Storia, platforma de imobiliare lansată de OLX, a realizat o analizăîn urma căreia s-a constatat că în martie 2025, preţurile medii ale apartamentelor din ţara noastră au înregistrat o creştere semnificativă de 12% faţă de aceeaşi lună a anului precedent, potrvit unui comunicat emis redacţiei, care afirmă următoarele.
Aceste majorări ale preţurilor se resimt la nivel naţional, cu diferenţe considerabile în funcţie de oraş şi tipul de apartament, diferenţele ajungând până la 32.700 de euro pentru un singur apartament.
Cluj-Napoca şi Braşov se află în topul oraşelor cu cele mai ridicate preţuri pe metru pătrat pentru apartamentele noi şi vechi. În Cluj-Napoca, de exemplu, preţul mediu al unui apartament a crescut cu 16% faţă de martie 2024, ajungând la 3.087 euro/mp, iar apartamentele noi se vând cu aproximativ 3.100 euro/mp. Un apartament cu trei camere în Cluj-Napoca a ajuns la un preţ mediu de 231.525 euro, cu o diferenţă de 32.700 de euro faţă de anul trecut.
Pe piaţa din Bucureşti, preţul mediu pentru un metru pătrat a ajuns la 1.963 de euro, înregistrând o creştere de 9% faţă de martie 2024. Creşterile de preţ pentru apartamentele vechi au fost deosebit de semnificative, cu un plus de 21% faţă de anul trecut. De exemplu, o garsonieră în Bucureşti a ajuns la 78.520 euro, cu 6.560 de euro mai mult decât în 2024.
Alte oraşe mari din ţară, precum Iaşi, Timişoara, Braşov, Sibiu, Constanţa şi Oradea, au înregistrat, de asemenea, creşteri semnificative ale preţurilor. De exemplu, în Iaşi, preţul mediu pe metru pătrat a fost de 1.810 euro, înregistrând o creştere de 16%, iar în Timişoara, preţul mediu a ajuns la 1.781 euro/mp, cu un avans de 15% faţă de anul trecut.
Aceste majorări sunt reflectate şi în activitatea tranzacţională, care a crescut cu 22% comparativ cu anul trecut, în ciuda unei uşoare scăderi faţă de luna februarie 2025. De asemenea, în februarie 2025, Bucureştiul a înregistrat un avans de 3% faţă de luna precedentă în ceea ce priveşte numărul de tranzacţii imobiliare.
"În luna martie, Cluj-Napoca şi Braşov se regăsesc în topul oraşelor cu cele mai ridicate preţuri pe metru pătrat atât pentru apartamentele noi, cât şi pentru cele vechi, reflectând o cerere constantă şi un interes crescut pentru aceste pieţe. Pe segmentul apartamentelor noi, Constanţa ocupă poziţia a treia în clasament, în timp ce, pe piaţa locuinţelor vechi, Bucureştiul se situează pe locul al treilea, confirmând tendinţele de preţ din marile centre urbane. În acelaşi timp, conform celor mai recente date ale Agenţiei Naţionale de Cadastru şi Publicitate Imobiliară (ANCPI), în luna februarie Bucureştiul a revenit pe creştere în ceea ce priveşte activitatea tranzacţională, cu peste 4.300 de vânzări de imobile, înregistrând un avans de 3% faţă de luna precedentă", a menţionat Monica Dudău, Head of Marketing Real Estate Europe OLX Group, conform sursei.
Aceste date arată că piaţa imobiliară din ţara noastră rămâne activă şi în expansiune, în ciuda creşterilor de preţ semnificative, şi confirmă tendinţele de preţ din oraşele mari. Aceste informaţii vin ca parte a iniţiativei "Drumul inteligent spre acasă" a Storia, care îşi propune să ajute cumpărătorii, chiriaşii şi dezvoltatorii să ia decizii informate în procesul de achiziţie sau închiriere a locuinţelor.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 01.04.2025, 14:15)
Si ce daca, oricum tot romanul are 1 pana la 3 locuinte proprietate personala, cel mai ridicat procent din Europa