Creşterea acţiunilor "Azomureş" a şocat piaţa

Andreea Negru
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 30 august 2005

Acţiunile "Azomureş" Tîrgu Mureş au surprins prin evoluţie în cursul zilei de ieri. Cotaţia a înregistrat o creştere semnificativă încă de la deschidere. Brokerii au constatat că, în timp ce principalii emitenţi listaţi la cota Bursei înregistrau scăderi, cotaţia titlurilor producătorului de îngrăşăminte "Azomureş" creştea în mod constant. Lichiditatea a fost redusă, volumul tranzacţionat fiind cu puţin pes-te 333.000 titluri, în sumă de 65.679 RON. Preţul de închidere al şedinţei a fost de 0,2070 RON/acţiune, acesta fiind maximul zilei. Cotaţia a crescut spre final pînă la limita maximă admisă de Bursa de Valori Bucureşti, respectiv cu 15% faţă de nivelul de vineri.

Brokerii au caracterizat evoluţia preţului titlurilor "Azomureş" ca fiind una atipică în contextul actual al tendinţei descendente a pieţei de capital.

Doru Cionca, director de tranzacţionare al "Romcapital" Timişoara, ne-a declarat: "Negocierile dintre sindicate şi patronat în legătutră cu mărirea salarială continuă, fapt care, probabil, a influenţat în mod favorabil investitorii. Sindicatul s-a arătat deschis la discuţii cu reprezentanţii companiei, iar AVAS face în continuare presiuni în calitate de acţionar minoritar al < Azomureş > şi sprijină găsirea unei soluţii la disputele care s-au declanşat în interiorul societăţii".

Aceste elemente favorabile, respectiv posibilitatea crescută să se ajungă la o înţelegere a sindicatelor cu patronatul şi eventuala reluare a activităţii au impulsionat investitorii în cadrul şedinţei bursiere de ieri, conducînd la creşterea importantă a cursului. Brokerii sînt de părere că închiderea porţilor companiei reprezintă o soluţie păguboasă pentru ambele părţi implicate. Indicatorii economici ai "Azomureş" sînt favorabili, iar rezultatele economice raportate pentru primele şase luni în creştere. Din aceste motive AVAS se opune încetării activităţii combinatului prin toate mijloacele legale.

Acţionarul majoritar "Transworld Fertilizers Holding" a decis recent să procedeze la încetarea producţiei companiei pe o perioadă nedeterminată şi la concedierea colectivă a angajaţilor începînd cu 24 august. Dicuţiile dintre sindicate şi patronat pe această temă continuă.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb