CRISTIAN ERBAŞU: ''Există riscul ca preţul apartamentelor să crească''

G.U.
Miscellanea / 20 aprilie 2021

''Există riscul ca preţul apartamentelor să crească''

Există riscul ca preţul apartamentelor să crească în perioada următoare, ca urmare a cererii mari din piaţă, dar şi a faptului că materialele de construcţii s-au scumpit foarte mult şi vor continua acest trend, a declarat, astăzi, Cristian Erbaşu, preşedintele Federaţiei Patronatelor Societăţilor din Construcţii, într-o conferinţă de presă, transmite Agerpres.

"Există acest risc, să se mărească preţurile apartamentelor. Bani pe piaţă sunt, într-o piaţă galopant inflaţionistă. Evident că unii vor dori să investească în locuinţe decât să-şi ţină banii pe o dobândă 0 sau 1%. Până la urmă, piaţa va fi cea care va regla preţurile", a spus Erbaşu.

Preşedintele Federaţiei Patronatelor Societăţilor din Construcţii a arătat că, în contextul în care materialele de construcţii s-au scumpit foarte mult, este greu de crezut că dezvoltatorii imobiliari vor reduce toate aceste costuri suplimentare din profitul lor.

"Preţul materialelor de construcţii a simţit o creştere escaladată în ultimele trei-patru luni. (...) Costul construirii acestor apartamente creşte şi va creşte în continuare. Vă dau nişte parametri la nivel european, ca să vă daţi seama unde o să ajungem. În România, acum doi-trei ani se construia, în medie, cu 400-500 euro pe metru pătrat (mp), fără TVA. Acum deja s-a depăşit în România 600 de euro pe mp", a continuat reprezentantul constructorilor.

Potrivit acestuia, în Polonia nu există cost mai mic de 1.000 euro pe mp, iar în Belgia s-a depăşit 2.000 de euro pe mp construit.

"În condiţiile în care materialele sunt cam aceleaşi, cam cu aceleaşi preţuri, forţa de muncă tinde şi ea să se apropie de preţurile din Vest - să zicem că nu mai e de cinci-şase ori mai mică, e la jumătate faţă de Vest - vă daţi seama că în direcţia aia se duc costurile", a mai spus omul de afaceri.

Cristian Erbaşu a subliniat că, totuşi, preţurile de vânzare a apartamentelor diferă şi în funcţie de zonă, de cerere şi ofertă, conform Agerpres.

"Este adevărat că profiturile investitorilor vor scădea, e normal. Nu vor mai fi de 50%, ci undeva la 20, poate şi mai jos, vor deveni nişte profituri rezonabile, dar nu pentru că se vor ieftini apartamentele, ci pentru că se vor mări costurile", a conchis Erbaşu.

Opinia Cititorului ( 5 )

  1. Oh, ce tragedie antica, va plangem de mila si ni se rupe .. inima, ceva o cheta nationala dedicata patronilor astenici si terorizati ca sunt obligati sa vanda mai scump?

    Deci recunoaste ca a lucrat la o marja de profit de 50%!

    Cum? Calitate slaba, mana de lucru prost platita (necalificata), preturi de vanzare duse la maxim (si cu ajutorul bancilor!) 

    in opinia mea o marja de profit de 10-20% ar fi de bun simt.

    50 % si mai sus e o marja nesimtita! nu suntem in Zimbabwe , suntem intr-o tara UE!  

    recomand bun-simt si respectarea pietei!  

    imi aduc aminte de piata inflamata din 2007-2008. 

    atunci marja era de 200-300% ca la nebuni - stiti ce a urmat mai apoi pe fondul lacomiei irationale.  

    hai sa dovedim bun -simt, 10-20% marja e de ajuns!  

    As prefera la orice ora o locuinta cel mult P+1 aflata la 20-30 km de Bucuresti, uneia dintr-o comuna lipita de Capitala. Daca tot am ales un fel de viata la tara, cu toate beneficiile civilizatiei urbane (gaze, cablu, internet), atunci sa fie in mijlocul naturii, nu in aceleasi conditii de poluare, trafic, pericol de infectare SARS-Cov-2, ca cele din Bucuresti. Poate ies si mai ieftin.

    Erbasu stie ca materialele sunt mostly made in Turcia, China, Ucraina. Forta de munca e necalificata.

    Doar partial tâmplaria se mai fabrica la noi, cimentul, dar nu si fier-betonul.

    Testul suprem va fi un cutremur peste 7 Richter...deci, preturile actuale vor continua sa scada! 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb