CRIZĂ ŞI ANTICRIZĂ Boc face economie la miniştri

Mihaela Mihai, Izabela Sîrbu, Andreea Arăboaei
Ziarul BURSA #Politică / 2 octombrie 2009

Boc face economie la miniştri

La criza economică, coaliţia de guvernare răspunde cu o criză politică. Dacă prima, criza economică a depins mai puţin, la izbucnirea ei, de coaliţie, cea politică însă este opera exlusivă a orgoliilor celor două partide care au format guvernul în acest an, dramatic pentru România. Nici nu mai contează cine a început, Boc, Băsescu sau Nica, ci că România a rămas cu jumătate de Guvern, cu doar două luni înainte de alegeri şi într-un moment în care riscăm să închidem anul cu scădere economică de 8,5% faţă de 2008.

De fapt, cele două Românii (concept vehiculat în ultimii cinci ani la noi) rămân doar cu jumătate de Guvern. Căci ieşirea PSD împarte practic ţara în două, şi împinge opoziţia în decor. Este limpede că, electoral, situaţia convine ambelor partide, PSD şi PD-L. Primii pentru că vor intra în campania electorală pentru prezidenţiale, din postura de principal partid de opoziţie, iar PD-L pentru că va fi partidul care va organiza alegerile, rămânând singur la guvernare, după cum se prefigurează. Pentru tot balamucul iscat în ultimele zile, întregul Guvern ar trebui să nu mai fie plătit până la alegeri şi, astfel, s-ar face o mică economie la buget. Mai ales, că micile economii bugetare au fost principala măsură anticriză a Guvernului Boc, mergându-se până la ideea ca bugetarii să fie trimişi aproape două săptămâni în concediu fără plată.

PSD iese de la guvernare

PD-L susţine că îşi asumă guvernarea în continuare

Cele două Românii au rămas cu jumătate de Guvern

Cursul a urcat cu 5 bani, pe fondul instabilităţii politice

Cursul de referinţă anunţat, ieri, de BNR, a urcat cu peste 5 bani, până la 4,2495 lei/euro, nivel maxim al ultimelor zile. După o uşoară întărire a monedei naţionale de la începutul zilei, leul a reînceput să piardă teren constant, până la aproape 4,27 unităţi/euro, pe fondul ruperii coaliţiei de la guvernare.

Peste criza economică se suprapune o nouă criză, cea politică, declanşată de ruperea coaliţiei de guvernare, sunt de părere analiştii economici. Aceştia avertizează că situaţia economică a ţării noastre nu este pusă în pericol de conflictele politice, cu care românii s-au obişnut de altfel, ci de capacitatea guvernului de a îndeplini obiectivele din acordul cu Fondul Monetar Internaţional (FMI) şi Uniunea Europeană (UE).

Analiştii Raiffeisen sunt de părere că momentul declanşării crizei politice, deşi anticipat, este cu atât mai nefavorabil ţării noastre, cu cât un posibil efect ar fi limitarea capacităţii guvernului să controleze finanţele publice, ca să reducă deficitul bugetar, ceea ce poate ameninţa acordurile internaţionale cu FMI şi Comisia Europeană. Aceştia consideră că această situaţie ar putea avea "un impact în privinţa percepţiei asupra riscului asociat României şi, prin urmare, asupra cursului de schimb şi asupra economiei reale, accentuând recesiunea".

Laurian Lungu, managing partner la Macroanalitica, spune că nu se va întâmpla nimic dramatic, întrucât această criză politică era oarecum aşteptată. Domnia sa apreciază că trebuie să respectăm obiectivele din acordul cu FMI.

Criza politică va avea consecinţe atât pe piaţa valutară, cât şi pe piaţa monetară, urmând ca în final să se răsfrângă şi asupra economiei reale, ne-a declarat Vlad Muscalu, economist la ING Bank. Domnia sa a explicat: "Noi am avut în vedere inflamarea situaţiei politice în prognozele noastre, potrivit cărora cursul va fi de 4,5 lei/euro. Până la sfârşitul lunii noiembrie, ne aşteptăm ca euro să ajungă la 4,4 lei.

Preşedintele CFA România, domnul Dragoş Cabat, opinează că situaţia actuală politică va pune presiune pe curs, ceea ce va duce la o monitorizare mai atentă a FMI.

Agenţiile de rating insistă pe respectarea acordului cu FMI

Standard&Poor"s ar putea retrograda ratingul României, dacă situaţia politică actuală va duce la neîndeplinirea programului convenit cu FMI de consolidare fiscală şi economică, producând astfel o înrăutăţire a finanţelor publice, sau dacă deteriorarea continuă în sectorul bancar va determina o dislocare în sistemul financiar, ne-a declarat Marko Mrsnik, analist al Standard&Poor"s. Domnia sa a adăugat: "În linie cu programul de asistenţă multilaterală, guvernul s-a angajat la o consolidare bugetară semnificativă, ceea ce va fi o sarcină dificilă, având în vedere severitatea recesiunii şi asocierea cu ajustarea economică. Misiunea guvernului este pusă la grea încercare de disensiunile din cadrul coaliţiei".

