Acţiunile Flamingo Internaţional (FLA) ar putea reveni la tranzacţionare pe Bursa de la Bucureşti la sfârşitul lunii februarie, după ce Instanţa a stabilit ca prima adunare generală a creditorilor să se des-făşoare în 25 februarie, şedinţă în care ar putea fi aprobat planul de restructurare.
Potrivit certificatelor emise de Tribunalul Bucureşti care atestă intrarea în insolvenţă a Flamingo International, prima şedinţă a adunării generale a creditorilor se va des-făşura în 25 februarie, în timp ce în cazul Flanco este programată în 5 aprilie, iar creditori Flamingo Computers se vor întâlni în 22 martie.
"Legea spune că din acest moment se suspendă tranzacţionarea până se aprobă planul de reorganizare şi abia atunci vom putea relua tranzacţiile cu acţiuni Flamingo", a explicat Anca Dumitru, directorul general al Bursei de Valori Bucureşti, citată de NewsIn.
Tribunalul Bucureşti a admis, luni, cererea de intrare în insolvenţă a Flamingo Internaţional, după ce, vineri, subsidiara Flanco primise acordul pentru deschiderea aceleiaşi proceduri, putând astfel începe reorganizarea judiciară sub protecţia împotriva creditorilor.
Astfel, potrivit deciziei Instanţei, băncile la care Flamingo are bani în conturi nu pot dispune de aceştia fără un ordin al judecătorului sindic sau al administratorului judiciar. Totodată, Tribunalul Bucureşti a stabilit ca termenul limită pentru înregistrarea cererilor de admitere a creanţelor asupra averii companiei să fie în 8 februarie, urmând ca verificarea acestor creanţe să se facă până în 22 februarie.
În cazul Flamingo International, administratorul judiciar este societatea RVA Insolvency Specialists, în timp ce pentru Flanco reorganizarea se va face sub administrarea Casei de Insolvenţă Transilvania. La Flamingo Computers, Instanţa a desemnat ca administrator firma Rovigo SPRL.
Săptămâna trecută, ING Bank a început executarea silită a stocurilor deţinute de Flamingo, deoarece compania nu a respectat termenii unei înţelegeri încheiate în noiembrie, privind restructurarea unui credit acordat în 2001, încălcând în mod repetat angajamentele contractului.
Astfel, banca a anuţat că s-a văzut nevoită să execute silit mai multe companii din grupul Flamingo, printre care Flamingo International SA, Flamingo Computers SA, Flanco International SRL şi Flamingo Distribution Center SRL.
O dată cu începerea executării silite, Flamingo Internaţional ceruse instanţei iniţierea procedurii de insolvenţă în cazul firmei Flanco International SRL, pentru protejarea de creditori.
Compania a derulat pe parcursul anului 2009 un amplu program de reorganizare, în scopul de a revitaliza activitatea şi a depăşi momentul de criză. Potrivit companiei, prima etapă a programului a fost aplicată în prima jumătate a anului, prin reducerea costurilor operaţionale.
Într-o a doua etapă a reorganizării, Flamingo urmăreşte diminuarea datoriilor către bănci şi furnizori, întrucât resursele financiare ale companiei sunt insuficiente pentru a putea acoperi nivelul actual de datorii.
Retailerul de produse electronice Flamingo International şi-a adâncit puternic pierderile în primele nouă luni din acest an, la 35,37 milioane lei (8,34 milioane euro), faţă de cele din intervalul ianuarie-septembrie 2008, când compania raportase o pierdere de 3,68 milioane lei.
Cifra de afaceri a Flamingo a ajuns la 541,29 milioane lei (128 milioane euro), în primele nouă luni din 2009, cu 26% mai mică decât cea raportată în aceeaşi perioada din 2008, de 728,34 milioane lei.
Cel mai mare acţionar al Flamingo este Dragoş Cincă, cu o deţinere de 25,2% din capital, în vreme ce omul de afaceri Dan Adamescu deţine prin intermediul firmelor Nova Trade şi Astra 17,54% din acţiuni. De asemenea, Alexandru Ion Ţiriac controlează 5,12% din capital, iar Flanco Holding are sub 5% din acţiunile companiei.
În urmă cu două luni, fondul de investiţii QVT şi-a vândut aproape în întregime participaţia de 22% firmei Midfair Management Services, care are sediul în magazinul Unirea, deţinut de familia Adamescu.
Flamingo Internaţional (FLA) are un capital social de 77,91 milioane lei, divizat în 779,05 milioane acţiuni cu o valoare nominală de 0,10 lei şi o valoare de piaţă de 14,41 milioane lei, potrivit cotaţiei de 0,0185 lei, stabilită în şedinţa bursieră din 14 decembrie.