Criza acuzelor de pedofilie din jurul preoţilor a costat Biserica Romano-Catolică din Statele Unite ale Americii aproape 3 miliarde de dolari, însă numai o parte dintre autorii acestor infracţiuni sunt la inchisoare.
După ani de mărturii dureroase, dovezi incriminatoare şi încercări de introducere a unor reforme, scandalul abuzurilor sexuale asupra copiilor s-a răspândit în întreaga lume, iar în ultimele săptămâni a lovit biserica în cercurile cele mai înalte, informează AFP şi preluat de HotNews.ro. Papa Benedict al XVI-lea, care a vorbit de câteva ori despre abuzarea sexuală a copiilor, despre care a spus că este "o crimă îngrozitoare" şi "un păcat grav", este el însuşi acuzat că nu ar fi luat nicio măsură împotriva unui preot american care a molestat până la 200 de copii, deşi ştia cazul acestuia.
"Ne confruntăm cu cea mai mare criză instituţională în ultimele secole, poate din întreaga istorie a bisericii", scrie saptamânalul american National Catholic Reporter, într-un editorial care cere "răspunsuri directe" de la Sfântul Părinte.
Acuzaţiile lansate acum la adresa preoţilor din Europa sunt similare celor apărute la mijlocul anilor "80 împotriva preoţilor din SUA. Victimele erau forţate să păstreze tăcerea, preoţii acuzaţi de pedofilie erau lăsaţi nepedepsiţi sau erau mutaţi în alte parohii, unde îşi găseau noi victime, se arată în materialul realizat de agenţia franceză de presă.
Potrivit documentelor bisericii, 4.392 de preoţi catolici au abuzat sexual 10.677 de copii, între anii 1950 şi 2002. Doar 615 dintre aceste cazuri au fost raportate în faţa justiţiei şi 384 de preoţi au fost acuzaţi oficial, 252 dintre ei fiind condamnaţi.