Îndeplinirea sarcinilor din acordul FMI este pusă sub semnul întrebării de analistul S&P, ceea ce poate pune presiune pe cursul leu/euro".

Analistul Moody"s, Kenneth Orchard, este de părere că, deşi efectele imediate ale crizei politice asupra economiei nu sunt semnificative, ar putea exista un impact slab asupra încrederii consumatorilor şi al investitorilor. Totuşi majoritatea acestora sunt probabil obişnuiţi cu "zgomotul politic" din România, potrivit domnului Orchard care este destul de optimist şi apreciază că situaţia se va calma, probabil, până la sfârşitul anului.

"Pe termen mediu şi lung, dacă instabilitatea politică va continua, ar împiedica reforma structurală şi ar limita consolidarea fiscală, România fiind în urmă în aceste zone în comparaţie cu alte ţări ale UE", a mai spus domnul Orchard. Domnia sa apreciază că perspectiva asupra rating-urilor rămâne stabilă. Un grad ridicat de instabilitate politică este deja luat în evaluarea ratingului Baa3.

Ratingul ar putea fi retrogradat în cazul în care FMI şi UE vor fi nemulţumite de situaţia politică românească şi vor lua în considerare renunţarea la sprijinul financiar acordat României, declară analistul Moody"s. Totuşi, domnia sa consideră că acest scenariu este puţin probabil în acest moment: "Organizaţiile internaţionale nu se pripesc să ia astfel de decizii. FMI a arătat un grad remarcabil de toleranţă faţă de România în ultimele 6 luni. Acest lucru se datorează, probabil, faptului că reprezentanţii Fondului înţeleg că scena politică românească va fi tumultoasă în perioada premergătoare alegerilor. Anul viitor, proabil, FMI se va aştepta la progrese mai rapide".

Joan Hoey, economist al Economist Intelligence Unit, este de părere că presiunea asupra monedei naţionale va persista, probabil, până la reinstaurarea stabilităţii politice. Domnia sa ne-a declarat: "EIU a susţinut încă de la formarea guvernului că acesta va fi deznodământul coaliţiei, dat fiind istoricul relaţiilor conflictuale dintre cele două partide, iar bătaia în măsuri anti-criză a partidelor aflate la guvernare nu a ajutat efectiv la depăşirea crizei".

Imaginea Bursei, zguduită de spargerea coaliţiei

Ruperea coaliţiei a afectat, ieri, considerabil încrederea investitorilor în Bursa de Valori Bucureşti, principalii indici bursieri înregistrând corecţii semnificative, pe fondul creşterii aversiunii la risc.

Cele mai mari scăderi au fost înregistrate de cele cinci SIF-uri, care au afişat deprecieri de până la 5%, ieri, în condiţiile în care şi proiectul cu privire la ridicarea pragului maxim de deţinere ar putea fi pus sub semnul întrebării, odată cu schimbările din Guvern. De asemenea, indicele BET, care reflectă modificările celor mai lichide zece acţiuni cotate, a coborât cu 1,5%.

Anca Dumitru, directorul general al Bursei de Valori Bucureşti, este de părere că piaţa a fost influenţată într-o mare măsură de căderea coaliţiei, în contextul în care investitorii se preocupă cu privire la viitorul ţării noastre.

"Nu putem exclude evoluţia pieţelor externe, care influenţează foarte mult piaţa de la Bucureşti, însă cred că scăderile au fost cauzate şi de evenimentele de pe plan politic, în sensul în care percepţia investitorilor a fost cu siguranţă afectată de incertitudinea politică", ne-a mai spus doamna Dumitru.

Potrivit brokerilor, ruperea coaliţei a afectat considerabil încrederea investitorilor prin inducerea unei stări de neîncredere, inamicul principal al oricărei burse.

"Cel mai mult va avea de suferit imaginea Bursei, din perspectiva investitorilor străini, care sunt atenţi la toate evenimentele ce se desfăşoară în ţara noastră şi îşi diminuează poziţiile în perioade de incertidudine", ne-a spus Mihai Chişu, broker la "IFB Finwest", subliniind că ruperea coaliţei reprezintă o notă foarte proastă pe care o poate primi piaţa din punctul de vedere al investitorilor externe.

De asemenea, principalii analişti externi se arată îngrijoraţi de efectele pe care le va avea situaţia politică asupra pieţei de capital autohtone, considerând că o criză politică este ultimul lucru de care are nevoie ţara noastră, în condiţile în care guvernul se luptă să respecte programul FMI, care prevede reforme structurale profunde, precum şi reducerea deficitului bugetar de la nivelul estimat de 7,3% din PIB anul acesta la 3% din PIB până în anul 2011.

