unele instalaţii vor fi repornite, pentru început.

Potrivit draft-ului Scrisorii de Intenţie către FMI, Guvernul va propune, în câteva luni, o soluţie pentru datoriile semnificative ale "Oltchim", urmând să numească un consultant legal pentru privatizarea companiei către un investitor strategic până la finele lunii iunie şi o bancă de investiţii pentru privatizare până la finele lunii septembrie. Dacă privatizarea nu are succes până la sfârşitul acestui an, compania va intra în lichidare, se arată în documentul citat.

Constantin Roibu, directorul general al "Oltchim", a salutat decizia Guvernului să menţină societatea pe lista de privatizare şi şi-a exprimat speranţa că viitoarea conducere va ţine cont de importanţa strategică a combinatului pe piaţa produselor petrochimice.

Compania a anunţat, săptămâna trecută, că şi-a redus semnificativ pierderile de la 52,8 milioane de lei, cât a raportat în perioada similară a anului trecut, la 2,64 milioane de lei, ajungând să lucreze la 40-45% din capacitate, faţă de 20%, în primul trimestru din 2010.

Acţiunile "Oltchim" s-au apreciat cu circa 150%, în ultimele cinci luni, fiind cel mai bun plasament de la începutul anului.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. Pe astia ii vineaza de mult austriecii, ca sa ii vinda la chinezi. Sub paravanul PKK.E atit de simplu. Acuma nici nea Roibu nu e usa de biserica, sa fim intelesi...

    E clar ca totul e speculativ.

    Cine vrea sa cumpere in ideea privatizarii, cumpara incet, fara sa ridice cotatia. 

    Mai mult, sa ridici cotatia inca de la deschidere, e un semn in plus ca e o gasca de speculanti pe aceasta actiune. 

    Ar trebui ca CNVM sa se AUTOSESIZEZE si sa vada ce si cum. 

    La fel, si in cazul societatilor care cresc/scad cu zeci/sute de % pe volum de ...o singura actiune!

    Nu in ultima instanta, CNVM sa dea drumul la amenzi aplicate celor care nu fac OPP. A se vedea cazul SCTB, clasic! 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb