Neacceptarea traseismului politic va fi inclusă în acordul viitoarei coaliţii de guvernare, la iniţiativa UDMR, iar conducerea Uniunii va decide luni dimineaţa mandatul cu care va merge la consultările cu preşedintele Klaus Iohannis pentru formarea viitoarei majorităţi, a declarat, pentru Agerpres, senatorul UDMR Cseke Attila.
"În continuarea discuţiilor de ieri între PNL, USR PLUS şi UDMR pentru formarea unei majorităţi în Parlament, la iniţiativa UDMR s-a convenit un principiu important, sănătos pentru funcţionarea unei coaliţii, dar şi pentru funcţionarea democraţiei până la urmă - şi anume aceea ca să includem în acordul de coaliţie neacceptarea de către cele trei formaţiuni a traseismului politic. Mai exact, niciuna dintre formaţiuni nu va accepta să primească parlamentari din alte partide care nu au intrat pe lista acestor trei partide - evident, fiecare pentru fiecare răspunde, Acest flagel al traseismului politic a fost prezent de la începutul anilor '90 şi a cauzat foarte mult rău pentru că nu numai că măreşte puterea sau importanţa unei formaţiuni politice parlamentare în mod imoral şi artificial, dar şi distorsionează voinţa electorală - şi acest lucru este poate cel mai important. E important că aceste trei formaţiuni politice sunt de acord ca neacceptarea traseismului politic să se regăsească în acordul de coaliţie", a explicat Cseke Attila.
În ceea ce priveşte consultările care vor avea loc luni la Palatul Cotroceni, UDMR va decide luni dimineaţă, într-o şedinţă a conducerii, mandatul cu care se va prezenta la discuţii, în condiţiile în care la negocierile de până acum dintre cele trei formaţiuni nu s-a stabilit un candidat de premier, transmite Agerpres.
"În ceea ce priveşte consultările de luni ale preşedintelui republicii cu formaţiunile politice care vor avea grupuri parlamentare în viitorul Parlament, nu s-a putut conveni asupra unui candidat unic de prim-ministru. PNL şi USR PLUS vor merge la consultări, din ceea ce a reieşit din această discuţie, cu candidat propriu de prim-ministru, iar UDMR în acest context va decide mâine dimineaţă, în Consiliul Permanent al UDMR, mandatul pe care îl vor avea cei care vor reprezenta UDMR la aceste consultări la ora 15,00 cu preşedintele Klaus Iohannis. Legat de acest subiect, vom decide punctul nostru de vedere şi mandatul conducerii UDMR mâine dimineaţă", a precizat senatorul UDMR.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 13.12.2020, 18:19)
În principiu sunt de acord dar :
UDMR clar n-a fost si nu poate fi afectată de traseismul politic
la începutul mandatelor parlamentarii ar trebui să respecte electoratul ,dar recunoașteți după un an sau doi electoratul își mai schimbă opțiunile iar unii parlamentari se reorientează fie din oportunism,fie în ideea de a-și respecta electorii, fie că cei de la vârful partidului pier controlul în partid etc
Așadar nu sunt convins 100% că traseismul e totdeauna greșit, iar la minorități ce poti să faci?
1.1. UDMR este afectata de traseism (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de alex în data de 14.12.2020, 07:53)
UDMR este indirect afectata de traseism.
Chiar daca niciun romanash verde n-ar trece la ungurii cu sange albastru (sau invers), este suficient ca romanashii sa schimbe barca trecand spre exemplu de la PSD la PNL, cum de altfel s-a si intamplat in teritoriu cu primarii.
Umflandu-si randurile prin acest dat in barci, PNL ar putea sa faca majoritate parlamentara doar cu USR si n-ar mai fi nevoie de UDMR.
Prin urmare, UDMR are tot interesul sa inghete peisajul parlamentar conform distributiei de acum. Doar astfel pot sa ramana la guvernare.
1.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 14.12.2020, 11:36)
Mai este si cealalta varianta...PNL-ul se teme acum de traseism, si ca sa-si impiedice viitorii potentiali interesati vor legea pentru a se asigura ca nici un sobolan nu paraseste corabia care se scufunda:-)