CRIZA GUVERNAMENTALĂ A treisprezecea zi, pisica neagră

A.Z.
Ziarul BURSA #Politică / 19 februarie 2014

A treisprezecea zi, pisica neagră

Update 15:31 Ponta: "Nu se pune problema să demisionez"

Premierul Victor Ponta a declarat, astăzi, la un post de televiziune, că "nu se pune problema" să demisioneze, chiar dacă liberalii decid, luni sau marţi, să iasă de la guvernare.

Întrebat dacă a vorbit astăzi cu preşedintele Traian Băsescu, prim-ministrul a răspuns afirmativ, dar numai în legătură cu decretul semnat de şeful statului, prin care ia act de demisiile celor doi miniştri.

---

Update 14:24 Băsescu a luat act de demisiile celor doi miniştri

Preşedintele Traian Băsescu a semnat astăzi decretele prin care ia act de demisia lui Daniel Chiţoiu şi a lui Andrei Gerea din funcţia de vicepremier şi ministru al Finanţelor Publice, respectiv de ministru al Economiei, conform unui comunicat publicat pe site-ul Preşedinţiei.

Comunicatul mai transmite că şeful statului a luat act, de asemenea, de desemnarea lui Victor Ponta ca interimar în funcţiile de vicepremier şi ministru al Finanţelor Publice, precum şi de desemnarea lui Constantin Niţă ca ministru interimar al Economiei.

Până acum, Constantin Niţă ocupa funcţia de ministru delegat pentru Energie.

---

Update 13:56 Antonescu: "Noi am cam fost daţi afară de la guvernare"

Întrebat dacă partidul domniei sale va ieşi de la guvernare luni seara, în cazul eşuării negocierilor din USL, Crin Antonescu a răspuns că membrii PNL au "cam fost daţi afară de la guvernare", repetând că ziua de luni va fi decisivă pentru soluţionarea, în Parlament, a crizei politice şi guvernamentale şi mărturisind că a fost ameninţat cu pierderea conducerii Senatului, dar "ameninţările nu au efect".

"Noi am cam fost daţă afară de la guvernare. Deja au fost numiţi PSD-işti pe ministerele noastre. Acceptăm acest lucru până luni, deşi criza politică şi guvernamentală putea fi rezolvată de astăzi. E o prelungire jenantă a unei situaţii. Ţara are nevoie de un guvern serios", a spus Antonescu.

Domnia sa a adăugat că PNL nu au motive să accepte "transformarea forţată, agresivă a USL într-o construcţie PSD-istă, cu partide artificiale, care nu mai păstrează din USL decât două litere, pentru înşelarea alegătorilor".

"Noi facem toate eforturile pentru ca USL, cu programul ei, cu principiile ei, cu raporturile ei de forţă, aşa cum a fost votată de cetăţenii României, să meargă mai departe. (...) Nu avem niciun motiv să renunţăm la propunerile noastre numai din cauza unor presiuni pe care PSD şi aliaţii săi le fac, pentru ca USL să se transforme în USD", a declarat Antonescu.

Domnia sa a adăugat că "s-a prelungit o criză pentru că s-a tras de timp", "s-a aşteptat ca, sub ameninţarea scoaterii PNL de la guvernare, în interiorul PNL să aibă loc o mişcare de cramponare".

"Niciodată nu este plăcut pentru un partid să nu mai fie la guvernare. PNL a stat sub aşa-numitul regim Băsescu patru ani în opoziţie de-adevăratelea. Surpriza domnului Ponta şi a altora a fost că PNL nu se rupe, că în PNL nu se creează o masă critică ce să vină să spună: «Orice vreţi voi, numai să ne ţineţi la guvernare». PNL, în momente-cheie din istoria sa, a dovedit că pune valori şi interes public înaintea intereselor tuturor membrilor săi", a precizat liderul liberalilor.

---

Update 13:35 USL nu s-a rupt, dar Antonescu îi dă termen lui Ponta până luni

Preşedintele PNL, Crin Antonescu, i-a dat, astăzi, termen premierului Victor Ponta drept ziua de luni să accepte propunerile făcute de liberali pentru noua formulă a Guvernului, subliniind că PNL face toate eforturile pentru ca USL să meargă mai departe.

"Pentru că domnul Ponta a spus că aşteaptă până luni propunerile noastre, îi stăm la dispoziţie până luni cu propunerile pe care le-am făcut. Luni putem merge în Parlament şi încheia onorabil şi eficient această criză guvernamentală şi politică. Nu avem niciun motiv să renunţăm la propunerile noastre numai din cauza unor presiuni pe care PSD şi aliaţii săi le fac, pentru ca USL să se transforme în USD: PNL este ferm în această poziţie", a precizat Antonescu.

Domnia sa a dat asigurări că protocolul USL este încă în vigoare şi, chiar dacă "este încălcat, în anumite puncte", "dacă există voinţă politică, se poate merge înainte".

Crin Antonescu a reclamat faptul că PSD şi Victor Ponta "au inventat tot felul de pretexte" pentru a nu accepta propunerea, de către PNL, a lui Klaus Iohannis ca vicepremier şi ministru al Afacerilor Interne. De asemenea, Antonescu îl acuză pe Ponta că încearcă să transforme Uniunea Social Liberală (USL) în Uniunea Social Democrată (USD), marginalizând Partidul Naţional Liberal.

---

Update: USL s-a rupt

Uniunea Social Liberală s-a desfiinţat, în urma negocierilor privind schimbările în Guvern, ne-au declarat surse politice.

.............................

Întâlnirile de taină din PNL au continuat şi ieri, liderul liberalilor Crin Antonescu părând indecis asupra momentului în care partidul va părăsi barca USL ca să intre în opoziţie. Surse liberale ne-au declarat că PNL va mai rămâne o vreme în USL şi că Antonescu ar urma să primească mandat de la Biroul Politic Naţional (BPN) al partidului să negocieze dur cu social democraţii, continuând critica la adresa Guvernului şi a USD (alianţa formată cu PC şi UNPR pentru europarlamentare). Sursele noastre afirmă că PNL s-ar fi coalizat, într-un final, în jurul lui Crin Antonescu pentru menţinerea poziţiei în USL şi impunerea noilor miniştri PNL.

Ieri, la închiderea ediţiei, încă nu se încheiase şedinţa furtunoasă a BPN al PNL, despre care unele voci au spus că a debutat cu mandatul preşedintelui Antonescu pe masă.

Surse din PSD ne-au spus că PNL nu-şi permite să treacă în opoziţie: \"Crin Antonescu mai este susţinut doar de filialele PNL din Bacău şi Braşov. Este conştient cât are de pierdut dacă forţează ieşirea PNL din USL. Aşa că, cel mai probabil, se va ajunge cu structura noului Guvern în Parlament, astfel încât Klaus Johannis să poată fi ministru de interne şi vicepremier responsabil cu ministerele economice. PSD va folosi această ocazie de aprobare a noii structuri a Guvernului pentru a transforma miniştrii delegaţi în miniştri plini (n.r. Constantin Niţă care conduce acum Departamentul pentru Energie şi Liviu Voinea care conduce Departamentul pentru Buget)\".

Sunt şi voci liberale care susţin că, deşi \"a bătut palma\" cu Traian Băsescu pentru a împinge PSD-ul în opoziţie după alegerile prezidenţiale, Crin Antonescu s-ar fi convins că riscurile unei ieşiri de la guvernare şi ale unei eventuale ruperi a PNL sunt prea mari.

Ieri la prânz, preşedintele PC, Daniel Constantin, a declarat că liberalul Klaus Johannis poate fi ministru de Interne urmând ca, atunci când se va ajunge la un acord în USL privind restructurarea Executivului, să preia şi funcţia de vicepremier vacantată de Daniel Chiţoiu. El a precizat că intenţia premierului Victor Ponta, afirmată ieri, de a-l propune pe Johannis ca ministru de Interne este una înţeleaptă şi are ca scop deblocarea crizei politice din USL.

\"Ambiţiile personale nu cred că trebuie să se regăsească în deciziile politice. Mi se pare că suntem blocaţi într-o ambiţie personală a doi-trei lideri PNL\", a subliniat Constantin. Liderul PC a arătat că atât el, cât şi premierul Victor Ponta au făcut \"o grămadă de concesii\" timp de doi ani pentru funcţionarea USL: \"Am cedat funcţia de preşedinte al Senatului. Domnul Antonescu trebuie să fie acolo pentru a deveni preşedintele României. Am cedat funcţia de vicepremier. Iată, am cedat-o încă o dată. Am făcut concesii şi altele neştiute pentru funcţionarea USL. Nu văd niciun semn de la domnul Antonescu vizavi de această chestiune\".

Senatorul PNL de Sibiu Sorin Ilieşiu a arătat, într-o scrisoare deschisă adresată membrilor PNL, că un argument pentru înlocuirea lui Crin Antonescu din fruntea partidului ar fi faptul că acesta va face o alianţă politică cu preşedintele Traian Băsescu: \"Consider că domnul Crin Antonescu trebuie să facă un pas înapoi inclusiv pentru faptul că o viitoare alianţă politică a PNL cu domnul Traian Băsescu ar însemna trădarea în cel mai înalt grad al votului covârşitor pe care poporul român l-a dat de trei ori împotriva politicii domnului Băsescu: la alegerile locale, la referendumul pentru demitere şi la alegerile parlamentare (...) Eu nu aş putea să accept ca partidul din care fac parte să se alieze cu cel care reprezintă blestemul şi nenorocirea României. Am suficiente semnale directe sau indirecte din partea domnului Crin Antonescu că o viitoare alianţă politică a PNL cu domnul Băsescu nu este doar un zvon\".

Domnia sa crede că \"o atare alianţă ar însemna sinuciderea politică şi morală a PNL, aruncarea României într-o gravă şi interminabilă criză şi, nu în ultimul rând, continuarea şi amplificarea circului politic dirijat de domnul Băsescu în anii care urmează\".

Ilieşiu declara, luni seară, că cere schimbarea din funcţia de preşedinte al PNL a lui Crin Antonescu, susţinându-l pentru această poziţie pe fostul premier Călin Popescu Tăriceanu, care să fie candidat la prezidenţiale sau candidat pentru funcţia de premier din partea USL.

Surse liberale ne-au spus, aseară, că \"ieşirea lui Ilieşiu\", dar şi \"opoziţia lui Chiţoiu de a ieşi de la guvernare\" urmau să fie sancţionate de BPN, dar că \"pedepsele\" nu se prefigurau drastice.

Preşedintele de onoare al PNL, Mircea Ionescu Quintus, consideră că ieşirea PNL de la guvernare ar fi o greşeală şi cataloghează situaţia din USL drept o criză de orgolii. Domnia sa a explicat: \"Ar fi o greşeală pentru partid, pentru ţară şi pentru interesele societăţii să rupem acest guvern care a început să lucreze cum trebuie\".

Întrebat ce părere are despre propunerea senatorului Sorin Ilieşiu privind schimbarea conducerii PNL, Quintus s-a declarat împotriva oricăror ieşiri publice de acest fel. Sorin Ilieşiu a fost înlocuit, ieri, din funcţia de secretar al Comisiei pentru cultură, la propunerea liderului senatorilor PNL, Puiu Haşotti, cu senatorul liberal Varujan Vosganian. La închiderea ediţiei, surse din PNL spuneau că Sorin Ilieşiu a fost exclus din PNL.

Opinia Cititorului ( 6 )

  1. orice va fi eu nu mai votez cu antonescu,nu vreau un semenea presedinte!

    ..... eu va vreau, adica: eu tot voi candida si la presedintie ! 

    Si-o ajunge, dar doar pentru scurt timp, pentru c-o sa moara si - sobolanul - asta otravit ! 

    Crin Antonescu n-are rival la Presedintie! 

    PNL-ul ar trebui sa se dezica cat mai rapid de PSD. 

    Daca Crin Antonescu nu scoate imediat PNL-ul de la guvernare, isi rateaza orice sansa la prezidentiale ....... si PNL-ul 

    - in lipsa unui lider inca necompromis = neuzat moral asa cum este Crin Antonescu - 

    o sa dispara rapid la fel ca PNTCD-ul. 

    1. Iliesiu asta e omul PSD-istilor = USD-istilor, de propune el destabilizarea = schimbarea conducerii PNL, tocmai in momentul in care "aliatul" se intareste - tradeaza PNL-ul facand o alianta separata - tocmai pentru a putea scapa de liberali (de dreapta) ......... nu doar de la guvernarea asta, ci si de la orice alta guvernare viitoare ?  

      .... nu PNL-ul.  

      .... sa se duca la ASF in locul lui Rusanu, Daianu, si/sau la BNR in locul lui Olteanu. 

      .... Vladescu ? 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb