Critici dure la adresa planului de relansare economică

G.M.
Ziarul BURSA #Politică / 2 iulie 2020

Critici dure la adresa planului de relansare economică

Planul de relansare economică al Guvernului include subvenţii, "idei vechi şi un pic de populism", a afirmat, ieri, pe pagina oficială de Facebook, deputatul Dan Barna, preşedinte al Uniunii Salvaţi România (USR).

Barna a mai spus: "Partea bună - e bine că există totuşi un plan pe care se poate lucra. România are nevoie de o viziune care să limiteze criza sau măcar să asigure condiţiile pentru o recuperare rapidă. Partea mai puţin bună: foarte multe subvenţii. Aproape niciun criteriu. Aşa cum arată acum, planul acesta e un veritabil PNDL pe steroizi. De unde vin toţi banii ăştia? Metafora cu bani din elicopter e adecvată, problema e că nu vedem elicoptere pline de bani pe nicăieri pe deasupra României".

Liderul USR susţine că "o parte din propuneri sunt de fapt o ciorbă reîncălzită, dintre care unele sunt de-a dreptul toxice".

"A calculat Guvernul efectul asupra deficitelor? Deficit înseamnă că noi şi generaţiile viitoare vom plăti foarte scump generozitatea pre-electorală a Guvernului. Asta în eventualitatea în care se vor găsi totuşi bani. O parte din propuneri sunt de fapt o ciorbă reîncălzită. Le regăsim în programe ale guvernelor precedente şi în tot felul de strategii uitate prin sertare. Unele dintre ele sunt de-a dreptul toxice - inventarea unui fond de investiţii de stat, aşa cum propuneau PSD şi PNL în 2016, nu face decât să creeze încă o sinecură pentru apropiaţii guvernului (indiferent de culoare). Apare şi încă o bancă de stat. De ce?", a menţionat Dan Barna.

El a precizat că, deşi prin noul plan "sunt anunţate foarte multe investiţii", unele sunt de domeniul science-fiction.

"În zona de infrastructură, de exemplu, planul este aproape SF. Toate, absolut toate guvernele au propus aşa ceva şi efectele sunt cele pe care le ştiţi. De ce ar fi acum diferit? Ioc liberalism. Planul acesta nu poate fi decât o bază de discuţie. Şi poate deveni un proiect fezabil doar în momentul în care vom avea sursele exacte de finanţare şi criterii clare de distribuţie a banilor. Banii din elicopter sfârşesc în praf, iar în loc de dezvoltare economică o să rămânem cu datorii. Sunt sigur că niciunul dintre noi nu vrea aşa ceva", a mai susţinut Dan Barna.

Cu privire la planul de relansare economică s-a exprimat şi Marcel Ciolacu, preşedintele interimar al PSD, care a declarat că documentul întocmit de guvernul Orban copiază programul de guvernare al social-democraţilor.

Marcel Ciolacu a precizat: "Este evident că este copiat programul (Planul Naţional de Investiţii şi Relansare Economică - n.r.), vi-l dau pe cel din 2016 şi îl comparaţi şi veţi vedea - este copiat. Culmea, sunt copiate şi anumite pasaje pe care deja PSD le-a realizat".

El a reiterat intenţia PSD de a depune o moţiune de cenzură în Parlament, dar nu a spus când se va întâmpla acest lucru.

"În ceea ce priveşte moţiunea de cenzură, vă spun că vom depune o moţiune de cenzură. Mai mult decât atât, această moţiune va trece. Când vom depune moţiunea de cenzură, cu ce program economic vom veni pe termen scurt, până la alegerile generale, pe care să îl expunem atât românilor, colegilor din Parlament, dar nu în ultimul rând preşedintelui Iohannis când va lua decizia pe cine desemnează prim-ministru - este totuşi atributul meu şi al colegilor mei de a lua această decizie în interiorul partidului", a menţionat liderul PSD.

Ciolacu a afirmat că este constituţională depunerea unei moţiuni de cenzură în sesiune extraordinară.

