CSA: Asigurarea obligatorie a locuinţelor , operaţională

N.I.
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 11 martie 2009

Legea asigurării obligatorii a locuinţelor va deveni operaţională la termenul stabilit, respectiv 1 iulie, iar în prezent Comisia de Supraveghere a Asigurărilor (CSA) pregăteşte normele pe care le are de elaborat, a declarat ieri preşedintele CSA, Angela Toncescu.

Săptămâna trecută, CSA anunţa că legea asigurării obligatorii a locuinţelor ar putea fi amânată. "În acest context MAI (Ministerul Administraţiei şi Internelor n.r.), ca minister iniţiator, împreună cu CSA au în vedere înaintarea propunerii de amânare a aplicării legii menţionate anterior, de la o dată ce va fi stabilită de către autorităţile competente", se menţiona în comunicat.

Ieri, şeful CSA a precizat, la o conferinţă, că arbitrul asigurărilor pregăteşte normele pe care le are de elaborat. "Trebuie să constituim Pool-ul şi să aşteptăm de la societăţile de asigurare să stabilească cu cât va participa fiecare la constituirea acestui Pool", a spus Toncescu.

Ea a precizat că aproximativ 20 asiguratori vor să participe la acest Pool. "MAI a solicitat amânarea (aplicării prevederilor legii n.r.) pentru că administraţiile locale nu sunt prgătite. Sunt convinsă că intrarea în vigoare a acestei legi se va face la termenul stabilit. Din punctul de vedere al CSA nu este nicio problemă", a mai spus Toncescu.

În comunicatul CSA de săptămâ­na trecută se menţiona că "aplicarea prevederilor legii 260/2008 privind asigurarea obligatorie a locuinţelor împotriva cutremurelor, alunecărilor de teren sau inundaţiilor presupune, pe lângă elaborarea normelor tehnice, şi îmbunătăţirea mecanismelor necesare autorităţilor locale pentru asigurarea unui flux de informaţii coerent şi continuu care presupune modificarea legislaţiei actuale".

Allianz-Ţiriac: Legea asigurării obligatorii a locuinţelor este inaplicabilă

Directorul general al Allianz-Ţiriac Asigurări, Cristian Constantinescu, crede că "legea asigurării obligatorii a locuinţelor este clar inaplicabilă" şi "nu are cum să intre în vigoare de la 1 iulie".

Constantinescu, care este şi preşedinte al Uniunii Naţionale a Societăţilor de Asigurare din România (UNSAR), a explicat că poliţele pentru acoperirea riscurilor catastrofale sunt emise de asiguratori, potrivit legii 268/2008, iar în cazul apariţiei daunei, aceasta va fi acoperită de cel care a emis poliţa, urmând ca apoi să recupereze banii de la PAID.

Constantinescu a subliniat că pentru a acoperi aceste daune, asiguratorul trebuie să constituie rezerve, pentru care are nevoie de alţi bani.

Potrivit unui proiect de ordin aflat în dezbatere publică la CSA, capitalul social al Pool-ului de Asigurare Împotriva Dezastrelor (PAID) va fi de cel puţin 12 milioane euro.

Însă preşedintele UNSAR spune că PAID trebuie să aibă un capital social de 25-30 milioane euro, "deoarece este un Pool de catastrofă".

"Cross-selling ar fi singurul avantaj al societăţilor participante la Pool, dar în ce măsură se va fructifica, nu ştim", a mai spus Constantinescu.

Conform legii, participaţia maximă a fiecărui asigurator la PAID nu poate fi mai mare de 15% din totalul acţiunilor. La formarea PAID vor participa doar asiguratorii care sunt autorizaţi să subscrie riscuri de catastrofe naturale şi care nu au fost sancţionate în ultimii doi ani prin limitarea, interzicerea operaţiunilor sau retragerea autorizaţiei.

Suma maxim asigurată este de 20.000 euro pentru locuinţele de tip A şi de 10.000 euro pentru locuinţele de tip B. Prima obligatorie este de 20 euro în cazul locuinţelor tip A şi de 10 euro în cazul locuinţelor tip B.

Proprietarii care nu îşi asigură locuinţele riscă o amendă cuprinsă între 100 şi 500 lei, iar constatarea contravenţiilor şi aplicarea sancţiunilor se fac de către primari şi de persoanele împuternicite în acest scop.

Amenzile contravenţionale stabilite prin lege şi aplicate de CSA intră la bugetul de stat în proporţie de 40%, la bugetul CSA - 40%, iar restul de 20% intră la bugetul autorităţilor locale de pe raza teritorială în care locuieşte persoana respectivă.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb