Creditorii "băncii rele" din Austria vor pierde cel puţin 50% din valoarea expunerilor

CĂLIN RECHEA
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 16 aprilie 2015

Creditorii "băncii rele" din Austria vor pierde cel puţin 50% din valoarea expunerilor
CĂLIN RECHEA

Banca Centrală Europeană a transmis băncilor cu expunere faţă de Heta Asset Resolution (HAR) recomandarea de a şterge cel puţin 50% din valoarea creditelor acordate instituţiei.

HAR este "banca rea" creată de statul austriac anul trecut pentru preluarea creditelor neperformante ale băncii Hypo Alpe-Adria, care a fost naţionalizată în 2009.

La sfârşitul lunii octombrie 2014, activele totale ale Heta erau estimate la 18 miliarde de euro, dar un audit independent a descoperit că acestea au fost semnificativ supraevaluate, iar banca se confruntă cu un deficit de capital de aproape 8 miliarde de euro.

În urma auditului, Autoritatea de Supervizare Financiară din Austria (FMA) şi Ministerul de Finanţe au anunţat că acest deficit nu mai poate fi acoperit de stat, iar FMA a impus un moratoriu asupra plăţii datoriilor HAR până la 31 mai 2016.

Decizia autorităţilor de la Viena, de a suspenda plata datoriilor Heta, a determinat Banca Centrală Europeană să ceară tuturor băncilor din zona euro raportarea detaliată a expunerilor faţă de Austria, conform unei ştiri Reuters de la sfârşitul lunii trecute.

"Credibilitatea Austriei este pusă sub semnul întrebării la nivelul sistemului bancar european, pe fondul deciziei de aplicare a unui haircut creditorilor Hypo Alpe-Adria, în condiţiile în care piaţa a pornit mereu de la ipoteza susţinerii necondiţionate din partea statului", scria atunci agenţia de ştiri.

Acum nu mai există niciun semn de întrebare privind credibilitatea garanţiilor acordate de autorităţile din Austria. Ea nu mai există.

Haircut-ul de 50% se va aplica pentru datoriile HAR garantate de landul Carinthia, după cum scrie Reuters, care a preluat ştirea din cotidianul german Handelsblatt. Valoarea totală a garanţiilor acordate de landul Carinthia pentru datoriile Heta depăşeşte 10 miliarde de euro.

În cazul creditelor negarantate şi a obligaţiunilor subordonate emise de Heta, pierderile vor fi de cel puţin 95%, conform recomandărilor BCE, ai cărei oficiali nu au dorit să comenteze ştirea.

Ştergerea datoriilor Heta va afecta mai ales băncile şi societăţile de asigurări din Germania, care au o expunere totală de 7,1 miliarde de euro faţă de banca rea din Austria, după cum arată datele de la Bundesbank, preluate de Reuters.

Înainte de apariţia ştirii referitoare la recomandările BCE, Bloomberg a scris despre o acţiune similară a Bundesbank, banca centrală a Germaniei. Instituţia a comunicat băncilor comerciale că trebuie să se aştepte la pierderi de cel puţin 50% în ceea ce priveşte expunerile faţă de Heta.

Andreas Dombret, membru al conducerii executive a Bundesbank şi membru al consiliului director al SSM (Single Supervisory Mechanism, Mecanismul Unic de Supraveghere) din cadrul BCE a declarat că "este recomandată constituirea unor provizioane de cel puţin 50% pentru pierderile potenţiale".

Băncile germane au constituit provizioane doar pentru o treime din valoarea obligaţiunilor emise de Heta în 2014, iar aplicarea recomandărilor BCE va determina contabilizarea unor pierderi suplimentare în prima jumătate a acestui an, după cum scrie publicaţia online Deutsche Wirtschafts Nachrichten.

În cazul în care haircut-ul aplicat va fi mai mic decât cel recomandat de BCE, băncile vor trebui să motiveze decizia în scris.

Dintre băncile germane, Bayerische Landesbank are cea mai mare expunere faţă de Heta, de circa 2,4 miliarde de euro, iar pe listă se mai află Commerzbank, Deutsche Pfandbriefbank, NordLB şi o subsidiară a Dexia. Düsseldorfer Hypothekenbank (DuesselHyp), specializată în acordarea creditelor imobiliare, a fost deja preluată de Fondul de Protecţie a Depozitelor, administrat de Asociaţia Băncilor din Germania (BdB), ca urmare a unei expuneri de 348 de milioane de euro faţă de HAR.

Acceptarea de către Bundesbank a unor pierderi ale băncilor locale, pentru expuneri externe garantate de alt stat din zona euro, intră în contradicţie directă cu declaraţiile recente ale autorităţilor politice (vezi articolul "Germania exercită presiuni asupra Austriei pentru onorarea garanţiilor bancare", BURSA, 27.03.2015) şi poate deschide calea pentru o instabilitate financiară fără precedent în Europa.

Deoarece neonorarea integrală a obligaţiilor de plată de către o ţară, care îşi permite acest lucru, a devenit permisibilă, spre deosebire de cazul Greciei, unde incapacitatea de plată este evidentă, BCE şi Bundesbank arată că reglementările adoptate după negocieri îndelungate nu au nicio valoare, iar arbitrariul a devenit un etalon al "standardelor europene".

Cum vor fi aplicate şi cât timp vor mai fi acceptate aceste "standarde" se va vedea nu peste mult timp, după falimentul suveran al Greciei.

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8074
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2778
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8878
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.3419

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb