Creşterea impozitului scoate la iveală dubla zeciuială asupra obligaţiunilor

ANDREEA NEGRU
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 3 mai 2005

Creşterea impozitului aplicat cîştigurilor de capital scoate la lumină dubla impozitare a cîştigurilor din obligaţiuni. Situaţia exista şi pînă acum, însă actorii pieţei şi investitorii nu au părut deranjaţi cît timp statul le-a luat doar 1% din cîştiguri. Creş-terea de zece ori a impozitului îi pune, acum, pe gînduri pe investitori.

Obligaţiunile sînt generatoare de dobînzi, care la rîndul lor se impozitează. Impozitul pe dobîndă se modifică de la 1% la 10% începînd cu data de 1 iunie. Totodată cîştigul rezultat din tranzacţionarea obligaţiunilor pe pia-ţa de capital este impozitat cu 10% începînd cu aceeaşi da-tă. De unde rezultă că statul încasează banii cu două mîini.

Obligaţiunile transferate pe pia-ţa de capital cuprind pe lîngă principal şi dobînzile aferente acumulate de la lansarea emisiunii pînă la momentul respectiv al transferului. Dar dobînzile astfel calculate sînt componente ale valorii obligaţiunii şi au fost impozitate anterior prin aplicarea impozitului pe dobîndă, iar o nouă impozitare nu reprezintă altceva decît o dublă impunere economică, care nu este reglementată în noul cod fis-cal. Legea prevede că odată impozitat un venit, nu se mai impozitează a doua oară.

Vicepreşedintele Bursei de Valori Bucureşti, Septimiu Stoica, ne-a declarat: "Acest fapt, care se întîmplå în realitate, este din punctul meu de vedere o neglijenţå sau o scåpare a legiuitorului. Problema aceasta este moştenitå de la vechea guvernare, numai cå atunci cînd se aplica 1% impozit nu era o dramå, înså cînd se va trece la noua grilå de impozitare va fi o adevåratå tragedie". Domnia sa este de pårere cå dacå tot se rectificå noul cod fiscal, atunci este momentul så fie avut în vedere şi acest aspect care cu siguranţå va crea probleme mai tîrziu. ïn acest sens, Bursa de Valori Bucureşti a sesizat Ministerul Finanţelor cerînd acestuia så renunţe la impozitarea cîştigurilor de capital pentru titlurile purtåtoare de dobîndå, deoarece acestea sînt impozitate distinct chiar pe dobîndå. Comisia Naţionalå a Valorilor Mobiliare trebuia så sesizeze organele de specialitate în legåturå cu scåparea referitoare la dubla impozitare a cîştigului din obligaţiuni, înså se pare cå doar Bursa a trecut la acţiune.

În prezent, la Bursa de Valori Bucureşti sînt listate pentru tranzacţionare 19 obligaţiuni emise de municipalitåţi şi obligaţiuni emise de Banca Românå de Dezvoltare la categoria listate. Din categoria nelistate fac parte obligaţiuni ale båncilor "Raiffeisen" şi "Finansbank" cît şi cele ale "TBI Leasing", respectiv "BCR Leasing". ïn luna martie a fost transferat într-un numår de 44 de tranzacţii un volum de 15.541 obligaţiuni. Valoarea totalå a transferurilor perfectate cu obligaţiuni luna trecutå a fost de peste 143,83 miliarde lei. Cele mai tranzacţionate au fost obligaţiunile "Finansbank", urmate de cele "Raiffeisen" şi BRD.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb