Deşi producătorul de piese pentru automobile, "Autonova" Satu Mare, a primit recent vizita unei delegaţii Ford în vederea evaluării companiei, reprezentanţii "Autonova" spun că ar putea dura şi trei ani până când "Autonova" ar putea intra pe lista furnizorilor companiei americane.
Cristian Şuteu, directorul general al companiei, a declarat pentru ziarul BURSA: "În industria auto, durează doi-trei ani până când o companie ar putea intra pe panelul de furnizori pentru o societate de talia Ford, pentru că
există foarte multe demersuri care trebuie puse la punct. Am avut doar o vizită de la reprezentanţii Ford, nu există niciun fel de angajament din partea lor, ba chiar ne-au atras atenţia că vizita nu înseamnă nimic concret. Bineînţeles, este un semn bun că au venit să ne viziteze, înseamnă că existăm".
Directorul general al "Autonova" spune că societatea pe care o conduce nu are competitori pe piaţa internă pentru piesele pe care ar putea să le livreze producătorului american, alta stând însă situaţia în ceea ce priveşte piaţa externă: "Pe piaţa externă, mai ales în jurul României, există câţiva competitori foarte puternici", ne-a mai spus domnul Şuteu.
"Autonova" este unul dintre furnizorii tradiţionali ai "Dacia-Renault", compania fiind aproape dependentă de comenzile primite de la producătorul de maşini, în condiţiile în care contractele cu Dacia-Renault reprezintă peste 85% din cifra de afaceri. De anul trecut, compania a tot încercat să intre şi pe alte sectoare de activitate ca să îşi diversifice clienţii. Cristian Şuteu ne-a mai spus: "Fiind foarte dependenţi de Dacia, încercăm de anul trecut să reducem dependenţa şi să producem pentru industrii non-auto, precum cea a aparatelor de uz casnic. Deocamdată, suntem în faza de ofertări, am trimis câteva oferte şi aşteptăm răspunsuri."
"Autonova" este listată pe piaţa Rasdaq, sub simbolul AUTQ, de la începutul anului 1997. Potrivit ultimelor raportări, casa de brokeraj "Nova Invest" din Satu-Mare controlează 17,48% din societate, în timp ce Trandafir Stiop şi Ioan Haiduc deţin 19,35% şi, respectiv 10,26% din acţiunile AUTQ.