Cristian Sima, WBS: Spargerea coaliţiei va afecta numai cursul, nu şi Bursa

De cealaltă parte, Cristian Sima, preşedintele casei de brokeraj WBS România, a declarat pentru ziarul Bursa că scăderile indicilor bursieri de ieri nu se datorează ruperii coaliţiei, ci corecţiilor înregistrate de pieţele externe.

Domnul Sima consideră, în schimb, că pe piaţa Sibex se vor resimţi efectele căderii coaliţiei prin deprecierea leului, subliniind că o soluţie de a scăpa de scăderi pentru investitori este cumpărarea de opţiuni call, cu scadenţa în decembrie sau în martie, la 4,5 - 4,6 lei pentru un euro.

"Cine vrea să se protejeze de atacurile speculative are un singur lucru de făcut: să se ducă la Sibiu şi să se uite la call-uri, cu scadenţa în decembrie sau în martie. Cine cumpără call-uri pentru decembrie sau martie ieftin va fi câştigător, indiferent unde se duce cursul", a conchis domnul Sima.

Pe piaţa Sibex, lichiditatea a fost foarte bună, investitorii preferând în special derivatele pe euro/leu, preţul futures fiind în creştere pentru toate scadenţele, în timp ce lichiditatea pe derivatele cu suport pe acţiuni a fost în scădere.

Izabela Sîrbu

Partidele europene nu comentează situaţia noastră politică

Tony Robinson, directorul de comunicare al Partidului Socialiştilor Europeni din cadrul Parlamentului European, din care face parte şi partidul PSD ne-a explicat ca grupul nu face comentarii asupra situaţiei politice din ţara noastră, având în vedere că este o problemă internă. "Nu comentăm situaţia care are loc în România deoarece ţine de politica internă a ţării şi Uniunea Europeană nu se intervine în problemele interne", ne-a declarat Tony Robinson.

Aceeaşi reacţie apare şi în cazul Partidului Popular European, cel mai mare dintre grupurile parlamentare europene, care nu îşi exprimă părerea, invocând acelaşi motiv.

UGIR 1903: Criza politică afectează credibilitatea Românie

Criza politică din România suprapusă crizei economice va conduce la decredibilizarea ţării în faţa investitorilor străini, a declarat, ieri, preşedintele UGIR-1903, Ioan Cezar Corâci. Domnia s a precizat:

"Instabilitatea are costuri economice majore dacă se suprapune actualei crize economice care afectează şi România. Moneda naţională s-a depreciat cu 2% în 24 de ore şi veţi vedea ce se va întâmpla şi la bursă. Această criză politică va afecta credibilitatea mediului de afaceri românesc şi a României, iar investiţiile şi accesarea de credite cu costuri reduse, care ar fi putut sprijini economia românească să depăşească actuala criză economică, vor fi mult întârziate". Acesta şi-a exprimat îngrijorarea că atât criza economică şi cea politică se vor suprapune cu o criză socială.

DIRECTORUL FMI, DOMINIQUE STRAUSS-KAHN:

"Redresarea a început, însă criza nu s-a sfârşit"

FMI şi-a modificat în creştere estimările privind economia mondială în 2010

Fondul Monetar Internaţional (FMI) şi-a modificat în sens pozitiv estimările pentru creşterea economiei globale în 2010, în condiţiile în care pachetele guvernamentale de stimulente de peste 2.000 de miliarde de dolari şi cererea din Asia scot lumea din cea mai gravă recesiune de după război.

Potrivit FMI, economia mondială va creşte cu 3,1% anul viitor, estimarea anterioară fiind de 2,5%. FMI susţine că economia Chinei va consemna o expansiune de 9% anul viitor, iar India - de 6,4%. Pentru Japonia, estimarea este de +1,7%, pentru SUA - de +1,5%, iar pentru zona euro - de +0,3%.

"Redresarea a început, ceea ce înseamnă că în cele mai multe ţări revine creşterea, însă criza nu s-a sfârşit", a declarat directorul general al FMI, Dominique Strauss-Kahn.

Raportul semianual al FMI referitor la Previziunile Economice Mondiale, prezentat ieri, la Istanbul, notează: "Economia mondială pare să crească din nou, datorită evoluţiilor din statele asiatice şi a stabilizării ori redresării modeste a situaţiei din alte regiuni". Totuşi, conform autorilor documentului, redresarea va fi slabă, creditarea limitată, iar şomajul ridicat va crea probleme.

Scădere de 1,1% anul acesta

În 2009, economia mondială va scădea cu 1,1%, nu cu 1,4% - cât estima Fondul în luna iulie. Potrivit raportului, economiile avansate, care includ SUA, Germania şi Japonia, vor consemna un declin de 3,4% anul acesta. Zona euro se va contracta cu 4,2%, iar statele emergente, luate per ansamblu, vor înregistra o scădere de 1,7%, conform FMI.

În timp ce FMI preconizează că economia mondială va creşte cu 3,1% anul viitor, "Deutsche Bank" AG anticipează o expansiune de 3,5%, iar "JPMorgan Chase & Co." - de 3,4%.

Alina Vasiescu

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb