Criza financiară nu a afectat sectorul IMM din ţară

A.G.R.
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 20 noiembrie 2008

Criza financiară internaţională nu a afectat, încă, sectorul IMM-urilor din ţara noastră susţine Jozsef Csaka, directorul general în cadrul Ministerului pentru IMM, Comerţ, Turism şi Profesii Liberale (MIMMCTPL).

Domnia sa a declarat: "Numai 10-15% dintre IMM-urile din România accesează credite şi impactul crizei financiare nu va fi aşa de mare. Cele mai multe firme preferă să se dezvolte prin autofinanţare".

Directorul general consideră că nici IMM-urile care furnizează produse sau servicii pentru companii foarte mari sau chiar giganţi din anumite sectoare economice - care au anunţat deja restrângeri ale activităţii sau chiar ieşirea de pe piaţă - nu sunt în majoritatea lor afectate, deoarece acestea au o activitate diversificată.

Domnia sa a explicat: "Diversificarea le protejează într-o oarecare măsură. Au câte două,trei linii de afaceri şi chiar dacă una a fost sistată, celelalte pot merge încă profitabil şi le pot ajuta să supravieţuiască în perioada de incertitudine economică pe care o traversăm.

Şi atunci când România a intrat în Uniunea Europeană s-a spus că jumătate dintre IMM-uri vor da faliment şi nu a fost deloc aşa".

În opinia sa, nici faptul că România se află "în coada" clasamentului UE în ceea ce priveşte numărul de IMM-uri la o mie de locuitori nu este neapărat o problemă şi ţine mai mult de structura economiei naţionale.

"Media în UE este de 41 IMM-uri la 1.000 locuitori, iar în România de 20-21, iar, pe de altă parte, în Ungaria, acest indicator este de 70 de IMM-uri la o mie de locuitori şi Ungaria este în criză, nu România", a afirmat Jozsef Csaka, citat de Agerpres.

Pe de altă parte, MIMMCTPL se află în prezent în proces de planificare strategică pentru perioada 2009-2013, iar priorităţile propuse sunt îmbunătăţirea accesului IMM-urilor la finanţare, încurajarea inovaţiei pentru creşterea competitivităţii şi a productivităţii, simplificarea procedurilor adminis­trative pentru IMM-uri, promovarea culturii antreprenoriale, facilitarea accesului IMM-urilor pe piaţa internă şi pe pieţe terţe, conform doamnei Ileana Modreanu, consilier în cadrul ministerului.

Ileana Modreanu a precizat că Banca Europeană pentru Investiţii a anunţat, deja, creşterea volumului de creditare pentru cele 23 de milioane de IMM-uri din UE până la 30 de miliarde de euro, în perioa­da 2008-2011, precum şi proceduri simplificate pentru creditare.

"Trebuie să vedem cine vor fi intermediarii din România care vor primi aceste linii de credit şi să îi popularizăm foarte rapid", a conchis doamna Modreanu.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb