Liderul deputaţilor liberali, Crin Antonescu, consideră necesară o discuţie "tranşantă" între conducerea Partidului Naţional Liberal şi cea a Partidului Democrat în privinţa protocolului de funcţionare a Alianţei D.A. şi a colaborării parlamentare. "Având în vedere acţiunile preşedintelui Traian Băsescu din ultimul timp, susţinute de grupul parlamentar al PD, grupul PNL îşi rezervă dreptul de a limita colaborarea cu PD doar la adoptarea legilor asumate de Alianţă pentru integrarea în Uniunea Europeană şi pentru cele ce privesc programul de guvernare", se afirmă într-un comunicat semnat de liberalii Crin Antonescu şi Gabriel Sandu.
Crin Antonescu a subliniat ieri, într-o conferinţă de presă, că protocolul de colaborare parlamentară cu PD ca şi cel de guvernare sunt în vigoare, dar nicăieri nu există vreun paragraf care să facă trimitere la "cenzura" preşedintelui României. "Dacă protocolul Alianţei D.A., programul de guvernare se bazează, aşa cum ne-am înţeles iniţial, pe respectarea actualei Constituţii, atunci putem merge mai departe. Dacă între timp cei de la PD dau interpretări a la Băsescu şi Constituţiei şi acestui protocol, atunci nu ne rămâne decât să constatăm că nu mai putem rămâne împreună", a declarat Crin Antonescu.
El a afirmat că este favorabil continuării angajamentelor cu PD, însă făcând abstracţie de Traian Băsescu. "Dacă această colaborare cu PD înseamnă că în permanenţă democraţii trebuie să aibă aprobarea preşedintelui (Traian Băsescu - n.r.), atunci nu mai avem cum să mai colaborăm. Nu ne-am angajat niciodată să primim ordine de la Cotroceni", a afirmat Crin Antonescu, citat de Rompres.
El a apreciat că nici premierul, nici miniştrii liberali nu trebuie să-şi abandoneze mandatul pe care "nu Traian Băsescu i l-au dat, ci electoratul".
Crin Antonescu a spus că în perioada următoare trebuie să existe o întărire a autorităţii şi eficienţei puterii executive în stat, a primului-ministru în special.
"Cine doreşte un guvern slab, condus de la Cotroceni, părăseşte guvernul. Cred că angajamentele pe care le-am luat împreună în faţa electoratului au fost urmate mult mai serios de premier, nu de şeful statului, iar simţul responsabilităţii nu trebuie confundat cu slăbiciunea", a susţinut liderul deputaţilor PNL. De altfel, în comunicatul difuzat de grupul PNL din Camera Deputaţilor se afirmă, printre altele, că deputaţii liberali nu pot asista "cu mâinile în sân" la "vânătoarea" declanşată de Palatul Cotroceni şi "braţul său politic" PD asupra membrilor PNL.