Credit Zone, divizia locală de brokeraj bancar a grupului polonez Geting Holding, a intermediat 169 de credite pentru persoane fizice în primul semestru al anului curent, în valoare de aproape 7 milioane de euro, cu 17,45% mai puţin decât în aceeaşi perioadă din 2008, când au fost contabilizate 96 de credite, a declarat, pentru ziarul Bursa, Cristian Motca, directorul general al companiei.
Din cele 169 de credite retail intermediate în primele şase luni ale anului în curs, 127 sunt ipotecare şi se ridică la suma de 6.651.418 euro. În aceeaşi perioadă din 2008, toate creditele mijlocite de Credit Zone, specializată în împrumuturi ipotecare, imobiliare şi refinanţări pentru persoane fizice, au fost ipotecare, valoarea acestora fiind de 6.651.418 de euro.
Deşi numărul dosarelor pentru credite ipotecare a înregistrat o creştere în primul semestru din 2009 comparativ cu 2008, valoarea acestora a scăzut cu 20,9 % în acest an.
Directorul Credit Zone ne-a explicat: "De remarcat că anul trecut se intermedia şi creditul punte, cu o pondere de aproximativ 20% în volumul total al creditelor ipotecare intermediate în semestrul I 2008. Se observă o diminuare a valorii medii per credit, de la aproximativ 81.000 de euro în 2008, la 52.000 de euro în 2009, deci mai puţin cu 36%, odată cu creşterea numărului de contracte de credit în 2009, mai mare cu 32%".
În prezent, compania colaborează doar cu două bănci pentru programul Prima Casă, Credit Zone fiind axată pe intermedierea de credite ipotecare clasice.
Despre programul Prima Casă, Cristian Motca spune că " a devenit o simplă alegorie populistă". Domnia sa a opinat: "Iniţial bun în contextul în care ar fi reuşit, într-adevăr, să relanseze construcţiile de locuinţe, acest program are lacune în fundamentarea normelor de aplicare, este incoerent şi nu dovedeşte transparenţă în comunicarea către piaţă".
Acest program nu-i va ajuta prea mult pe brokerii de credite, continuă domnia sa, întrucât, prin condiţiile impuse băncilor, produsul nu are o marjă de profit suficientă pentru a suporta şi comisioanele intermediarilor.
Dintr-o analiză realizată de Credit Zone reiese că există o diferenţă de aproximativ 100 de euro la rata lunară între un credit ipotecar clasic şi altul acordat prin programul Prima Casă. Diferenţa, în favoarea creditului prin Prima Casă, poate fi un avantaj competitiv semnificativ, însă nu trebuie omisă interdicţia de a avea în posesie alte proprietăţi şi de a fi contractat alte credite ipotecare, se arată în analiza comparativă. În plus, prin programul Prima Casă există o limitare a sumei acordate, astfel că suma maximă accesată nu poate folosi decât achiziţiei unui apartament cu maximum două camere. Potrivit studiului, la toate acestea se adaugă procedurile complexe şi birocratice de aprobare şi acordare, "ce reconsideră poziţionarea în piaţă a acestui tip de produs către o categorie specifică de potenţiali clienţi, transformându-l într-un program social, nu într-unul de relansare a creditării sau relansare economică".
Urmare a lansării acestui program, preţul locuinţelor de 1-2 camere de pe piaţa secundară, pentru care cei de la Credit Zone estimează o cerere de 75%, a crescut în medie cu 5%, "acest lucru diminuând indirect diferenţele de rată lunară dintre creditul ipotecar clasic şi cel acordat prin Prima Casă".
Referitor la piaţa creditelor bancare în 2009, directorul Credit Zone ne-a declarat că sunt slabe perspective de schimbări favorabile, în actualul context legislativ şi fiscal, ţinând cont de "profesionalismul guvernului actual şi de perspectiva unor alegeri prezidenţiale de tipul "panem et circenses".