• Germania şi Franţa au evoluţii pozitive datorită cererii interne
• PIB-ul Olandei şi Portugaliei, în declin
Creşterea economiei uni-unii monetare nu a reuşit să accelereze în trimes-trul al treilea din 2011, în condiţiile în care mai multe state din regiune sunt ameninţate de recesiune, pe fondul adâncirii crizei datoriilor.
Produsul Intern Brut (PIB) al zonei euro a crescut cu 0,2% în perioada iulie - septembrie 2011, comparativ cu trimestrul al doilea, când avansul a fost tot de 0,2%, anunţă Biroul de Statistică al UE (Eurostat). Expansiunea este conformă aşteptărilor economiştilor.
În ritm anual, creşterea economiei celor 17 ţări din zona euro a fost de 1,4% în trimestrul al treilea.
Pentru întreaga Uniune Europeană, creşterea economică a fost aceeaşi: 0,2% în ritm trimestrial, respectiv 1,4% în ritm anual.
În cele trei luni încheiate în septembrie, economia Germaniei - cea mai mare din Europa, a crescut cu 0,5%, iar cea a Franţei - a doua de pe continent, cu 0,4%. În trimestrul anterior, PIB-ul Germaniei înregistrase un avans de 0,3%, iar cel francez scăzuse cu 0,1%. Evoluţia pozitivă din cele două ţări a avut la bază cererea internă.
În perioada analizată, economia Spaniei şi cea a Belgiei au stagnat, iar PIB-ul Olandei (-0,3%) şi cel al Portugaliei (-0,4%) au scăzut.
Analiştii sunt de părere că economia zonei euro riscă să intre în recesiune în trimestrul curent.
Săptămâna trecută, Comisia Europeană şi-a redus estimările privind creşterea economiei zonei euro în 2012: 0,5%, după un avans de 1,5% în 2011. Anterior, autorităţile de la Bruxelles preconizau o creştere economică de 1,6% în 2012, respectiv de 1,8% în acest an.
• Încrederea investitorilor germani, la nivelul minim al ultimilor trei ani
Deşi economia germană a crescut în trimestrul al treilea, încrederea investitorilor a scăzut până la nivelul minim al ultimilor trei ani în noiembrie, pe fondul temerilor legate de consecinţele crizei datoriilor.
Indicele ZEW măsurat de Centrul pentru Cercetare Economică Europeană din Mannheim a scăzut la -55,2 puncte, de la -48,3 în octombrie. Nivelul este cel mai redus din octombrie 2008 până în prezent.
Analiştii estimau scăderea indicelui ZEW până la -52,5 puncte.