Planul de relansare economică propus de guvernul Orban a fost criticat şi de ALDE, formaţiune politică al cărei şef este fostul premier liberal Călin Popescu-Tăriceanu. ALDE consideră că planul reprezintă programul politic al PNL pentru campania electorală din acest an, menit "să impresioneze prin dimensiunile sale decât să ofere soluţii practice".

Într-o postare pe pagina oficială de Facebook, cei de la ALDE arată: "Documentul PNL este doar un rezumat a ceea ce nu s-a realizat încă în zeci de ani, fără ca Guvernul să ne explice cum anume o sa facă el ca obiectivele acestea să se îndeplinească. Nu aşteptam de la Guvern un program megaloman întins pe 10 ani, ci un program de ieşire din criza pe care a provocat-o pandemia şi stările de urgenţă şi de alertă care au însoţit-o. (...) Un astfel de program trebuie să fie un pact naţional şi nu programul unui Guvern de conjunctură. Un program întins pe 10 ani ar fi trebuit să fie însoţit de o prognoză a câtorva indicatori statistici: PIB, populaţie totală/populaţie activă/populaţie ocupată, datorie publică, rata investiţiilor, deficit de cont curent. Fără această prognoză, e greu să ne facem o imagine cu privire la realismul programului. Programul politic al PNL nu vorbeşte absolut deloc despre o reformă economică profundă, obligatorie pentru atingerea unor obiective ambiţioase, ci e doar o înşiruire de deziderate. Acest document nu are valoare practică, de vreme ce obiectivele nu sunt ordonate pe orizonturi de timp, nu cuprind termene şi responsabilităţi. Astfel de programe s-au mai făcut şi ele au rămas doar pe hârtie. Actualul Guvern nu ne-a dat încrederea că posedă capacitatea mana­gerială, rigoarea în stabilirea şi îndeplinirea obiectivelor şi termenelor".

ALDE recomandă PNL să lase economia să funcţioneze, să mărească pensiile şi alocaţiile conform legii, pentru că mărirea va genera "o creştere a consumului care va ţine în viaţă economia reală", să refacă IMM Invest pentru întreprinderi şi nu pentru bănci şi să folosească banii europeni promişi "drept garanţie pentru împrumuturi care să între în acest an în economie".

Opinia Cititorului ( 4 )

  1. Criticile sunt binevenite, caci aberatia aia prezentata de Sica si Plavan nu e decat o utopie cu accente schizofrenice menita sa ia ochii fraierilor, fiind in realitate un Program de Ingropare Definitiva a Economiei Nationale! Putem doar sa-i cantam de pe-acum, Vesnica Pomenire!

    Marele plan NU trebuia sa se bazeze pe fonduri europene decat la nivel de stat - respectiv statul trebuia sa-si asume birocratia contractarii banilor si sa-i dea mai apoi firmelor pe baza unui simplu formular.. adica sa-si asume partea super-birocratica care presupune accesarea banilor de la UE.

    Asa.. e usor pentru oricine sa fluture niste miliarde de euro care nu vor fi accesate niciodata.

    Partea cu accesarea fondurilor europene e greoaie, birocratica, plina de piedici si de durata. Numai cine nu s-a complicat vreodata cu fondurile europene nu stie care e treaba cu ele.  

    1. Nu mi se pare o idee buna. Daca am o firma care contracteaza bani, atunci trebuie sa stiu in detaliu toate regulile, conditiile, riscurile si oportunitatile. De birocratia asta nu poti sa scapi. Pe langa asta, daca tot primeste firma bani, e de asteptat sa-si dea un pic silinta. Birocratia asta e un criteriu de sel ectie.

      Nu e timp de așa ceva, prietene.

      Statul trebuie să-și asume contractarea banilor europeni, apoi sa sprijine investiții punctuale ale firmelor: utilaje, echipamente, capital de lucru, chestii clare și ușor de identificat. Fiecare firma producătoare are un necesar de utilaje noi, fiecare agricultor știe ce ii trebuie. Sa le cumpere statul și să le de-a gratuit către IMM-uri.  

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7176
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3172
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9544
Gram de aur (XAU)Gram de aur393.2836

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb